Για τις Ντάλιες που προτιμάμε να ξεχνάμε

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Όσοι θυμούνται την Ντάλια

Συγγραφέας: Σταύρος Μαμούτος

Έκδοση: Ζενίθ (2019)

ISBN: 978-618-84230-9-1

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Γενικά όσες φορές διαβάζω σε εξώφυλλα βιβλίων ότι η υπόθεση βασίζεται σε αληθινά γεγονότα είμαι αρνητικά προδιατεθειμένος για αυτά που θα διαβάσω και δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αλλά νιώθω ευτυχής που η προδιάθεσή μου αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή. Μου άρεσε το εξώφυλλο. Ευανάγνωστο κείμενο, η ποιότητα χαρτιού θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά σε μια εποχή με οικονομικές δυσκολίες αναγνωρίζω την ανάγκη των εκδοτικών οίκων να προσπαθήσουν να περιορίσουν κάπως τα έξοδά τους. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα σημείωμα του συγγραφέα, το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω τη χρησιμότητά του καθώς μοιάζει σαν να θέλει ο συγγραφέας να δικαιολογήσει κάποια πράγματα στο έργο του, πράξη για μένα ανούσια. Το αντίτυπο που έχω εγώ είναι στην α’ ανατύπωση (δεν έχω καταλάβει ποια είναι η διαφορά με την 2η έκδοση, αλλά δεν έχει και σημασία). Κατά τα άλλα σε γενικές γραμμές βρήκα τη δουλειά στο σύνολό της αξιοπρεπέστατη.

Ο Μαμούτος στο μυθιστόρημά του μας διηγείται μια ιστορία βασισμένη σε κάποια αληθινά γεγονότα, όπως αναφέρει και το εξώφυλλο. Πρόκειται για τη δολοφονία της Ντάλιας, μίας τραβεστί που έζησε στην περιοχή του Βαρδάρη, εκεί που παλιά ήταν η εβραϊκή συνοικία του Χιρς, στη δεκαετία του ’80. Μέσα από διηγήσεις ανθρώπων μαθαίνουμε στοιχεία για τη ζωή της αλλά και για έναν κόσμο που ζούσε στο περιθώριο της κοινωνίας, κομμάτι του οποίου ήταν και η Ντάλια. Ήταν ένας κόσμος, που και να χανόταν ένα μέλος του δεν θα μπορούσε αυτό από μόνο του να κινητοποιήσει τις αρχές για να λύσει το μυστήριο.

Υπάρχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης στο έργο. Αρχικά έχουμε να κάνουμε με πολλαπλά επίπεδα χρόνου, στο παρόν υπάρχουν οι διηγήσεις των ανθρώπων που δίνουν στοιχεία για τη ζωή της Ντάλιας και το παρελθόν, όπου ο Μαμούτος αφηγείται τα γεγονότα. Υπάρχει επίσης το επίπεδο της πραγματικότητας, με την αληθινή ιστορία να διαχωρίζεται σαφώς από το μύθο του συγγραφέα. Το πολύ θετικό είναι ότι αυτά μπλέκουν μεταξύ τους με τρόπο αριστοτεχνικό, σαν κομμάτια υφάσματος που ο συγγραφέας τα ράβει μεταξύ τους και δεν φαίνεται πουθενά η ραφή.

Στο παρελθόν είχαμε δει στη Vivlioniki και άλλα βιβλία όπου πρωταγωνιστούν άτομα του περιθωρίου ή μέλη της LGBT κοινότητας (αν και στα μέσα της δεκαετίας του ’80 δεν υπήρχαν αυτοί οι όροι). Το «Παρτάλι» του Γρηγοριάδη είναι ίσως το πιο γνωστό, ενώ στοιχεία αυτού του κόσμου στη Θεσσαλονίκη μπορεί κάποιος να διαβάσει και στα «Αλάνια του Βαρδαρίου» του Τσιάλα ή στο «Κανάλ ντ’ αμούρ» του Κοροβίνη».

Θα ήθελα να πω πολλά περισσότερα για την υπόθεση, αλλά μέσα σε μόλις 150 σελίδες ο Μαμούτος καταφέρνει να βάλει αρκετές ανατροπές, να φτιάξει ένα κλίμα μυστηρίου (αν και το μυθιστόρημα δεν είναι αστυνομικό), να διαμορφώσει το κλίμα της εποχής, να φτιάξει και τους χαρακτήρες τους και όλα αυτά, για μένα, με επιτυχία. Μία τραγική ιστορία, η οποία μπορεί και να απασχόλησε ελάχιστα άτομα, μια δολοφονία ενός ανθρώπου σε μια εποχή που ήταν καταδικασμένος από τους υπολοίπους μόνο και μόνο για τη φύση του, τα ταμπού και οι προκαταλήψεις γίνονται επίσης θέμα στο βιβλίο.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Τόσο που το ξεκίνησα και το τελείωσα μέσα σε ένα πρωινό (δεν είναι δα και τεράστιο βέβαια). Θεωρώ ότι ο Μαμούτος κατάφερε να διηγηθεί αριστοτεχνικά μια ιστορία και ίσως να ανοίξει και κάποια θέματα προς συζήτηση, γεγονός για μένα σημαντικό, καθώς βλέπουμε μια στροφή της κοινωνίας προς τον άκρατο συντηρητισμό. Από τα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε τόσο για το θέμα του όσο και για το γεγονός ότι αποτελεί έργο ενός νέου συγγραφέα της πόλης μας.

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.