Το πέμπτο τεύχος της Παραφυάδας

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Παραφυάδα – Τεύχος 5ο

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Ιανός (1989)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν λίγο καιρό είχε παρουσιαστεί στη Vivlioniki το 2ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού Παραφυάδα. Το πνευματικό τέκνο του Περικλή Σφυρίδη είχε κυκλοφορήσει 6 τεύχη, από το 1985 έως το 1990. Τα δύο πρώτα είχαν βγει από τον Ρέκο, ενώ τα επόμενα τέσσερα από τις εκδόσεις του Ιανού.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή. Και εδώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε αναλάβει ο Κάρολος Τσίζεκ, ενώ την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Περικλής Σφυρίδης.

Και εδώ, όπως και σε όλα τα τεύχη της Παραφυάδας, το υλικό προέρχεται από ανέκδοτα κείμενα πεζογράφων της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν και εδώ ντιρεκτίβες για το ύφος των κειμένων, αν και κυριαρχεί το ρεαλιστικό ύφος στη γραφή. Και εδώ τα κείμενα τοποθετήθηκαν με βάση την ηλικία των συγγραφέων. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει εδώ σύντομο βιογραφικό τους μαζί με κάποιες φωτογραφίες τους.

Και σε αυτό το τεύχος τα ονόματα που συνεργάστηκαν είναι σημαντικά, κάποια γνωστά, κάποια άγνωστα: Κιτσόπουλος, Περαχιά, Μπακόλας, Κοκάντζης, Χριστιανόπουλος, Σφυρίδης, Μάρκογλου, Μέσκος, Καζαντζής, Σουρούνης, Τζανής, Κίζλαρης, Ναρ, Δαμιανίδης, Καλούτσας, Κουτσούκος, Κατσώνη, Σκαμπαρδώνης, Σίμος, Σατραζάνης, Γεωργιάδης, Λαμπαδάριος, Μήτα (πιο γνωστή ίσως με δύο «τ» στο επίθετό της), Χουβαρδάς. Όλα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πολλά μπήκαν στη συνέχεια σε δουλειές των συγγραφέων. Προσωπικά ξεχώρισα το «Σμηνοσειρά» του Κιτσόπουλου, το «Η παλαιά Θεσσαλονίκη με τους Εβραίους της» του Περαχιά, το «Αυτό το αίμα είναι…» του Μπακόλα, το «Η πρόσκληση» του Σουρούνη, το «Οι μυστικές κρυψώνες σου» του Ναρ, το «Η μάχη» του Καλούτσα, το «Τζίμης Γερανάκος, ντήλερ ακριβών αυτοκινήτων» του Κουτσούκου, και το «Διπλή μίσθωση» του Σίμου.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Όπως είπα και στην παρουσίαση του 2ου τεύχους της Παραφυάδας, θεωρείται μεν λογοτεχνικό περιοδικό, αλλά καθώς το περιεχόμενό του είναι μόνο ανέκδοτα κείμενα συγγραφέων, μοιάζει και με βιβλίο. Σε αντίθεση με τα δύο πρώτα τεύχη της Παραφυάδας, τόσο αυτό, όσο και το 3ο, 4ο και 6ο, μπορείτε να τα βρείτε στον Ιανό στην αστεία τιμή των €0,90. Αξίζει και με το παραπάνω να τα διαβάσετε πιστεύω.

3 Σχόλια

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

3 responses to “Το πέμπτο τεύχος της Παραφυάδας

  1. Παράθεμα: Το τέταρτο τεύχος της Παραφυάδας | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Το τρίτο τεύχος της Παραφυάδας | Vivlioniki

  3. Παράθεμα: Το έκτο τεύχος της Παραφυάδας | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.