Ένας μικρός οδηγός για το βίο του Αγίου Δημητρίου και με στοιχεία για τον ναό του

Σάρωση_20181024

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης – Ο βίος του Αγίου και η ιστορία του ναού

Συγγραφέας: Αναστάσιος Μαράς

Έκδοση: Μαλλιάρης (2019)

ISBN: 978-960-457-963-1

Τιμή: Περίπου €3

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σε λίγες μέρες η πόλη θα γιορτάσει τη μνήμη του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου. Πολύς κόσμος πιθανόν να επισκεφτεί το ναό και να θέλει να θαυμάσει τα ψηφιδωτά, που απέμειναν στο χώρο ή τη γλυπτική ή την Κρύπτη. Καλό θα είναι να έχει μαζί του και έναν οδηγό, στον οποίο θα μπορεί να βρει στοιχεία για να καταλαβαίνει τι βλέπει. Το βιβλιαράκι της σημερινής ανάρτησης εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Η έκδοση είναι καλή. Πολλές φωτογραφίες, έγχρωμες, γλώσσα κατανοητή και απλή, κείμενο ευανάγνωστο και υλικό σωστά ταξινομημένο. Αξιοπρεπής έκδοση, που σύμφωνα με το βιβλίο μας έρχεται από το μέλλον (2019…). Στο τέλος υπάρχουν η βιβλιογραφία και βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα.

Όπως είπαμε και πριν, ο οδηγός είναι αφιερωμένος στο βίο του Αγίου Δημητρίου, στο ναό του, ενώ περιέχει και κάποια στοιχεία γενικά για τη Θεσσαλονίκη. Από όλο το υλικό, το οποίο πιθανότατα θα μπορείτε να βρείτε και σε άλλα βιβλία, κράτησα το γεγονός ότι είναι γραμμένος με απλό τρόπο, ώστε να μπορεί ο καθένας να καταλάβει το κείμενο. Ενώ χρησιμοποιεί κάποιους όρους, οι οποίοι δεν είναι της καθημερινότητας, αλλά τους συναντάμε κυρίως σε εγχειρίδια επιστημονικά, είτε της αρχιτεκτονικής, είτε της ιστορίας, εδώ ο συγγραφέας εξηγεί τι είναι το κάθε τι, πχ μπορεί να έχετε δει σε πολλά βιβλία τη λέξη «πεσσός», εδώ ο Μαράς εξηγεί και τι είναι.

Στο παρελθόν έχουμε δει στη Vivlioniki και άλλους οδηγούς, που μιλούσαν για τον ναό, με πιο γνωστούς αυτούς του Χαράλαμπου Μπακιρτζή.

Στο βιβλίο θα διαβάσετε για το βίο του Αγίου Δημητρίου, για την ιστορία του ναού και τα στοιχεία αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής του, για το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι του ναού (λίγοι ξέρουν ότι υπάρχει και λιγότεροι το έχουν επισκεφτεί), για την Κρύπτη κάτω από το ναό, για τα Δημήτρια, τη μοίρα των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου.

Μικρός σε μέγεθος, αλλά πλήρης για να εξυπηρετεί τον λόγο, που έχει γραφτεί, εύχρηστος και οικονομικός, νομίζω αξίζει να τον αποκτήσετε είτε επισκεφτείτε τον ναό τώρα, που γιορτάζει ο Άγιος Δημήτριος, είτε για κάποια άλλη στιγμή.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΑΡΑΣ, Αναστάσιος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.