Δύο Χαριλιώτες τα λένε…

img069

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Αποκούμπι – Στην κουβέντα με τον Περικλή Σφυρίδη

Συγγραφέας: Παναγιώτης Γούτας

Έκδοση: Μπιλιέτο (2010)

ISBN: 360-7805-28-16

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έχω αναφερθεί στο παρελθόν στην «Αγία Τριάδα της Χαριλάου», δηλαδή τον Περικλή Σφυρίδη, τον Παναγιώτη Γούτα και την Αρχοντούλα Διαβάτη, Θεσσαλονικείς συγγραφείς, στων οποίων το έργο εμφανίζεται αρκετά συχνά η γειτονιά της Χαριλάου. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης έχει πρωταγωνιστές τα δύο αρσενικά μέλη της Αγίας Τριάδας και πρόκειται για μία συνέντευξη του Σφυρίδη στον Γούτα.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, η χαρακτηριστική των εκδόσεων Μπιλιέτο. Αξάκριστο βιβλίο με χάρτινη κουβερτούρα, στο εξώφυλλο μία ζωγραφιά του Σφυρίδη. Αξιοπρεπής έκδοση.

Αν και πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Σφυρίδης, εν τούτοις ως συγγραφέας παρουσιάζεται στο κείμενο ο Γούτας, ο οποίος κάνει τις ερωτήσεις. Είναι μια ιδιαίτερη συνέντευξη μεταξύ δύο ανθρώπων από διαφορετικές λογοτεχνικές γενιές, όπου ο γηραιότερος έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το έργο του νεώτερου. Οι ερωτήσεις ουσιαστικά βοηθάνε τον Σφυρίδη να διηγηθεί πολλά και διάφορα πράγματα τόσο από την προσωπική του ζωή, όσο και να σχολιάσει καταστάσεις και πρόσωπα από τη λογοτεχνική ζωή της πόλης. Ο Σφυρίδης δεν είναι από τους ανθρώπους, που μασάει τα λόγια του, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα και στα κείμενά του, είτε αυτά είναι λογοτεχνικά, είτε μελέτες και κριτικές. Έτσι το βιβλίο έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και δυναμική. Υπέρμαχος της ρεαλιστικής γραφής, ο Σφυρίδης θεωρείται από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς και όχι μόνο για την πόλη μας. Πέρα από το συγγραφικό του έργο, σπουδαία είναι η συνεισφορά του στην ανάδειξη καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, τόσο στη λογοτεχνία, όσο και στη ζωγραφική. Αν και ο ίδιος θεωρεί εαυτόν διηγηματογράφο, νομίζω πως το αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ψυχή μπλε και κόκκινη» είναι εξαιρετικό και αυτό θα συνιστούσα σε κάποιον να διαβάσει πρώτα.

Το βιβλίο μου άρεσε, ήταν ένα ξεκούραστο ανάγνωσμα, το οποίο παρέχει σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το έργο του Σφυρίδη και την λογοτεχνική ζωή της πόλης μας. Το πιο πιθανό είναι να το βρείτε στη μισή τιμή από αυτήν, που αναγράφει το Biblionet, νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσετε.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΓΟΥΤΑΣ, Παναγιώτης, Συγγραφείς

One response to “Δύο Χαριλιώτες τα λένε…

  1. Παράθεμα: Ο πεζογραφικός και καλλιτεχνικός κόσμος της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια του Περικλή Σφυρίδη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.