12 ζωγράφοι της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20160315 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Δώδεκα ζωγράφοι της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Περικλής Σφυρίδης

Έκδοση: Ρέκος (1998)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €45

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν κάμποσο καιρό, μέσα από τις αναρτήσεις στη Vivlioniki είχε παρουσιαστεί ένα μικρό βιβλίο του Περικλή Σφυρίδη αφιερωμένο σε 10 ζωγράφους της πόλης μας. Το έργο αυτό είχε κυκλοφορήσει το 2008 και ήταν μια σύντομη αναφορά στο έργο αυτών των καλλιτεχνών, με κόστος μόλις €3. Μια δεκαετία νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος συγγραφέας ένα πολύ πιο λεπτομερές βιβλίο με το ίδιο θέμα, αφιερωμένο δηλαδή σε ζωγράφους, των οποίων το έργο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση είναι άριστη. Σκληρό δερματόδετο εξώφυλλο, που το ντύνει χάρτινη πλαστικοποιημένη κουβερτούρα. Πολλές φωτογραφίες  των έργων των καλλιτεχνών, κάποιες έγχρωμες, κάποιες ασπρόμαυρες (δεν έχω καταλάβει ποτέ για ποιο λόγο μπαίνουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε πίνακες ζωγραφικής). Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ευρετήριο όρων καθώς και ένα κομμάτι, το οποίο καλύπτει τη δράση των ζωγράφων μεταξύ 1986 και 1998. Το 1986 είναι η χρονιά, που κυκλοφόρησε το βιβλίο για πρώτη φορά, η έκδοση αυτή είναι βελτιωμένη και συμπληρωμένη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου είχε αναλάβει ο Κάρολος Τσίζεκ.

Η παρουσίαση των ζωγράφων ακολουθεί χρονολογική σειρά, από τον μεγαλύτερο ηλικιακά, προς τον νεώτερο. Οι καλλιτέχνες, των οποίων το έργο παρουσιάζεται είναι οι Ρέγκος, Φωτάκης, Λεφάκης, Παραλής, Πεντζίκης, Τσίζεκ, Σαχίνης, Μαυρομάτης, Βενετούλιας, Παπανάκος, Ζογλοπίτης και Αναστασιάδης.

Στα κείμενα υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο παρουσίασης. Υπάρχει αρχικά ένα βιογραφικό σημείωμα, ακολουθεί η παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών από τον συγγραφέα, αυτοσχόλια των καλλιτεχνών και τέλος αποσπάσματα από κριτικές.

Δεν είμαι ικανός να κρίνω το καλλιτεχνικό έργο των ζωγράφων, το βιβλίο όμως συνολικά είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά, ίσως η πιο αξιόλογη, που υπάρχει για το σχετικό θέμα. Η ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη είναι από τις αδικημένες τέχνες και δεν έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία, οπότε μια τόσο ποιοτική έκδοση τιμά τους ζωγράφους της πόλης μας και το έργο τους.

5 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΦΥΡΙΔΗΣ, Περικλής