Το εξαιρετικό ημερολόγιο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης για το 2022

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Πόλη και Χρόνος – Ημερολόγιο 2022

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Ρώμη (2021)

ISBN: 978-960-655-074-4

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κάθε Δεκέμβρη στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν διάφορα ημερολόγια για το νέο έτος. Και μπορεί στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε να μην έχουν πλέον την χρηστικότητα του παρελθόντος, αλλά πολλές φορές είναι προσεγμένες και όμορφες δουλειές που αξίζει κάποιος να τις έχει τόσο για να τις χρησιμοποιεί ως ημερολόγιο όσο και για να τις έχει στη βιβλιοθήκη του. Η σημερινή ανάρτηση είναι η πρώτη για ημερολόγιο για το 2022 (έχω κατά νου άλλα 2-3 που πιστεύω θα δούμε στη Vivlioniki σύντομα) και προσωπικά το βρήκα εξαιρετικό, ένα από τα πιο όμορφα και αξιόλογα που έχω δει μέχρι τώρα γενικά και το έβγαλε η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ στο εξής) με αφορμή τα 60 χρόνια παρουσίας της.

Η έκδοση είναι εξαιρετική. Καλαίσθητο εξώφυλλο με κυρίαρχο ένα χειρόγραφο κείμενο το οποίο αναφέρεται στις πρώτες αρχαιρεσίες που έγιναν στην Εταιρία. Καλή ποιότητα χαρτιού, μαζί με τα κείμενα υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες της πόλης έργα του Γιάννη Βανίδη. Πέρα από τον πρόλογο που υπογράφει ο νυν πρόεδρος της ΕΛΘ Βαγγέλης Τασιόπουλος, υπάρχει και ένα κείμενο με την ιδρυτική διακήρυξη της Εταιρείας που υπογράφηκε στις 8 Ιουνίου του 1961 (επίσημα η Εταιρεία δημιουργήθηκε τον επόμενο χρόνο). Βλέποντας τα άτομα που υπογράφουν αυτήν την διακήρυξη ο αναγνώστης καταλαβαίνει και την αξία και τη σημασία αυτής της κίνησης. Υπέγραψαν λοιπόν αυτό το κείμενο οι: Τηλέμαχος Αλαβέρας, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Βαφόπουλος, Τάκης Γκοσιόπουλος, Γιώργος Δέλιος, Χρυσάνθη Ζιτσαία, Πάνος Θασίτης, Γιώργος Θέμελης, Αχιλλέας Καλεύρας, Ζωή Καρέλλη, Ηλίας Κατσόγιαννης, Γιώργος Κιτσόπουλος, Κλείτος Κύρου, Παρασκευάς Μηλιόπουλος, Μπάμπης Νίντας, Χρήστος Ντάλιας, Αλεξάνδρα Παραφεντίδου, Ρούλα Παπαδημητρίου, Σαράντος Παυλέας, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Πέτρος Σπανδωνίδης, Βασίλης Φράγκος (τα ονόματα είχαν μπει με αλφαβητική σειρά στην διακήρυξη). Συνολικά μια πολύ όμορφη δουλειά.

Το κυρίως μενού του ημερολογίου περιέχει κείμενα από 47 συγγραφείς και το ημερολόγιο που βρίσκεται στη μέση του βιβλίου. Το ημερολόγιο είναι απλό γενικά, με αναφορές μόνο στις επίσημες αργίες (από λάθος έχουν σημειώσει τα Θεοφάνια στις 15 Ιανουαρίου). Υπάρχουν λίγες σειρές για σημειώσεις. Το πιο σημαντικό κομμάτι της έκδοσης είναι τα κείμενα των λογοτεχνών. Ποίηση και πεζά, κάποια υπάρχουν σε παλαιότερες δουλειές των λογοτεχνών, κάποια είναι ανέκδοτα και δύο από αυτά (της Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδη και του Σίμου Οφλίδη) είναι προδημοσιεύσεις, θα τα δούμε στο μέλλον στο βιβλίο με τίτλο «Θεσσαλονίκη, πόλις χαλκέων, συνοικίας, συντεχνίας, εκκλησίας». Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι εμπνευσμένο από μία συνέντευξη της Ζωής Σαμαρά με τίτλο «Η Θεσσαλή Νεράϊδα» και το κείμενο της Βαλεντίνης Καμπάτζα που είναι πιο πολύ ένας κριτικός σχολιασμός. Με την πόλη μας να πρωταγωνιστεί ή να αποτελεί το φόντο τους, τα έργα χαρίζουν πολλές και διαφορετικές πλευρές της Θεσσαλονίκης. Άλλα γραμμένα με ρεαλισμό, άλλα με διαφορετικό ύφος, κάποια μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και άλλα είναι εμπνευσμένα από την επικαιρότητα του σήμερα.

Οι συντελεστές του ημερολογίου

Πέρα από την αξία των κειμένων, τα οποία πιστεύω θα σας αρέσουν πάρα πολύ, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με κάποιους συγγραφείς που ίσως να μην γνωρίζει το έργο τους και στις σελίδες του ημερολογίου γίνεται μια πρώτη επαφή. Μπορεί εγώ να τυχαίνει να γνωρίζω τους περισσότερους (όχι προσωπικά, μέσω του έργου τους), αλλά για παράδειγμα δεν γνώριζα την Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου που χάρισε το ποίημά της «Σελανίκ Ι – Μητέρα ανύμφευτη» που μου άρεσε πάρα πολύ, ή τον Δημήτρη Μπρούχο που μας δίνει το πολύ όμορφο και επίκαιρο πεζό του «Αναζητώ την πόλη μου». Από εκεί και πέρα ο καθένας θα βρει τα δικά του αγαπημένα και θα θελήσει να ψάξει μόνος του περισσότερο στο έργο του κάθε λογοτέχνη. Δεν μπορώ προσωπικά να μην σταθώ σε δύο από αυτά τα κείμενα, το «Εν Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Λαζαρίδη και το «Η γνώμη της για τη Θεσσαλονίκη» της Αλεξάνδρας Μπακανίκα, ποιήματα αμφότερα, είναι αυτά που με συνάρπασαν γιατί μέσα σε λίγους στίχους καταφέρνουν να δώσουν στον αναγνώστη τον πλούτο και την ζωντάνια της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης και τον λόγο που η πόλη πάντα θα εμπνέει τους λογοτέχνες.

Προσωπικά βρήκα το ημερολόγιο εξαιρετικό. Το διάβασα σε ένα απόγευμα και το χάρηκα ιδιαίτερα. Τα έσοδά από τις πωλήσεις του θα πάνε στην οικονομική στήριξη της ΕΛΘ. Αν δεν θέλετε να το κάνετε δώρο σε κάποιον, χαρίστε το στον εαυτό σας.

Advertisement

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

One response to “Το εξαιρετικό ημερολόγιο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης για το 2022

  1. Παράθεμα: Το ημερολόγιο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για το 2022 – Θεσσαλονίκη και προσφυγιά | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.