Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ως συγγραφέας (α)

βιβλιονίκη030

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες

Συγγραφέας: Σταύρος Κουγιουμτζής

Έκδοση: Κέδρος (2000)

ISBN: 960-04-1769-5

Τιμή: Περίπου €11

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πάντα θαύμαζα και θαυμάζω ανθρώπου, που μπορεί επαγγελματικά να μην έχουν σχέση με τη συγγραφή βιβλίων, αλλά προσπαθούν μέσω αυτής να αφήσουν κάτι στην ιστορία του τόπου. Συνήθως δεν κρίνω τόσο αυστηρά τα κείμενά τους. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης ανήκει σε έναν σπουδαίο συνθέτη του μουσικού μας πολιτισμού, ο οποίος είναι και γέννημα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Σταύρο Κουγιουμτζή.

Η έκδοση δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, είναι απλή και λιτή. Το εξώφυλλο είναι έργο των Κώστα και Μαρίνας Μποσταντζόγλου.

Το βιβλίο έχει μια συλλογή διηγημάτων, κάποια με ιδιαίτερα αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, κάποια άλλα λιγότερο. Μερικά μοιάζουν να είναι αφηγήσεις παραμυθιού, σε άλλα ο χρόνος είναι το σήμερα και σε άλλα το παρελθόν. Δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο τρόπο.

Γενικά στις συλλογές διηγημάτων, κάποια θα αρέσουν περισσότερο στον αναγνώστη και άλλα λιγότερο. Φυσικό είναι επίσης να μην ξεχωρίζουν όλα τα κείμενα εξίσου. Προσωπικά βρήκα ενδιαφέροντα τα κείμενα με τίτλο «Η ψυχούλα» (είναι αφιερωμένο «στη μνήμη του Αλέξη» και υποθέτω ότι εννοεί των μεγάλο Θεσσαλονικέα ποιητή Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου), «Η πρώτη φορά», «Η αρρώστια της Ελένης», «Τελευταία είδηση», «Η Φρόσω», «Η πόλη μου», «Το κοιμητήριο», «Ένας χαμένος φίλος», «Το μυρμηγκάκι», «Το περίπτερο».

Ο Κουγιουμτζής δεν έχει ένα ύφος σε όλα τα διηγήματα και αυτό πιστεύω γίνεται, γιατί δεν έχει γράψει τόσα πολλά κείμενα, ώστε να μπορεί να διαμορφωθεί ένα και μόνο στιλ γραφής. Η Θεσσαλονίκη είναι παρούσα παντού και δίνονται και κάποια τοπογραφικά στοιχεία. Η μεταπολεμική Θεσσαλονίκη και κυρίως τα πρώτα χρόνια του Εμφυλίου ή και λίγο μετά είναι ο τόπος και ο χρόνος πολλών ιστοριών. Η Άνω Πόλη με τις γειτονιές της (Ακρόπολη, Γεντί Κουλέ, Κουλέ Καφέ), ο Βαρδάρης, αλλά και το κέντρο της πόλης είναι η γεωγραφία των διηγήσεων.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από ένα διήγημα και μιλάει για τις πόρνες, οι οποίες δούλευαν στα σπίτια της Μπάρας και την εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου στα διώροφα αυτά σπίτια ήταν οι πιο όμορφες.

Προσωπικά το διάβασα εύκολα. Όπως είπα πριν δεν θα συγκρίνω το κείμενο του Κουγιουμτζή με αυτό ενός επαγγελματία συγγραφέα. Περισσότερο νομίζω ο Κουγιουμτζής θέλει να αφήσει σε πεζό εμπειρίες του και θύμησές του από το παρελθόν, παρά να γράψει ένα αριστούργημα. Πολύ καλύτερα άλλωστε μίλησε μέσα από τα τραγούδια του. Δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, αν το βρείτε στα ράφια κάποιου παλαιοβιβλιοπωλείου μόνο, όπου πιθανότατα θα κοστίζει και λιγότερο από τα €11 της αρχικής έκδοσης.

1 σχόλιο

Filed under ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, Σταύρος, Συγγραφείς

1 responses to “Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ως συγγραφέας (α)

  1. Παράθεμα: Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ως συγγραφέας (β) | Vivlioniki

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.