Κάποιες από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

Σάρωση_20170517

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Σπύρος Κουζινόπουλος

Έκδοση: Ιανός (2017)

ISBN: 978-618-5141-34-9

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πολλά τα βιβλία, που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό, ίσως με αφορμή τη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ένα από αυτά είναι και το τελευταίο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου.

Η έκδοση είναι καλή. Ενδιαφέρον εξώφυλλο, με φωτογραφία πρωτοσέλιδου της Μακεδονίας, όπου αναφέρεται στην καύση βιβλίων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο του Μεταξά, ενώ στον τίτλο κυριαρχεί το μαύρο και το κόκκινο χρώμα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει το φωτογραφικό παράρτημα και η βιβλιογραφία, ενώ στο κάτω μέρος πολλών σελίδων υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές. Ευανάγνωστο κείμενο, κλασσική έκδοση του Ιανού. Χρησιμοποιήθηκε απλό λευκό χαρτί των 100gr, ενώ εντύπωση μου έκανε το τιράζ των 1500 βιβλίων.

Τον Κουζινόπουλο τον γνωρίσαμε στη Vivlioniki αρχικά με το βιβλίο του για τη δράση του Αυστριακού αξιωματικού των ναζί Αλόις Μπρούνερ στη Θεσσαλονίκη και μετά με το βιβλίο του για τις πολιτικές δολοφονίες στην πόλη μας. Εδώ επιλέγει να παρουσιάσει κάποιες ιστορικές στιγμές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μελανές κηλίδες» για την ιστορία της πόλης μας. Τα γεγονότα αυτά είναι:

  • Οι σφαγές στον Ελληνικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821
  • Οι μέρες πριν την απελευθέρωση της πόλης το 1912, όταν η διαμάχη μεταξύ Βενιζέλου και του διαδόχου τότε Κωνσταντίνου παραλίγο θα έκανε να χαθεί η Θεσσαλονίκη για τους Έλληνες
  • Η δράση της ΕΕΕ και ο εμπρησμός του συνοικισμού Κάμπελ το 1931
  • Η Μεταξική Περίοδος στη Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα
  • Το ναυάγιο του πλοίου «Χειμάρα» το 1947
  • Τα όσα συνέβησαν το στις εκλογές του 1961, που έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας»
  • Η δικτατορία του 1967 και τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη

Δεν τίθεται θέμα αν αυτά τα γεγονότα είναι μελανές ή λευκές σελίδες, αλλά κάποιες δεν έχουν σχέση με την Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο κομμάτι. Μπορεί να επηρέασαν την πόλη ή κάποιες πτυχές τους να συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά η τοπική ιστορία δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτά τα γεγονότα. Το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι αυτό του ναυαγίου της Χειμάρας, που ούτε καν συνέβη κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά μπήκε στις σελίδες του βιβλίου γιατί μεγάλο μέρος αυτών, που χάθηκαν ήταν Θεσσαλονικείς. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις δικτατορίες του 1936 και του 1967, που προφανέστατα θα επηρέαζαν τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι κομμάτια της τοπικής ιστορίας της πόλης.

Ο Κουζινόπουλος βλέπει τα πράγματα μέσα από ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρίσμα, αυτό της Αριστεράς. Θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου να αποτελεί κομματική μπροσούρα. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στο βιβλίο. Για παράδειγμα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τις διώξεις του Μεταξικού καθεστώτος στη Θεσσαλονίκη τόσο σε πανεπιστημιακούς, όσο και σε απλούς πολίτες, την καύση των βιβλίων μπροστά στο Λευκό Πύργο στα πρότυπα του ναζιστικού γερμανικού καθεστώτος ή τη διάλυση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα όσα γράφονται για τα γεγονότα κατά τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος του 1967 στη Θεσσαλονίκη και τις πρώτες οργανώσεις, που έγιναν ενάντια στη Χούντα. Και τα όσα γράφονται για τις εκλογές του 1961 έχουν ενδιαφέρον, καθώς και στη Θεσσαλονίκη ίσχυσε το ίδιο κλίμα τρομοκρατίας με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Στέφανου Βελδεμίρη στην Ξηροκρήνη. Από εκεί και πέρα το γιατί επιλέγει αυτά τα γεγονότα και όχι κάποια άλλα δεν έχει νόημα να απαντηθεί, καθώς ο συγγραφέας δεν λέει ότι αυτές είναι οι μελανότερες κηλίδες στο παρελθόν της πόλης, αλλά κάποιες, που αυτός επιλέγει να ασχοληθεί μαζί τους.

Βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον, αν όχι στο σύνολό του, σίγουρα έχει κομμάτια, που αξίζει κάποιος να τα διαβάσει και να τα υπογραμμίσει. Δεν θεωρώ ότι είναι το καλύτερο έργο του Κουζινόπουλου, μου άρεσε περισσότερο το βιβλίο του για τις πολιτικές δολοφονίες, αλλά προσθέτει στοιχεία για σελίδες της ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, Σπύρος, Συγγραφείς

One response to “Κάποιες από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης

  1. Παράθεμα: Τα γεγονότα του Μάη του ’36 από τη σκοπιά του ΚΚΕ | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.