Ο Θερμαϊκός, η Παραλία και ένας φανοστάτης

Σάρωση_20180212

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη γύρω από ένα φανοστάτη

Συγγραφέας: Παναγιώτης Οικονομίδης, Ιουλία Αγοράστη

Έκδοση: University Studio Press (2001)

ISBN: 960-12-0961-1

Τιμή: Περίπου €16

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η σχέση των Θεσσαλονικέων με τη θάλασσα είναι κάπως περίεργη. Ενώ η πόλη είναι χτισμένη δίπλα σε αυτήν, εν τούτοις οι πολίτες, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια, μάλλον αδιαφορούσαν για αυτήν. Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας σίγουρα άλλαξε ως έναν βαθμό αυτή τη σχέση. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης είναι ένα λεύκωμα, στο οποίο πρωταγωνιστούν η στεριά και η θάλασσα στο όριο μεταξύ τους με πρωταγωνιστή και μόνιμη σταθερά έναν φανοστάτη.

Η έκδοση είναι απλή, λιτή και όμορφη. Στο εξώφυλλο ένα από τα ομορφότερα έργα  του Οικονομίδη. Οι φωτογραφίες είναι σε καλή ανάλυση και καθαρές. Ξεκούραστη ανάγνωση, που επιτρέπει σε αυτόν, που διαβάζει το βιβλίο να ταξιδέψει με την εικόνα. Προλογίζουν οι Σίμος Οφλίδης και Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη.

Το υλικό του Οικονομίδη συνοδεύουν στίχοι της Ιουλίας Αγοράστη. Κανείς από τους δύο δεν κινούνται επαγγελματικά σε αυτό, που κάνουν, ο Οικονομίδης είναι οφθαλμίατρος και η Αγοράστη νομικός. Αυτό το ερασιτεχνικό μεράκι είναι όμως γοητευτικό σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν εικόνες της καθημερινότητας και από αυτές να εκμαιεύσουν μοναδικές και ξεχωριστές στιγμές, στις οποίες συνδυάζονται οι άνθρωποι, η θάλασσα και αυτός ο έρμος ο φανοστάτης, ο οποίος είναι ο ίδιος πάντα, στο ύψος του μνημείο για τον Βότση, λίγο πριν μπούμε στην Παλιά Παραλία.

Οι φωτογραφίες δεν έχουν τραβηχτεί φυσικά μέσα σε μια μέρα, αλλά έχουν ταξινομηθεί στο βιβλίο με «χρονική» σειρά, ξεκινώντας από αυτές, που βγήκαν το πρωί και τελειώνοντας με αυτές, που βγήκαν με τη δύση του ήλιου. Όπως είπα και νωρίτερα, ο φανοστάτης είναι η σταθερά στις εικόνες, καθώς όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα βρίσκονται σε αργή ή γρήγορη κίνηση, είτε αυτά είναι οι άνθρωποι, είτε η θάλασσα. Ο Οικονομίδης επιλέγει να αποτυπώσει διαφορετικές όψεις του περιβάλλοντος. Από την ομίχλη, που είναι ιδιαίτερα έντονη και γοητευτική δίπλα στη θάλασσα, στην ορμή του ανέμου, που κάνει τη θάλασσα να βρυχάται και από εκεί στα πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα της δύσης του ήλιου.  Όπως είπαμε και πριν οι φωτογραφίες συνοδεύονται από στίχους της Αγοράστη, τους οποίους όμως δεν είμαι σε θέση να κρίνω, κάποιοι μου άρεσαν και μου φάνηκαν να ταιριάζουν γάντι με την εικόνα.

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο μου άρεσε. Ειδικά αυτές, που έχουν τραβηχτεί κατά το ηλιοβασίλεμα μου φάνηκαν εξαιρετικές. Να σημειώσω πάντως ότι δεν έχω γνώσεις πάνω στη φωτογραφία για να κρίνω τεχνική, φακό, φωτισμό κτλ, οπότε σχολιάζω μόνο το συναίσθημα, που μου γέννησαν. Από περιέργεια και μόνο θα πάω σύντομα να δω αυτόν τον ακίνητο πρωταγωνιστή, τον φανοστάτη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΓΟΡΑΣΤΗ, Ιουλία, ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Παναγιώτης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.