Θρύλοι και μύθοι της Θεσσαλονίκης σε comics

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Urban Mysteries

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: AddArt (2015)

ISBN: 978-618-81721-3-5

Τιμή: Περίπου €4

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Β’ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Urban Mysteries (Second Book)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: AddArt (2016)

ISBN: 978-618-81721-7-3

Τιμή: Περίπου €4

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

Πριν λίγες μέρες είδαμε ένα ενδιαφέρον βιβλιαράκι comics με αναφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μια ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν συνεχίστηκε και έμεινε στο πρώτο τεύχος της. Σε αυτήν την ανάρτηση θα μιλήσουμε για δύο άλλα μικρά βιβλιαράκια comics, στα οποία επίσης οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό από ιστορίες και θρύλους σχετικούς με τη Θεσσαλονίκη. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο και τα δύο να παρουσιαστούν σε μία ανάρτηση, καθώς αποτελούν το πρώτο και το δεύτερο τεύχος μιας σειράς, η οποία επίσης δεν προχώρησε σε δημιουργία περισσότερων τευχών.

Η έκδοση είναι όμορφη. Τα χρώματα και τα σχέδια μου άρεσαν, όπως και οι ιστορίες και τα εξώφυλλα. Καλή και η ποιότητα χαρτιού, δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι παραπάνω, καθώς οι γνώσεις μου για τα comics είναι περιορισμένες.

Σε όλες τις ιστορίες το σενάριο το υπογράφει ο Δημήτρης Σαββαΐδης, ενώ οι σχεδιαστές είναι πολλοί και διάφοροι.

  • Στο πρώτο βιβλίο υπάρχουν συνολικά 6 ιστορίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν να κάνουν με την πόλη μας. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη με τίτλο «Το συντριβάνι» το υπογράφει σχεδιαστικά ο Βαγγέλης Ματζίρης και είναι μια ιστορία για το πώς έγινε το γνωστό άγαλμα με το παιδί, που κατουράει στην Πλατεία Ναυαρίνου. Η τρίτη έχει τίτλο «Η βάπτιση», την υπογράφει πάλι ο Βαγγέλης Ματζίρης και μιλάει για έναν πιτσιρικά, που δούλευε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα. Η τέταρτη έχει τίτλο «Η στήλη των όφεων» σε σχέδιο της Δέσποινας Βάττη και μιλάει για τη γνωστή μαρμάρινη στήλη, που βρίσκεται σήμερα επί της Αγίου Δημητρίου έξω από τη ΔΕΗ και υπάρχουν για αυτήν μια σειρά από θρύλοι. Τέλος η πέμπτη ιστορία έχει τίτλο «Επί πτωμάτων…» και τη σχεδίασε ο Σάββας Λαμπούδης και είναι μια συγκινητική ιστορία σχετικά με τη μοίρα δύο πτωμάτων δύο αδερφών.
  • Στο δεύτερο βιβλίο και οι 6 ιστορίες έχουν σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη έχει τίτλο «Η δοκιμασία» σε σχέδιο της Αλεξίας Λουγιάκη, μια ιστορία σχετικά με τα φαντάσματα του νεκροταφείου της Ευαγγελίστριας. Η δεύτερη έχει τίτλο «Χαμάμ και πεθερές» σε σχέδιο του Νικόλαου Στεφανδούρου, μια κωμική ιστορία με επίκεντρο τη Σαλονικιά πεθερά και την έγνοια της για τον γιο της και τη λεγάμενη, που θέλει να τον τυλίξει. Η τρίτη ιστορία με τίτλο «Άμα σου βγει το όνομα» είναι σε σχέδιο του Γιάννη Θεοδωρίδη και μας πάει πίσω στα χρόνια, όπου η Θεσσαλονίκη αργούσε Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές. Η τέταρτη ιστορία με τίτλο «Η γοργόνα του Θερμαϊκού» σε σχέδιο του Νίκου Καμπασέλε φέρνει τη γνωστή γοργόνα, που ρωτάει αν ζει ο Μέγας Αλέξανδρος, στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου. Η πέμπτη ιστορία με τίτλο «Η λευκή» είναι σε σχέδιο της Έφης Θεοδωροπούλου και έχει θέμα ένα ξωτικό-φάντασμα, που κυριαρχεί στο χώρο των Κάστρων. Τέλος η έκτη ιστορία έχει τίτλο «Ο καφές μας» και είναι σε σχέδιο του Σταύρου Κιουτσούκη, με θέμα έναν πραγματικό θρύλο της πόλης μας, τον Δημήτρη Βακόνδιο, ο οποίος έφτιαξε τον πρώτο φραπέ, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία και μετά από κάποιες δεκαετίες η πόλη μας ονομάστηκε «Φραπεδούπολη» (όχι φυσικά επειδή εδώ έγινε ο πρώτος φραπέ).

Οι ιστορίες διαβάζονται εύκολα και ξεκούραστα. Σχεδιαστικά υπάρχει ποικιλία, αλλά οι γνώστες των comics θα μπορέσουν να κρίνουν καλύτερα. Ιστορικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να τονιστούν κάποια λαθάκια, τα βιβλία δεν είναι ιστορικά άλλωστε. Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει κάποια πράγματα σχετικά με ιστορίες και θρύλους της πόλης και αν θέλει να εμβαθύνει μπορεί να διαβάσει το βιβλίο της Μαρίας Ράπτη, το οποίο πιστεύω θα δώσει έμπνευση για νέα σχέδια ή νέες ιστορίες.

Προσωπικά τα διάβασα άνετα, δεν ξετρελάθηκα, αλλά ούτε και ξίνισα. Κάποιες ιστορίες τις απόλαυσα περισσότερο, όπως για παράδειγμα αυτή με το Συντριβάνι ή η άλλη με τα φαντάσματα της Ευαγγελίστριας. Φαντάζομαι θα ενδιαφέρουν κυρίως άτομα, που αγαπάνε πολύ τα comics, αλλά παίρνουν και αυτά τη θέση τους στη βιβλιογραφία της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.