Ιστορικές στιγμές της Θεσσαλονίκης μέσα από θρύλους, δοξασίες και μυστήρια

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το μυστικό της νύμφης – Ιστορίες & θρύλοι της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Μαρία Ράπτη

Έκδοση: Αρχέτυπο (2018)

ISBN: 978-960-421-248-4

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με πάνω από 2300 χρόνια ιστορίας, η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην έχει ιστορίες και θρύλους σχετικούς με διάφορες φάσεις και γεγονότα του παρελθόντος της. Τίποτα βέβαια δεν γεννιέται από το πουθενά και ένας μύθος συνήθως σχετίζεται με μια πραγματικότητα, την οποία ο ανθρώπινος νους την έπλασε και τη μπόλιασε με μεγάλη δόση φαντασίας. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μιλάει για τέτοιες ιστορίες και θρύλους της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Χάρτινο εξώφυλλο, το οποίο κοσμείται από ένα σκίτσο, που είχε παρουσιαστεί στο περιοδικό Tour de Monde το 1860 με τίτλο «Θεσσαλονικιά». Ευανάγνωστο κείμενο με διάφορα σκίτσα ή παλιές φωτογραφίες να το συνοδεύουν. Στο τέλος υπάρχει η βιβλιογραφία και οι πηγές των φωτογραφιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαδίκτυο αποτελεί βασική πηγή τόσο στη βιβλιογραφία, όσο – κυρίως – στις εικόνες του βιβλίου.

Πολλά από τα κείμενα του βιβλίου είχαν παρουσιαστεί στη σελίδα του Εξώστη (http://www.exostispress.gr) και στη στήλη «Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης». Στο βιβλίο ακολουθείται μια χρονική σειρά, ξεκινώντας από την παλαιότερη ιστορία, που σχετίζεται με την ίδρυση της Θεσσαλονίκης και φτάνοντας ως το σήμερα και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία της Νέας Παραλίας.

Κάθε θέμα έχει μια συγκεκριμένη δομή, όπου αρχικά παρουσιάζεται μια διήγηση μυθιστορηματικού χαρακτήρα, με ύφος μυστηρίου, την οποία θα μπορούσε να διηγηθεί μια γιαγιά στα εγγόνια της (τουλάχιστον για κάποιες από αυτές). Χαρακτηριστική η συχνότητα του «λένε» στις διηγήσεις αυτές. Στη συνέχεια δίνονται ιστορικά στοιχεία για το θέμα, το οποίο ποικίλει και μπορεί να είναι ένα κτίριο ή ένα σημείο της πόλης ή ακόμη προσωπικότητες, φυσικά φαινόμενα και γεγονότα, όλα σχετιζόμενα με τη Θεσσαλονίκη.

Ο αναγνώστης έχει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να μάθει στα μικρά κεφάλαια του βιβλίου. Προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα κεφάλαια για τον Τουρμπέ του Μουσά Μπαμπά στην Πλατεία Τερψιθέας, για το Μεβλεβί Χανέ, για το Μπενσουσάν Χαν στην οδό Εδέσσης (το οποίο ακόμη υπάρχει). Το βιβλίο βέβαια κυρίως απευθύνεται σε άτομα, που τώρα ξεκινούν να ερευνούν το παρελθόν και την ιστορία της Θεσσαλονίκης και νομίζω πως με τον τρόπο, που είναι γραμμένο σίγουρα θα ιντριγκάρει το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Τόσο το πρώτο μέρος των κειμένων, με τις αφηγήσεις θρύλων και μύθων, όσο και το δεύτερο μέρος των κειμένων με τα ιστορικά στοιχεία. Η γραφή της Ράπτη έχει τη δυναμική να μεταφέρει τον αναγνώστη στον κόσμο των θρύλων της Θεσσαλονίκης, στον οποίον αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου και ο οποίος όσο και να περνάνε τα χρόνια, εξακολουθούν να έχουν δυναμική, ενώ πολλά από τα μυστήρια της πόλης παραμένουν ανεξιχνίαστα.

1 σχόλιο

Filed under ΡΑΠΤΗ, Μαρία, Συγγραφείς

One response to “Ιστορικές στιγμές της Θεσσαλονίκης μέσα από θρύλους, δοξασίες και μυστήρια

  1. Παράθεμα: Θρύλοι και μύθοι της Θεσσαλονίκης σε comics | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.