Ίσως το χειρότερο ιστορικό βιβλίο που έχω διαβάσει για τη Θεσσαλονίκη

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Φιλική Εταιρεία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Ιωάννης Μπακάλης

Έκδοση: Μαλλιάρης (2021)

ISBN: 978-960-644-099-1

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν είδα τον τίτλο του βιβλίου θεώρησα ότι θα διαβάσω κάτι πολύ ενδιαφέρον, καθώς λίγα πράγματα γενικά είναι γνωστά για την παρουσία μελών της Φιλικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Τελικά αποδείχτηκε ότι έκανα λάθος και ότι το τυράκι στην παγίδα έχει να κάνει με την αναφορά στην Φιλική Εταιρεία σε συνδυασμό με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η έκδοση είναι κακή στα δικά μου μάτια. Το εξώφυλλο δεν μου άρεσε, το βρήκα άσχετο με τον τίτλο, ενώ ούτε και η αισθητική του με γοήτευσε. Έχει και στο εσωτερικό του κάποιες εικόνες, ασυνάρτητες θα τις έλεγα, γράφει ένα «πήλινη μουσική 81′ doc» και φωτογραφίες που δεν μπορώ να καταλάβω με τι σχετίζονται. Πάρα πολλές οι φωτογραφίες, αλλά σε κακή ποιότητα, η ταξινόμησή τους επίσης δεν έχει μια ροή και μία συνέχεια με το τίτλο, προέρχονται από το διαδίκτυο μάλλον και από κάποια βιβλία, αλλά δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία για την προέλευσή τους, ούτε υποσημειώσεις για το τι δείχνει η κάθε μία, είναι δε πολλές από μέρη άλλα με τη Θεσσαλονίκη. Σε μία σελίδα μπορείτε να δείτε και δύο φορές την ίδια εικόνα. Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά). Πραγματικά είναι κρίμα ένα τόσο ιστορικό βιβλιοπωλείο όπως ο Μαλλιάρης να βγάζει τέτοια βιβλία.

Όπως λοιπόν είπα και νωρίτερα, κάποιος νομίζει ότι πρωταγωνιστής του βιβλίου θα είναι η Φιλική Εταιρεία και τα μέλη της στη Θεσσαλονίκη, ποιοι ήταν και ποια ήταν η δράση τους. Πέρα όμως από κάποιες λίγες αναφορές, το θέμα ξεφεύγει και αλλάζει και ο Μπακάλης αρχίζει να γράφει για το Ρεντζίκι, από μια περιοχή που είχε κάποιες επαύλεις από τον 17ο αιώνα και μετά ήρθαν οι Άμποτ και αγόρασαν τη γη και έχτισαν τον πύργο τους, αρκετά πράγματα για τον Τζέκη Άμποτ και τη ζωή του, στη συνέχεια που πούλησε το κτήμα στον Frederic De Charnaud και ο γιος αυτού στη συνέχεια το πούλησε στους μοναχούς που έφτιαξαν το Δελασάλ και σήμερα η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή ως Δάσος του Δελασάλ. Τα στοιχεία του όλα ο Μπακάλης τα έχει πάρει από ένα κείμενο που είχε δημοσιευτεί στην Παράλλαξη από τον Βασίλη Μέλφο και τα έχει αντιγράψει κατά γράμμα. Έχει δε στο τέλος και μία αντισημιτική αναφορά για την οποία δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, καθώς είναι εντελώς ξεκάρφωτη και χωρίς κανένα νόημα.

Προσωπικά το βιβλίο δεν μου άρεσε καθόλου. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία για τη Θεσσαλονίκη και αυτό πρέπει να είναι το χειρότερο ή μέσα στα τρία χειρότερα. Κακογραμμένο, άθλιες εικόνες, ακαλαίσθητο εξώφυλλο, λέξη προς λέξη αντιγραφή ενός άλλου συγγραφέα στο μεγαλύτερο κομμάτι του, δεν έχει βιβλιογραφικές πηγές. Περισσότερο λυπάμαι για τον Μαλλιάρη, που συνέδεσε το όνομά του με μια τέτοια έκδοση. Δεν μπορώ να προτείνω σε κανέναν να το αγοράσει.

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.