Γνωστές και άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη στις συμπληγάδες του 20ου αιώνα

Συγγραφέας: Γιώργος Αναστασιάδης

Έκδοση: University Studio Press (2005)

ISBN: 960-12-1397-X

Τιμή: Περίπου €48

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι ιστορικοί του μέλλοντος που θα εξετάζουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα σίγουρα θα έχουν πολλά να γράψουν και να πούνε. Ήταν μία περίοδος με μεγάλες αλλαγές για την πόλη όπως η αλλαγή κυριαρχίας, η εξάλειψη του μακραίωνου πολυπολιτισμικού χαρακτήρα κα. Στο βιβλίο της σημερινής ανάρτησης περιέχονται πολλά και σημαντικά στοιχεία από αυτά τα 100 χρόνια της πόλης μας με την υπογραφή του Γιώργου Αναστασιάδη.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή. 250 φωτογραφίες (σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου) συνοδεύουν τα κείμενα του βιβλίου. Στην εισαγωγή ένα κείμενο του Αναστασιάδη, που περιγράφει πάνω κάτω το τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στο κυρίως θέμα του βιβλίου. Προσωπικά εντάσσω στην εισαγωγή του βιβλίου και τα τρία πρώτα κεφάλαια («Ο λόγος της πόλης», «Αιτήματα και πηγές», «Σταθμοί στην ιστορία της πόλης»). Στο τέλος υπάρχουν διάφορες σημειώσεις, ένα χρονολόγιο, η εργογραφία του συγγραφέα για τη Θεσσαλονίκη και, για μένα, το εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλιογραφικού καταλόγου, πάνω από 30 σελίδες με βιβλία και άρθρα σχετικά με τη Θεσσαλονίκη. Τα κείμενα είναι ευανάγνωστα και το υλικό σωστά ταξινομημένο. Στο σύνολό της μια πάρα πολύ καλή δουλειά.

Όπως θα διαβάσει κάποιος και στις πηγές, ο Αναστασιάδης συνέλεξε το υλικό του από εφημερίδες, φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλιογραφία και προφορικές διηγήσεις. Στα κεφάλαια συχνά γίνονται αναφορές σε λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με κάποια περίοδο. Η ανάγνωση προχωράει ιδιαίτερα εύκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε μια απλοϊκή δουλειά. Σε πράγματα που είναι ευρέως γνωστά, ο Αναστασιάδης προσθέτει και λιγότερο γνωστές πτυχές της τοπικής ιστορίας. Πχ πολλοί γνωρίζουν για τον ιδιαίτερο ρόλο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά λίγα ξέρουμε για το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Όλοι έχουν ακούσει για τις τραγικές στιγμές που πέρασε η πόλη κατά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, αλλά ελάχιστα ξέρουμε για την περίοδο της ΕΑΜοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Γενικά το υλικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ομολογώ ότι για αρκετά πράγματα που υπάρχουν στο βιβλίο μου ήταν παντελώς άγνωστα ή ήξερα ελάχιστα πράγματα για αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κεφάλαιο που μιλάει για τη Θεσσαλονίκη κατά τα χρόνια 1935-36 σύμφωνα με τις μαρτυρίες του εισαγγελέα Αριστοτέλη Βαζούρα ή για τις παλαιστικές παραστάσεις κατά τη δεκαετία του ’50 όπως αυτές περιγράφονται στο κεφάλαιο με τίτλο «Η θαμπή εποχή του ’50». Ξεχωρίζω το αφιέρωμα στο Λεωνίδα Ζησιάδη, έναν λογοτέχνη που προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει αναγνωριστεί το έργο του όσο πρέπει (το βιβλίο του «Το αδιέξοδο» είναι για μένα ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας). Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα κεφάλαια για το εργατικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη, τη Φεντερασιόν και το Μάη του ’36 (αν ενδιαφέρεστε για αυτά τα θέματα οπωσδήποτε να διαβάσετε το βιβλίο του Φουντανόπουλου), το κεφάλαιο για την Εθνική Άμυνα και την παρουσία του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη με το σχηματισμό της Προσωρινής Κυβέρνησης (μπορείτε επίσης για το θέμα να διαβάσετε περισσότερα σε δύο βιβλία που έχουμε δει στη Vivlioniki, 1 και 2), το κεφάλαιο για το στρατόπεδο του Παύλου Μελά κατά την περίοδο της Κατοχής μέσα από το ημερολόγιο του Λεωνίδα Γιασημακόπουλου (το έχουμε δει στη Vivlioniki πριν λίγο καιρό), το κεφάλαιο για τις εκτελέσεις πίσω από το Γεντί Κουλέ (έχει γράψει βιβλίο ο Σερέφας σχετικά με το θέμα). Όλα όμως έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, ακόμη και αυτό το τελευταίο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στον Άρη Θεσσαλονίκης και το οποίο εγώ ως ΠΑΟΚτσής το διάβασα με ενδιαφέρον.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό. Ίσως το καλύτερο του Αναστασιάδη, από όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον. Καλογραμμένο, με πλούσιο υλικό σε κείμενα και φωτογραφίες, μπορείτε να το διαβάσετε είτε ως βιβλίο αναφοράς, είτε σιγά σιγά κάθε κεφάλαιο χωριστά. Και μόνο για τον βιβλιογραφικό κατάλογο στο τέλος αξίζει τον κόπο. Σίγουρα θα το συνιστούσα σε κάποιον να το διαβάσει.

Σχολιάστε

Filed under ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Γιώργος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.