Μία πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της Άνω Πόλης από τις αρχές της δεκαετίας του ’80

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Άνω Πόλη – Πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Δήμος Θεσσαλονίκης (1980)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το αντικείμενο της σημερινής ανάρτησης δεν εμπίπτει ακριβώς στην κατηγορία «βιβλίο». Είναι ένα ενημερωτικό δελτίο που είχε βγάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με θέμα την Άνω Πόλη και ασχολείται με κάποιο πρόβλημα, όπως λέει και ο τίτλος, χωρίς όμως ο τελευταίος να δίνει περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Η έκδοση είναι συμπαθητική. Υπάρχουν τρεις φωτογραφίες της περιοχής, δύο ζωγραφικοί πίνακες με θέμα κτίρια της Άνω Πόλης (έργα του ζωγράφου Μπάμπη Ζαφειριάδη) και ένας χάρτης της Άνω Πόλης. Ευανάγνωστο κείμενο, τίποτα ιδιαίτερο κατά τα άλλα.

Ως Άνω Πόλη για το δελτίο ορίζεται η περιοχή μεταξύ ανατολικών και δυτικών τειχών, σημερινής Ολυμπιάδος (παλαιότερα κομμάτι της λεγόταν οδός Αθηνάς) και βόρειων τειχών χωρίς την Ακρόπολη.

Πριν την ανάπτυξη του θέματος υπάρχει ο χαιρετισμός του τότε Δημάρχου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Παπαδόπουλου. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επόμενο κείμενο με τίτλο «Το πρόβλημα της Άνω Πόλης», όπου ο αναγνώστης μαθαίνει περί τίνος πρόκειται αυτό το δελτίο. Μετά λοιπόν από μια περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Άνω Πόλη και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν να κάνουν με τη ρυμοτομία της περιοχής, η τελευταία και συμπερασματική παράγραφος μέσες άκρες λέει ότι το πρόβλημα είναι ότι στην Άνω Πόλη έπαψε να υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των ιδιωτών «Εργολάβων» (το κείμενο έχει τη λέξη με κεφαλαίο γράμμα) για ανοικοδόμηση με αντιπαροχή. Ακολουθεί ένα κείμενο με την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρισμένη σε πέντε ενότητες, όπου μαζί με όλα τα άλλα, στη δεύτερη ενότητα που υπάρχει για τα Διατηρητέα, προτείνει τον αποχαρακτηρισμό κάποιων που δεν μπορούν να διατηρηθούν. Στο κλίμα δε της εποχής, ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλέι «…τον λαό της Άνω Πόλης και τον λαό ολόκληρης της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση του θέματος της Άνω Πόλης, με ειδικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις»…

Το δελτίο έχει το ενδιαφέρον του, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος τι ακούμε σήμερα για την ανάγκη διατήρησης του χρώματος και του ύφους της Άνω Πόλης. Πριν 40 χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται να σκεφτόταν διαφορετικά, ο κόσμος μάλλον που κατοικούσε στην περιοχή ζητούσε να μπορεί να γκρεμίσει τα παλιά σπίτια και να εκμεταλλευτεί και αυτός τις δυνατότητες της αντιπαροχής. Λίγα χρόνια πριν είχαμε δει στα βιβλία του Μουτσόπουλου και των Ανδρεάδη και Καλογερόπουλου την ανάγκη να διατηρηθεί η παλιά αρχιτεκτονική κάποιων περιοχών, λίγα χρόνια μετά στο βιβλίο για τα Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης θα δούμε αρκετά στολίδια που είχαν μπει σε καθεστώς προστασίας και σήμερα σε βιβλία και διαδίκτυο διαβάζουμε πολλές φορές για νοσταλγούς του παρελθόντος που θυμούνται με χαρά την παλιά εικόνα της πόλης και κατηγορούν αυτούς που την κατέστρεψαν.

Προσωπικά βρήκα το έντυπο αυτό ενδιαφέρον. Κυρίως γιατί αναδεικνύει τον τρόπο σκέψης του Δήμου Θεσσαλονίκης πριν μόλις 40 χρόνια. Το έχω δει να κυκλοφορεί σε κάποια παλαιοβιβλιοπωλεία, οπότε δεν νομίζω να δυσκολευτείτε να το βρείτε.

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.