Το τρίτο τεύχος της Παραφυάδας

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Παραφυάδα – Τεύχος 3ο

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Ιανός (1987)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα Χριστούγεννα του 1987 είχε κυκλοφορήσει το τρίτο τεύχος της Παραφυάδας, ενός δημιουργήματος του Περικλή Σφυρίδη, στο οποίο παρουσιάζονταν ανέκδοτα κείμενα Θεσσαλονικέων λογοτεχνών. Το τεύχος αυτό αποτελεί το αντικείμενο της σημερινής ανάρτησης.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή όπως και οι υπόλοιπες που είδαμε στη Vivlioniki (όποιος θέλει μπορεί να δει το 2ο, 4ο και 5ο τεύχος). Και εδώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε αναλάβει ο Κάρολος Τσίζεκ. Προσωπικά δεν μου άρεσε το εξώφυλλο.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό το τρίτο τεύχος αποτέλεσε σημείο καμπής για την Παραφυάδα, καθώς ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Ιανού. Υπάρχει μάλιστα και προλογικό σημείωμα του εκδότη Νίκου Καρατζά.

23 συγγραφείς φιλοξενήθηκαν στις σελίδες αυτού του τεύχους, πάλι με χρονολογική σειρά από τον γηραιότερο στον νεότερο. Και εδώ υπάρχει το πάντρεμα γνωστών και καταξιωμένων συγγραφέων της εποχής τους με νέα ονόματα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν γνωστά στο αναγνωστικό κοινό. Τα κείμενα εδώ είναι των Μπακόλα, Χριστιανόπουλου, Σφυρίδη, Μάρκογλου, Μέσκου, Λαχά, Καζαντζή, Παπαδημητρίου, Παπασπύρου, Κάτου, Ζήκα, Κοσματόπουλου, Ναρ, Ξεξάκη, Καλούτσα, Κουτσούκου, Κατσώνη, Σκαμπαρδώνη, Σίμου, Αδαμίδη, Δάσιου, Ζαφειρίου και Λαμπαδάριου.

Από τα κείμενα προσωπικά μου άρεσαν του Νίκου Μπακόλα με τίτλο «Προϊστορίας σκιές», του Περικλή Σφυρίδη με τίτλο «Το δίλημμα» (εξαιρετικό το βρήκα), του Πρόδρομου Μάρκογλου με τίτλο «Οι ξένες γλώσσες», του Μάρκου Μέσκου με τίτλο «Ο κόκορας», του Νίκου Παπασπύρου με τίτλο «Το παζάρι», του Γιώργου Κάτου με τίτλο «Η Ποπάρα», του Αλμπέρτου Ναρ με τίτλο «Του Λάκη ο λόγος…», και του Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τίτλο «Οι πέτρες-δοκάρια». Όλα όμως έχουν το ενδιαφέρον τους και αποτελούν ιδανική συντροφιά για τα χειμωνιάτικα απογεύματα που έρχονται.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και πιστεύω ότι στην ύλη του όλο και θα βρείτε κάποιο κείμενο, που θα σας συγκινήσει.

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

One response to “Το τρίτο τεύχος της Παραφυάδας

  1. Παράθεμα: Το έκτο τεύχος της Παραφυάδας | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.