Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Περικλή Σφυρίδη

Σάρωση_20181008

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Χωρίς αντίκρισμα

Συγγραφέας: Περικλής Σφυρίδης

Έκδοση: Διαγώνιος (1980)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τους σημαντικότερους Θεσσαλονικείς διηγηματογράφους της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο Σφυρίδης έχει παρουσιάσει ένα σημαντικότατο έργο τόσο στην πεζογραφία, όσο και στις μελέτες. Αν και είναι από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, στη Vivlioniki έχουν παρουσιαστεί λίγα σχετικά έργα του (ένα μυθιστόρημα, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, ένα μικρό διήγημα, ένα μικρό ανθολόγιο Θεσσαλονικέων συγγραφέων, που επιμελήθηκε και δύο μελέτες για τους ζωγράφους της πόλης μας). Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μας ταξιδεύει στο μακρινό, πλέον, 1980, όταν ο Σφυρίδης ακόμα ήταν ίσως άγνωστος στους περισσότερους και συνεργαζόταν με την ομάδα της Διαγωνίου, από την οποία Διαγώνιο κυκλοφόρησε και το έργο του αυτό.

Η έκδοση είναι πολύ συμπαθητική. Εξώφυλλο με κουβερτούρα και σχέδιο του Γιώργου Σικελιώτη, είχε τυπωθεί μόλις σε 800 αντίτυπα και είναι η 39η έκδοση της Διαγωνίου. Το βιβλίο είχε επιμεληθεί ο Κάρολος Τσίζεκ. Το διήγημα «Η αλατόμπαρα στο Αγγελοχώρι» κοσμείται με δύο έργα του Πάνου Παπανάκου. Αξάκριστο, φυσικά δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, αν είστε τυχεροί θα το βρείτε στα ράφια κάποιου παλαιοβιβλιοπωλείου. Είναι από τις κλασσικές δημιουργίες της Διαγωνίου.

Σύμφωνα με το βιβλίο, τα 9 διηγήματα του έργου γράφτηκαν μεταξύ 1977 και 1980. Πρόκειται για ιστορίες με ρεαλιστική γραφή (οπαδός της οποίας είναι φανατικός ο Σφυρίδης), στις περισσότερες εκ των οποίων πρωταγωνιστής είναι ο έρωτας, θεματολογικά μόνο το «Χριστούγεννα στο Πήλιο» ξεφεύγει, καθώς μιλάει για την εγκατάλειψη των παλιών αρχοντικών στο Πήλιο. Ο Σφυρίδης προσεγγίζει τον έρωτα κυρίως από την «σκοτεινή» μεριά του, με την προδοσία, την απογοήτευση και την πίκρα να κυριαρχούν.

Η Θεσσαλονίκη στα διηγήματα είναι πάντα παρούσα, ακόμη και όταν οι ιστορίες δεν διαδραματίζονται στην πόλη μας. Πάντως εδώ ο Σφυρίδης την επιλέγει κυρίως ως σκηνικό των έργων του.

Δεν γνωρίζω αν κάποια από τα διηγήματα είναι αυτοβιογραφικά ή όχι. Στο «Η αλατόμπαρα στο Αγγελοχώρι» για παράδειγμα ένας εκ των πρωταγωνιστών ονομάζεται Πάνος, είναι ζωγράφος και εδώ είπαμε ότι υπάρχουν τα δύο έργα του Πάνου Παπανάκου. Επίσης στα διηγήματα «Χριστούγεννα στο Πήλιο» και «Μια υπέροχη βραδιά του Φλεβάρη» οι πρωταγωνιστές είναι δυο φίλοι, ο Στέφανος και ο Πέτρος. Γενικά διαβάζοντας τα έργα δίνεται η εντύπωση στον αναγνώστη ότι ο Σφυρίδης μοιράζεται μαζί του προσωπικές του στιγμές, αποδεικνύοντας τη ζωντάνια της γραφής.

Απόλαυσα και τα 9 διηγήματα, τη ροή τους, το χιούμορ, που υπάρχει σε μερικά, τις εικόνες, που δημιούργησαν στο μυαλό μου. Ξεχωρίζω τα «Το «Υποβρύχιο»» και «Το εισιτήριο», αν και ο κάθε αναγνώστης σίγουρα θα βρει τα δικά του αγαπημένα. Κάποια χρόνια αργότερα ο Σφυρίδης κυκλοφόρησε μια συλλογή με τα πρώτα του διηγήματα και αυτήν πιθανότερο είναι να βρείτε στα βιβλιοπωλεία, αν και έχει επεξεργαστεί κάποια από αυτά. Η πρώτη πάντως έκδοση έχει τη δική της γοητεία και αν τη βρείτε κάπου σας συμβουλεύω να την αποκτήσετε.

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΣΦΥΡΙΔΗΣ, Περικλής

One response to “Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του Περικλή Σφυρίδη

  1. Παράθεμα: Η τέταρτη συλλογή διηγημάτων του Περικλή Σφυρίδη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.