Η αδελφή του Τάσου Τούση μιλάει για τον αδερφό της

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τάσος Τούσης: Ο θάνατος ενός ήρωα για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Συγγραφέας: Μαρίκα Μπόχαλη – Τούση

Έκδοση: Ιδιωτική Έκδοση (1983)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα γεγονότα του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη άφησαν έντονα το στίγμα τους στη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Βέβαια οι περισσότεροι έχουν ακούσει για αυτά τα γεγονότα εξαιτίας του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και το τραγούδησε αρχικά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες«. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης προσεγγίζει με πιο ανθρώπινο τρόπο το πιο γνωστό από τα θύματα εκείνων των ημερών, τον Τάσο Τούση.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Στο εξώφυλλο η πολύ γνωστή φωτογραφία με τη μάνα να κλαίει μπροστά στο σώμα του νεκρού παιδιού της, το οποίο κείτεται πάνω σε μια πόρτα. Αντί προλόγου υπάρχει ένα ιδιόχειρο γράμμα του Γιάννη Ρίτσου προς τη συγγραφέα του βιβλίου. Στο τέλος υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες, οι περισσότερες από το οικογενειακό αρχείο της συγγραφέως, οι οποίες έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Ευανάγνωστο κείμενο, για ιδιωτική έκδοση μια χαρά μου φαίνεται το βιβλίο. Εκδόθηκε στις εγκαταστάσεις των εκδόσεων Εγνατία.

Η συγγραφέας είναι αδερφή του Τάσου Τούση, μικρότερη σε ηλικία. Το βιβλίο αυτό το έγραψε μεταπολιτευτικά παρά το γεγονός ότι ήταν τυφλή. Φυσιολογικό είναι να υπάρχει έντονο το συναισθηματικό στοιχείο στο έργο της.

Στο βιβλίο υπάρχουν 4 ουσιαστικά ενότητες, σαν κεφάλαια. Στην πρώτη η συγγραφέας μιλάει για το πώς έζησε τα τραγικά γεγονότα της 9ης Μαΐου του 1936 η ίδια η συγγραφέας και η μητέρα της. Στη δεύτερη μιλάει για το τι έκανε ο Τάσος Τούσης εκείνη τη μέρα μέχρι την στιγμή, που δολοφονήθηκε. Η τρίτη ενότητα μιλάει για το πώς μεγάλωσε ο Τούσης, από την Πρωτοχρονιά του 1906, που γεννήθηκε στο Ασβεστοχώρι. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Στην τελευταία ενότητα η συγγραφέας μιλάει για την επαγγελματική σταδιοδρομία του Τούση από τα χρόνια, που πήρε το δίπλωμα οδήγησης και έγινε αυτοκινητιστής.

Αν κάποιος θέλει να προσεγγίσει τα γεγονότα του Μάη του ’36 ιστορικά, υπάρχουν άλλα βιβλία με κυριότερο αυτό του Φουντανόπουλου, αλλά και κάποια έντυπα, που προσεγγίζουν κομματικά τα γεγονότα αυτά, όπως αυτό του ΚΚΕ από τη δεκαετία του ’70 ή το έργο του Θέμου Κορνάρου από το 1958. Εδώ η συγγραφέας δίνει έναν προσωπικό τόνο και σκοπό έχει να παρουσιάσει το ανθρώπινο πρόσωπο του Τάσου Τούση. Οι προσωπικές μνήμες έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Είναι πάρα πολύ απλά γραμμένο και ξεκούραστο στην ανάγνωση, ενώ προσφέρει μια διαφορετική ματιά σε έναν εκ των πρωταγωνιστών των γεγονότων εκείνης της εποχής. Δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία πλέον, αλλά μπορείτε ίσως να το βρείτε σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο σε μια τιμή περίπου στα €5.

Σχολιάστε

Filed under ΜΠΟΧΑΛΗ-ΤΟΥΣΗ, Μαρίκα, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.