Γυναίκες ποιήτριες της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20170710 (2)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Κατερίνα Καριζώνη

Έκδοση: Ερωδιός (2007)

ISBN: 978-960-454-020-4

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα ακόμη βιβλίο σχετικό με την ποίηση και τη Θεσσαλονίκη είναι και αυτό της σημερινής ανάρτησης. Πρόκειται για ένα μικρό ανθολόγιο από έργα γυναικών ποιητριών, που είτε στο έργο τους παρουσιάζουν την πόλη μας, είτε μεγάλωσαν/έζησαν στη Θεσσαλονίκη.

Η έκδοση είναι απλή χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Υπάρχει ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα της Μαρίας Αρχιμανδρίτου και ένα της επιμελήτριας του έργου, της Κατερίνας Καριζώνη. Στο τέλος υπάρχουν βιογραφικά σημειώματα των ποιητριών. Αξιοπρεπής έκδοση στο σύνολό της ποιοτικά.

23 ποιήτριες παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου, των οποίων το έργο χρονολογικά κυμαίνεται από την περίοδο του Μεσοπολέμου έως τις σύγχρονες ημέρες. Χρονολογικά έχουν ταξινομηθεί επίσης, ξεκινώντας από την παλαιότερη. Κάποιες είναι αρκετά γνωστές για το έργο τους, όπως η Ζωή Καρέλλη, η Χρυσάνθη Ζιτσαία, η Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου, η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, η Ρούλα Αλαβέρα και η Χλόη Κουτσουμπέλη (τουλάχιστον αυτών γνωρίζω κομμάτι του έργου τους προσωπικά εγώ). Σε κάθε μία ποιήτρια παρουσιάζονται τρία ποιήματά τους, δεν γνωρίζω όμως αν είναι και αντιπροσωπευτικά του έργου και του ύφους αυτών των λογοτεχνών.

Σε ένα πεδίο τέχνης, στο οποίο κυριαρχούν κατά κύριο λόγο άντρες ποιητές (Βαφόπουλος, Πεντζίκης, Ιωάννου, Αναγνωστάκης, Ασλάνογλου, Θασίτης, Κύρου, Σερέφας και πολλοί άλλοι), η γυναικεία παρουσία έχει τη δική της σημασία, καθώς προσθέτει έναν διαφορετικό τρόπο αντίληψης σε διάφορα θέματα, από τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σύγχρονη ζωή και τη σχέση μας με την πόλη μας.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον. Κάποια ποιήματα μου άρεσαν αρκετά κιόλας, αν και ακόμη δεν είμαι σε τέτοιο στάδιο, που να μπορώ να κρίνω εύκολα μια ποιητική δουλειά. Πάντως και μόνο η αναφορά σε ποιήτριες, που έβγαλε η πόλη μας είναι κάτι θετικό και αποτελεί κίνητρο για κάποιον, που τον ενδιαφέρει περισσότερο το έργο τους, να ψάξει για αυτές.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΑΡΙΖΩΝΗ, Κατερίνα, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s