Μια ιστορική αναδρομή σε γνωστά και άγνωστα γεγονότα της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα.

Σάρωση_20170525

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη, πατρίδα χωρίς σύνορα

Συγγραφέας: Φαίδων Γιαγκιόζης

Έκδοση: Μαλλιάρης (2009)

ISBN: 978-960-457-267-0

Τιμή: Περίπου €24

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα ακόμη βιβλίο, που μιλάει γενικά για την ιστορία της πόλης μας ρίχνοντας το βάρος του στα γεγονότα του 20ου αιώνα είναι το αντικείμενο της σημερινής ανάρτησης. Συγγραφέας του ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της πόλης μας, του Φαίδωνα Γιαγκιόζη.

Η έκδοση είναι απλή και όμορφη. Πάρα πολλές οι φωτογραφίες, θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το βιβλίο ως λεύκωμα. Οι πηγές των φωτογραφιών είναι πάρα πολλές, από αρχεία του συγγραφέα, εφημερίδων, κρατικών και ιδιωτικών φορέων, αθλητικών ομάδων κτλ. Κάποιες από τις φωτογραφίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δύσκολα μπορεί να τις βρει ο αναγνώστης σε άλλα βιβλία. Ευανάγνωστο κείμενο, στο σύνολό της μια καλή δουλειά. Η τιμή του εξωφρενικά ακριβή, αλλά το βιβλίο υπάρχει σε όλα τα παζάρια βιβλίων και στο βιβλιοπωλείο του Μαλλιάρη σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Δημοσιογράφος της παλιάς σχολής ο Γιαγκιόζης, ταξινόμησε με πολύ ωραίο τρόπο το υλικό του, ώστε όλο το βιβλίο να διαβάζεται εύκολα και χωρίς να κουράζει. Στην αρχή υπάρχουν δύο χρονολόγια, το πρώτο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν έως τον 20ο αιώνα και το δεύτερο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν στον 20ο αιώνα. Όπως είπαμε και πριν, το βιβλίο μιλάει κυρίως για τα όσα έγιναν στον αιώνα, που μας πέρασε. Πέρα από τα γνωστά (Μεγάλη Πυρκαγιά, Κατοχή, Εμφύλιος, έλευση προσφύγων, ΑΠΘ, ΔΕΘ, μνημεία της πόλης κτλ), ο Γιαγκιόζης μιλάει και για λιγότερο γνωστά γεγονότα, στα οποία πρωταγωνίστησε η πόλη μας και τα οποία ο πολύς κόσμος τα αγνοεί, όπως για παράδειγμα τις επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, του Γάλλου Προέδρου Σαρλ Ντε Γκωλ και του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον, το Άσυλο του Παιδιού και τον ΟΑΣΘ (μέρες, που είναι με τις απεργίες έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση του κειμένου), τα έργα στον κάμπο της Θεσσαλονίκης ώστε από βάλτος να γίνει μια μεγάλη εύφορη έκταση κα. Μιλάει επίσης για πολλές προσωπικότητες από το χώρο του πνεύματος, τους εμπορίου, της βιομηχανίας και της πολιτικής, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο για την πόλη, όσο και για τη χώρα γενικά.

Σε γενικές γραμμές βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον. Διαβάζεται εύκολα και για κάποιον, που θέλει τώρα να αρχίσει να διαβάζει κάποια πράγματα για το παρελθόν της Θεσσαλονίκης νομίζω είναι ένα καλό βιβλίο. Δεν εμβαθύνει σε γεγονότα και πρόσωπα, αλλά κάνει σύντομες αναφορές. Περισσότερο ενδιαφέρουσες βρήκα τις φωτογραφίες, που το συνοδεύουν.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΓΙΑΓΚΙΟΖΗΣ, Φαίδων, Συγγραφείς

One response to “Μια ιστορική αναδρομή σε γνωστά και άγνωστα γεγονότα της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ο αιώνα.

  1. Παράθεμα: Ιστορίες από την παράλια Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.