Ιστορίες από την παράλια Θεσσαλονίκη

Σάρωση_20170807

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι γειτονιές της θάλασσας

Συγγραφέας: Φαίδων Γιαγκιόζης

Έκδοση: Μέθεξις (2016)

ISBN: 978-618-5226-02-2

Τιμή: Περίπου €20

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι Θεσσαλονικείς, αν και είχαν την τύχη να ζούνε σε μια πόλη δίπλα στη θάλασσα, για πάρα πολλά χρόνια είχαν μια σχέση μάλλον αδιάφορη απέναντί της. Η σχέση αυτή άλλαξε τα τελευταία χρόνια με την διαμόρφωση της Νέας Παραλίας και την καθαρότερη εικόνα του Θερμαϊκού Κόλπου. Η όψη όμως της Νέας Παραλίας δεν ήταν πάντα αυτή και οι σημερινοί κάτοικοι της πόλης μας δύσκολα μπορούν να φανταστούν μια παραλία με αμμουδιά, ναυπηγεία και κόσμο, που κάνει μπάνιο στο ύψος της Μπότσαρη, της Καλλιδοπούλου και της Παρασκευοπούλου. Στα χρόνια πριν τη διαμόρφωση της Νέας Παραλίας μας ταξιδεύει το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης.

Η έκδοση είναι καλή. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάποια βιβλιογραφικά στοιχεία, αν και σε μεγάλο βαθμό ο συγγραφέας μιλάει για πράγματα, που αυτός έζησε και πρόλαβε. Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο 26ο κεφάλαιο του βιβλίου μαζεμένες όλες, κάποιες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα. Προσωπικά δεν προτιμώ αυτού του είδους την ταξινόμηση, δηλαδή το κείμενο αρχικά και στη συνέχεια όλες οι εικόνες.

Ο Γιαγκιόζης είναι περισσότερο γνωστός για τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία. Στη Vivlioniki είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν ένα βιβλίο του με ιστορικό περιεχόμενο, μια ανασκόπηση σε γεγονότα, που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη κατά τον 20ο αιώνα. Το βιβλίο όμως της σημερινής ανάρτησης είναι κάπως πιο προσωπικό. Πρόκειται για μια νοσταλγική αναδρομή στην περιοχή, που ο συγγραφέας μεγάλωσε και πιο συγκεκριμένα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης έτσι όπως την θυμάται ο Γιαγκιόζης πριν γίνει η Νέα Παραλία και εννοείται πριν γίνει η διαμόρφωσή της στη σημερινή της εικόνα. Εποχή, που η θάλασσα έφτανε έως τα αρχοντικά της Βασιλίσσης Όλγας και αντί για μια ευθεία γραμμή, σχηματίζονταν κόλποι και όρμοι, οι ψαράδες έβγαζαν τις βάρκες τους στη στεριά και ο κόσμος απλά κατηφόριζε την Μπότσαρη για να βρεθεί σε μια ακρογιαλιά.

Μεγαλωμένος σε ένα σπίτι, που βρισκόταν στην οδό Ιταλίας 1 (νυν 28ης Οκτωβρίου), τα παιδικά χρόνια του Γιαγκιόζη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θάλασσα και τον Θερμαϊκό Κόλπο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται στην ανατολική ακτογραμμή, αν και υπάρχει κεφάλαιο και για την περιοχή δυτικά, εκεί, που υπήρχε παλαιότερα το Μπεχ Τσινάρ και σήμερα είναι το λιμάνι της πόλης μας.

Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με την μικροϊστορία της πόλης μας, με μαγαζιά, ανθρώπους, μικρά γεγονότα, αλλά και μεγάλα. Υπάρχουν κεφάλαια, που είναι αφιερωμένα σε δύο σημαντικούς ομίλους της Θεσσαλονίκης, τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης, αμφότεροι δημιουργήματα του Μεσοπολέμου.Χρονικά βέβαια κινούμαστε κυρίως στις δεκαετίες 1950 και 1960, εποχή, που η Θεσσαλονίκη άλλαξε σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεγάλων έργων, που έγιναν τότε στην πόλη και της ραγδαίας ανοικοδόμησης. Ο Γιαγκιόζης γράφει σε προσωπικό τόνο, με νοσταλγία και παράπονο για την εικόνα της πόλης, που χάθηκε ολοκληρωτικά.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε αρκετά. Περιέχονται πολλές και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, αλλά και περιγραφές μιας πόλης, που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή, ενώ χρονικά απέχει μόλις 50-60 χρόνια. Όπως σε όλα αυτά τα βιβλία αναμνήσεων, καλό θα είναι να γίνεται ιστορική έρευνα στα όσα γράφονται σε περίπτωση, που υπάρχουν λάθη. Πέρα όμως από αυτό, θεωρώ ότι το βιβλίο προσφέρει πολλά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και αξίζει να διαβαστεί κυρίως από όσους πρόλαβαν την πόλη χωρίς τη Νέα Παραλία.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΓΙΑΓΚΙΟΖΗΣ, Φαίδων, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.