Προτάσεις για μία καλύτερη Θεσσαλονίκη

βιβλιονίκη013

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη, καλύτερη πόλη για καλύτερη ζωή

Συγγραφέας: Αντώνης Μαλλιάρης

Εκδοση: Μαλλιάρης (2014)

ISBN: 978-960-457-604-3

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πέρα από τη λογοτεχνία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, η πόλη έχει και μία καθημερινότητα, η οποία είναι γεμάτη προβλήματα και δυσκολίες. Οι προτάσεις και οι εξαγγελίες, που έχουν ακουστεί είναι πάρα πολλές και οι περισσότερες απραγματοποίητες. Το βιβλίο αυτής της ανάρτησης είναι μία συλλογή άρθρων, μέσα από τα οποία ο συγγραφέας προτείνει λύσεις και αναδεικνύει προβλήματα. Το αν είναι σωστά ή όχι, θα το κρίνει ο αναγνώστης και ο χρόνος.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο, με πλαστικοποιημένο εξώφυλλο.

Συγγραφέας είναι ο Αντώνης Μαλλιάρης, του γνωστού βιβλιοπωλείου της πόλης μας. Τα κείμενα του βιβλίου έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν στην εφημερίδα «Πολιτισμικά Θεσσαλονίκης», την οποία και εκδίδει ο Μαλλιάρης. Τα παλαιότερα είναι από το 2006, τα πιο σύγχρονα από το 2013.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 4 μέρη:

  • Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Μνημεία-πολιτιστικά-τουριστικά κα» και αναφέρεται κυρίως σε θέματα μνημείων και χώρων της πόλης. Κάποια από τα άρθρα σε αυτό το μέρος τα έχουμε διαβάσει πολλές φορές από πολλά μέσα, όπως για παράδειγμα η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η αλλαγή χρήσης του χώρου της Έκθεσης, η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη των «Μαγεμένων» ή η δημιουργία τελεφερίκ
  • Το δεύτερο μέρος έχει τίτλο «Προτάσεις για αναπλάσεις» και αναφέρεται σε απαραίτητες αλλαγές, κατά τον συγγραφέα, που πρέπει να γίνουν στην πόλη για μία καλύτερη ζωή. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις δεν έμειναν απλά στα σχέδια, αλλά υλοποιήθηκαν τελικά, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της Νέας Παραλίας.
  • Το τρίτο μέρος είναι το μεγαλύτερο και έχει τίτλο «Προτάσεις-κριτικές», όπου γενικά υπάρχουν προτάσεις, γκρίνια, παρατηρήσεις, ό,τι μπορεί να συζητάμε καθημερινά μεταξύ μας και αφορά την πόλη μας.
  • Το τέταρτο μέρος είναι ελαφρώς άσχετο με το υπόλοιπο κείμενο και έχει τίτλο «Μικρή ανθολογία κειμένων για τη Θεσσαλονίκη», με λογοτεχνικά κείμενα και στίχους γνωστών τραγουδιών για την πόλη μας.

Τα κείμενα έχουν κυρίως προτάσεις, χωρίς όμως να υπάρχουν οικονομικοί προϋπολογισμοί για αυτά, άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Κυρίως ο συγγραφέας μέσα από τα κείμενα θέλει να αφυπνίσει τους Θεσσαλονικείς σχετικά με συγκεκριμένα θέματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Φυσικό είναι κάποιος να διαφωνεί με κάποια από αυτά, που γράφονται, αλλά ακόμη και αυτό είναι χρήσιμο, αφού το να ανοίξει η κουβέντα για κάποια προβλήματα μεταξύ των ίδιων των πολιτών, είναι το βασικότερο ίσως βήμα, προς επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον. Αξίζει κάποιος να δει πώς αντιμετωπίζονταν κάποια θέματα πριν την Κρίση και πώς μετά. Δεν γνωρίζω πόσο θα κόστιζαν όλες αυτές οι αλλαγές, που προτείνει ο Μαλλιάρης, αλλά φαντάζομαι πως θα συντελούσαν στη δημιουργία μίας καλύτερης πόλης. Έχω μία μικρή ένσταση στο ύφος κάποιων κειμένων, που έχουν πολύ γκρίνια. Κατά τα άλλα πιστεύω ότι οι προτάσεις του Μαλλιάρη μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση.

2 Σχόλια

Filed under ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ, Αντώνης, Συγγραφείς

2 responses to “Προτάσεις για μία καλύτερη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Προτάσεις, απόψεις και ιδέες του νυν Δημάρχου Θεσσαλονίκης για την πόλη και την πολιτική | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Προτάσεις για το χώρο του βιβλίου στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, Θεσσαλονίκη 1997 | Vivlioniki

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.