Ένα σύχρονο λυρικό εγκώμιο για τον Κούδα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τρία ζεϊμπέκικα και ένα ποίημα για τον Γιώργο Κούδα

Συγγραφέας: Θωμάς Κοροβίνης

Έκδοση: Ιανός (2004)

ISBN: 960-7827-05-8

Τιμή: Περίπου €3

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κατά την περίοδο του Βυζαντίου ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο είδος ρητορικής ήταν τα εγκώμια. Αυτά μπορεί να αναφέρονταν σε πρόσωπα (αγίους, αυτοκράτορες, ιερείς κτλ) ή και πόλεις (ένα βιβλίο με εγκώμια για τη Θεσσαλονίκη έχει παρουσιαστεί και στη Vivlioniki). Στα εγκώμια εξυμνούνταν ο ρόλος, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα αυτού στον οποίον αναφέρονταν ο ρήτωρ, δίνονταν στοιχεία για τη ζωή του και τη δράση του. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης θα το χαρακτήριζα ως μια σύγχρονη μορφή λυρικού εγκωμίου, άσχετα αν δεν υπάρχει τέτοιος όρος στη λογοτεχνία. Στο ρόλο του ρήτορα ο Θωμάς Κοροβίνης και στο ρόλο του εγκωμιαζόμενου ο Γιώργος Κούδας.

Η έκδοση είναι λιτή και όμορφη. Ο Ιανός είχε κυκλοφορήσει αρκετά βιβλιαράκια σ’αυτό το στιλ, τα είχε εντάξει στη σειρά του Μικρού Ιανού. Χάρτινη κουβερτούρα αγκαλιάζει το βιβλίο, προσωπικά μου άρεσε το εξώφυλλο στο οποίο υπάρχει και μια φωτογραφία του Κούδα. Ευανάγνωστο κείμενο, χρησιμοποιήθηκε χαρτί Chamois των 120gr. Στο τέλος υπάρχει ένα επίμετρο του συγγραφέα.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι ιδιαίτερα σαφής για το τι θα διαβάσει ο αναγνώστης. Υπάρχουν τρία ζεϊμπέκικα, το «Οι αθλητές» (το οποίο αναφέρεται πως έχει μελοποιηθεί κιόλας), το «Γιώργος Κούδας» και το «Η μπάλα», τα οποία παρεμβάλλονται στο ποίημα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Σε αυτό το ποίημα ο Κοροβίνης μιλάει για τον Κούδα, για τη ζωή του, τη γειτονιά που μεγάλωσε, την πορεία του ως ποδοσφαιριστής, υμνεί τα κατορθώματά και την προσωπικότητά του. Στο επίμετρο αναφέρει πως είναι το πρώτο ποίημα που δημοσίευσε και δεν γνωρίζω αν έχει δημοσιεύσει στη συνέχεια και άλλα ποιήματα. Δεν μπορώ να κρίνω την ποιητική αξία του έργου, καθώς δεν έχω τις απαιτούμενες σχετικές γνώσεις.

Ο Κοροβίνης δεν στέκεται μόνο στην ποδοσφαιρική αξία του Κούδα, αλλά περιγράφει και τις ιστορικές περιόδους στις οποίες έζησε, τις δυσκολίες της ζωής τόσο της δικής του, όσο και πολλών άλλων, μιλάει για το ήθος και τη μαγκιά του, όπως τουλάχιστον αυτή εννοούνταν παλαιότερα. Όλα τα παραπάνω με έκαναν να θεωρώ το βιβλίο αυτό ένα σύγχρονο εγκώμιο δοσμένο με λυρικό τρόπο.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο αυτό ενδιαφέρον. Δεν είναι φυσικά μόνο ο Κούδας μια μεγάλη προσωπικότητα του ποδοσφαίρου που έβγαλε η Θεσσαλονίκη, υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Απλά το ότι είμαι και φίλαθλος του ΠΑΟΚ με έκανε να το προσέξω περισσότερο.

Σχολιάστε

Filed under ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, Θωμάς, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.