Στοιχεία της ζωής στις 40 Εκκλησιές πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής

Σάρωση_20160318

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η ζωή μας στο περίγραμμα του «ΟΧΙ»

Συγγραφέας: Μαρία Μπεδρελίδου-Κυριακοπούλου

Έκδοση: University Studio Press (2004)

ISBN: 960-12-0868-2

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα βιβλία με αφηγήσεις των προσωπικών αναμνήσεων των συγγραφέων έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συνδυάζουν πολλές φορές την ιστορία με τη λογοτεχνία, κάποια με επιτυχημένο τρόπο, κάποια όχι. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο της συγγραφέως. Το εξώφυλλο είναι πλαστικοποιημένο και κοσμείται με μια παλιά καρτ ποστάλ.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η συγγραφέας μιλάει για το χρονικό διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ένα πολύ μικρότερο κομμάτι του βιβλίου μιλάει για μεταπολεμικές εμπειρίες. Χωρίς να γνωρίζουμε το έτος γέννησης της συγγραφέως, στην Κατοχή ήταν σε παιδική ηλικία, οπότε έχει αρκετές μνήμες από την περίοδο αυτήν.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Στο πρώτο μέρος η συγγραφέας μιλάει για τη ζωή της πριν τον πόλεμο, για τη γειτονιά της, τις 40 Εκκλησιές, την οικογένειά της, κάποια παιχνίδια, που έπαιζαν τα παιδιά κτλ. Στο δεύτερο μέρος η συγγραφέας μιλάει κυρίως για τη ζωή της μετά την κήρυξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου και την περίοδο της Κατοχής. Προσωπικά βρήκα το δεύτερο κομμάτι πιο ενδιαφέρον, γιατί μιλάει περισσότερο για το τι συνέβαινε στην πόλη και λιγότερο για καθαρά οικογενειακές εμπειρίες.

Λογοτεχνικώς το βιβλίο δεν με εντυπωσιάζει, η αφήγηση ώρες ώρες με κούρασε. Ιστορικώς αν δει κάποιος το βιβλίο έχει μερικές ενδιαφέρουσες αναφορές, όπως για το τι έτρωγε ο κόσμος στην Κατοχή, τα συσσίτια, τους συναγερμούς κατά τους βομβαρδισμούς κα. Γίνεται αναφορά μικρή για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Θεσσαλονικέων και για την καταστροφή του Εβραϊκού Νεκροταφείου.

Θα πρέπει ο αναγνώστης να έχει στο νου διαβάζοντας το κείμενο αυτό ή και γενικά παρόμοια κείμενα, ότι μπορεί να αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, αλλά δεν είναι ιστορικά κείμενα, ούτε έχουν την απαραίτητη τεκμηρίωση. Σίγουρα εμφανίζουν ένα ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελούν και υλικό για έρευνα, αλλά δεν αποφεύγουν λάθη και ανακρίβειες.

Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε. Σύντομο βιβλίο βέβαια, το διάβασα με ευκολία. Έχει δυο τρία σημεία, που έχουν ενδιαφέρον, αλλά γενικά δεν ξετρελάθηκα. Ίσως κάποιος ηλικιωμένος, που μεγάλωσε ή έζησε στις 40 Εκκλησιές να το εκτιμήσει περισσότερο.

Σχολιάστε

Filed under ΜΠΕΔΡΕΛΙΔΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μαρία, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.