Χριστιανικές επιγραφές σε μουσεία της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20170713

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Κατάλογος χριστιανικών επιγραφών στα μουσεία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Ευθύμιος Τσιγαρίδας, Κάτια Λοβέρδου-Τσιγαρίδα

Έκδοση: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (1979)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €5

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν αρκετό καιρό είχε παρουσιαστεί στη Vivlioniki το σημαντικότατο έργο του Παντελή Νιγδελή σχετικά με τις ρωμαϊκές επιγραφές, που είτε βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, είτε βρέθηκαν σε άλλους τόπους, αλλά ήταν σχετικές με την πόλη και τους κατοίκους της. Η σημερινή ανάρτηση ασχολείται με ένα βιβλίο, του οποίου το θέμα είναι επίσης οι επιγραφές, αλλά με θέμα χριστιανικό και οι οποίες επιγραφές βρίσκονταν στα μουσεία της πόλης μας, τουλάχιστον αυτά, που υπήρχαν την εποχή, που γράφτηκε το βιβλίο.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, χαρακτηριστική των εκδόσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών παλαιότερα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάποιοι ενδιαφέροντες πίνακες καθώς και ένα ευρετήριο λέξεων, ενώ η βιβλιογραφία βρίσκεται στην αρχή του βιβλίου. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ανδρέα Ξυγγόπουλου, ο οποίος ήταν θείος των συγγραφέων.

Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεται, πως αφορμή της συγγραφής του βιβλίου ήταν η καταγραφή του επιγραφικού υλικού, που βρισκόταν στη Ροτόντα και η οποία ξεκίνησε το 1975. Συνολικά παρουσιάζονται στον κατάλογο αυτό 79 επιγραφές, όχι μόνο από τη Ροτόντα, αλλά και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Το 1979, που κυκλοφόρησε το βιβλίο δεν υπήρχε ακόμη το μουσείο-στολίδι της πόλης μας, το Βυζαντινό.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστικότατη η εισαγωγή του βιβλίου, όπου παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την χρονολόγηση των επιγραφών, το είδος τους, το υλικό τους, την προέλευση, το σχεδιασμό τους και άλλα σημαντικά στοιχεία. Για κάποιον, που δεν έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην ιστορία ή την αρχαιολογία, το κεφάλαιο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να μπορεί να διαβάσει και το υπόλοιπο κείμενο.

Το κύριο μέρος βέβαια του βιβλίου είναι η παρουσίαση των 79 επιγραφών. Για κάθε μία από αυτές υπάρχει ένα σύντομο κείμενο και πληροφορίες σχετικά με τις διαστάσεις, την προέλευση (όποτε αυτή είναι γνωστή), τη θέση της επιγραφής (Ροτόντα ή Αρχαιολογικό Μουσείο), τη χρονολόγησή της, τη βιβλιογραφία και τον αριθμό καταγραφής της επιγραφής. Υπάρχει επίσης η φωτογραφία της επιγραφής καθώς και το κείμενό της μαζί με σύντομο σχολιασμό σχετικά με το περιεχόμενό της.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις στη δεκαετία του ’70 είχε αρχίσει η καταγραφή των χριστιανικών επιγραφών, για την εποχή, που βγήκε το βιβλίο είναι σημαντικό. Κυρίως βέβαια θα ενδιαφέρει ιστορικούς και αρχαιολόγους ή γενικά επαγγελματίες, που έχουν σχέση με το θέμα των χριστιανικών επιγραφών.

 

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΛΟΒΕΡΔΟΥ-ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ, Κάτια, Συγγραφείς, ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Ευθύμιος

2 responses to “Χριστιανικές επιγραφές σε μουσεία της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Ένας μικρός οδηγός για τη Μονή Λατόμου (Όσιος Δαβίδ) | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ζητήματα σχετικά με τις ταφές και τα νεκροταφεία των Χριστιανών Θεσσαλονικέων στο παρελθόν | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.