Ένας περίπατος στη Σταυρούπολη

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Σταυρούπολη: Ένας περίπατος στην πόλη

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: University Studio Press (2018)

ISBN:978-960-12-2428-2

Τιμή: Περίπου €4

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ήταν το 2012 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ένας περίπατος στην πόλη» από τις εκδόσεις University Studio Press. Θέμα του ήταν το Μπεχ Τσινάρ. Από τότε και κάθε χρόνο, ο εκδοτικός οίκος έδινε την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν κάποιες περιοχές της πόλης μέσα από το φωτογραφικό τους φακό και έτσι βγήκαν τα μικρά λευκώματα για την Πυλαία, την Αρετσού, το Κέντρο της πόλης, την Άνω Πόλη και την Τούμπα. Φέτος ο φακός εστίασε στη Σταυρούπολη.

Η έκδοση είναι πολύ καλή, όπως και οι υπόλοιπες της σειράς. Έχει χρησιμοποιηθεί χαρτί Magno Satin των 170gr. Πολύ καλή ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών, στο εξώφυλλο ένα έργο της Χλόης Πίσσα, η οποία είναι και μία από τις φωτογράφους, που συμμετέχουν στο λεύκωμα. Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά – αγγλικά). Προλογίζει και παρουσιάζει το έργο των φωτογράφων ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο οποίος επιμελείται και τη σειρά.

Δημιουργοί των έργων σε αυτήν την έκδοση είναι οι Νίκος Κουκής, Χλόη Πίσσα, Κατερίνα Μιλόσεβιτς και Αλεξία Πρασσά. Η Μιλόσεβιτς είναι η μόνη, που τα έργα της είναι ασπρόμαυρα. Όπως πάντα θα λέω, δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω τα έργα των δημιουργών, απλά καταγράφω μόνο τι μου αρέσει προσωπικά, καθαρά υποκειμενικά. Οι φωτογραφίες της Χλόης Πίσσας μου άρεσαν τόσο θεματολογικά (παλιές καπναποθήκες) όσο και για τον φωτισμό. Ο Κουκής από την άλλη μας δίνει περισσότερο εικόνες του σήμερα, με τις γέφυρες και τα νέα καταστήματα, που έχουν ανοίξει στην περιοχή. Η Πρασσά επικεντρώνεται στη συνύπαρξη των σύγχρονων οικοδομών και των παλιών, μικρών σπιτιών, μου άρεσε η φωτογραφία της με το γήπεδο του μπάσκετ και τον κισσό.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Οι δημιουργοί παρουσίασαν τόσο το σύγχρονο αστικό τοπίο της Σταυρούπολης, όσο και εικόνες, που έρχονται από το παρελθόν της συνοικίας. Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι συνεχίζεται η σειρά αυτή, με τιμή ούτε €4 πιστεύω ότι αξίζει να στηριχτεί η προσπάθεια αυτή.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Γενικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.