Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης από τη Νέα Πορεία

Σάρωση_20160315 (3)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Νέα Πορεία (1988)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Νέα Πορεία υπήρξε από τα ιστορικότερα και μακροβιότερα λογοτεχνικά περιοδικά της πόλης μας, με προσφορά στα γράμματα της πόλης, που κράτησε πάνω από μισό αιώνα. Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας έχει συνδέσει το όνομά του με το περιοδικό αυτό, αφού για πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντής του. Η σημερινή ανάρτηση αποτελεί μία ειδική έκδοση της Νέας Πορείας, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1988 και ήταν αφιερωμένη στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι απλή. Χάρτινο εξώφυλλο, με απεικόνιση ενός κεραμικού κοσμήματος του Γεντί Κουλέ. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καθώς και φωτογραφίες χειρόγραφων από λογοτέχνες της πόλης μας.

Στο βιβλίο υπάρχουν 4 βασικές ενότητες:

  • Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Υλικό αρχείου» και περιέχει ακυκλοφόρητα κείμενα, εκείνη την εποχή, μερικών σπουδαίων Θεσσαλονικέων συγγραφέων. Ξεχωρίζω αυτά των Βαφόπουλου, Δεδούση, Δήμου, Θέμελης και Παπασιώπη. Ειδικά του τελευταίου είναι γραμμένο το 1930 και περιγράφει το Παρίσι της εποχής.
  • Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Αποτιμήσεις συνόλων», όπου σε σύντομες μελέτες περιγράφονται στοιχεία της λογοτεχνίας της πόλης μας. Αξίζει να σημειώσουμε την εργασία του Γιώργου Δέλιου, ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους αυτού, που ονομάστηκε «Σχολή Θεσσαλονίκης», καθώς και η μελέτη του Χεκίμογλου για το κοινωνικό πλαίσιο αυτής της «Σχολής».
  • Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Κατά μέρος θεάσεις» μιλάει για πρόσωπα κυρίως, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στον πολιτισμό της πόλης. Ξεχωρίζω το μοναδικό κείμενο του Στέλιου Γούτα αφιερωμένο στον Κυριαζή Χαρατσάρη, έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο της πόλης μας και το κείμενο της Ζωής Μηαρίτη για την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
  • Η τέταρτη ενότητα έχει τίτλο «Παλαιότερα περιοδικά» και περιέχει τα περιεχόμενα δύο λογοτεχνικών περιοδικών της πόλης μας, των Μακεδονικών Γραμμάτων και τον Μορφών. Απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές λογοτεχνίας.

Βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί περιέχει κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών και μελετητών, που πλέον έχουν χαθεί. Δεν κυκλοφορεί φυσικά και αν το βρείτε κάπου θα είναι ξεχασμένο σε ράφι παλαιοβιβλιοπωλείου. Νομίζω αξίζει να το αποκτήσετε, καθώς περιέχει πολλές καλές μελέτες σχετικά με τη λογοτεχνία της πόλης μας, καθώς και ανέκδοτα κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών.

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.