Στιγμές από το παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσα από την ταχυδρομική ιστορία

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Αλληλογραφώντας στις αρχές του αιώνα.

Συγγραφέας: Ευαγγελία Βαρέλλα

Έκδοση: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (2001)

ISBN: 960-8433-45-2

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αυτές τις μέρες και έως τις 10 Οκτωβρίου διοργανώνεται στη Βίλα Καπαντζή από το ΜΙΕΤ η έκθεση με τίτλο «Σφραγίδες, επιστολές, γραμματόσημα: Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης«, την οποία σας συνιστώ ανεπιφύλαχτα να επισκεφτείτε αν την προλάβετε. Μία έκθεση με παρόμοιο θέμα όμως είχε γίνει και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης το 2001 (από 26 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου» με τίτλο «Αλληλογραφώντας στις αρχές του αιώνα μας: Κόπιες, φάκελοι και επιστολόχαρτα εμποροβιομηχανικών οίκων της Θεσσαλονίκης». Τον κατάλογο αυτής της έκθεσης του 2001 θα δούμε στη σημερινή ανάρτηση.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Μου άρεσε το εξώφυλλο. Υπάρχει ένα λάθος, η σελίδα 18 έπρεπε να είναι στη σελίδα 17. Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο τέλος, δυστυχώς είναι όλες ασπρόμαυρες. Την εκτύπωση είχε αναλάβει το University Studio Press. Ευανάγνωστο κείμενο, τα προλογικά σημειώματα τα υπογράφουν ο τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και τότε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νικόλαος Μακραντωνάκης. Συνολικά μια όμορφη δουλειά για το ρόλο που επιτελούσε.

Η ύλη του καταλόγου χωρίζεται στα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό. Το πρώτο κείμενο που έχει τίτλο «Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης μετά το 1900» είναι του Αθανάσιου Πάσχου, τότε Προέδρου της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης. Ο Πάσχος γράφει για 7 ταχυδρομεία που υπήρχαν στην πόλη μας έως το 1914, με παλαιότερο όλων το Αυστριακό Ταχυδρομείο το οποίο έκανε την εμφάνισή του το 1777. Το πρώτο Ελληνικό Ταχυδρομείο λειτούργησε το 1835. Στο κείμενο αναφέρονται συντόμως λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους, το πού βρίσκονταν κτλ. Βέβαια το «κυρίως» κομμάτι του καταλόγου το υπογράφει η Ευαγγελία Βαρέλλα, για αυτό και την θεωρώ ως συγγραφέα του καταλόγου. Υπάρχουν όπως είπαμε φωτογραφίες στο τέλος, 29 στο σύνολο από επιστολόχαρτα εταιρειών οι οποίες λειτουργούσαν από την εποχή της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης οι πιο πολλές έως το Μεσοπόλεμο. Τα δείγματα που έχουμε είναι από την εποχή του 1912 και μεταγενέστερα. Η Βαρέλλα σχολιάζει λοιπόν τις εικόνες αυτές θεματικά, ιστορικά και καλλιτεχνικά.

Προσωπικά βρήκα τον κατάλογο να έχει ενδιαφέρον, τόσο για τα κείμενα όσο και για τις εικόνες. Όπως και τις περισσότερες από τις άλλες εκδόσεις του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης θα μπορέσετε να το βρείτε μόνο στο κτίριο του ΚΙΘ, αν και κάτι άκουσα ότι μπορεί να άρχισαν και διαδικτυακές πωλήσεις.

2 Σχόλια

Filed under ΒΑΡΕΛΛΑ, Ευαγγελία, Συγγραφείς

2 responses to “Στιγμές από το παρελθόν της Θεσσαλονίκης μέσα από την ταχυδρομική ιστορία

  1. Παράθεμα: Ο 1ος τόμος της επιστημονικής επετηρίδας του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ταχυδρομικές σφραγίδες της Θεσσαλονίκης από το Τουρκικό Ταχυδρομείο Θεσσαλονίκης (1840-1912) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.