Η σύγχρονη Θεσσαλονίκη μέσα από κείμενα 7 λογοτεχνών της

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα μέσα από το βλέμμα και την γραφή των Γ. Βαφόπουλου, Γ. Ιωάννου, Μ. Αναγνωστάκη, Π. Θασίτη, Π. Ζάννα, Λ. Ζησιάδη, Αλ. Ναρ

Συγγραφέας: Γιώργος Αναστασιάδης

Έκδοση: Κυριακίδη (2017)

ISBN: 978-960-599-193-7

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης παρουσιάστηκε στα πλαίσια της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Θέμα του η εικόνα της πόλης μας μέσα από τα κείμενα 7 ανθρώπων του πνεύματος, που με το έργο τους συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή. Ευανάγνωστο κείμενο, συμπαθητικό εξώφυλλο, στο τέλος υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις των κειμένων. Δεν υπάρχει κάτι, που να ξεχωρίζει ή να ενοχλεί στο μάτι του αναγνώστη.

Ο Γιώργος Αναστασιάδης είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας-μελετητής της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, με πάρα πολλά έργα, αρκετά εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί και στη Vivlioniki. Σε αυτό το βιβλίο επιλέγει κάποια κείμενα των 7 προσωπικοτήτων, στα οποία παρουσιάζεται η Θεσσαλονίκη, όχι η «επίσημη» ιστορία της, αλλά περισσότερο η καθημερινότητά της και το κλίμα, που επικρατούσε και επικρατεί στη Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Οι 7 πρέσβεις του πνεύματος είναι οι Γιώργος Βαφόπουλος, Γιώργος Ιωάννου, Μανώλης Αναγνωστάκης, Πάνος Θασίτης, Παύλος Ζάννας, Λεωνίδας Ζησιάδης και Αλμπέρτο Ναρ. Χρονικά έζησαν από τις αρχές περίπου του 20ου αιώνα έως τα τέλη του. Ο κάθε ένας άφησε στον τομέα του σπουδαίο έργο (ποίηση, πεζογραφία, κινηματογράφος). Μέσα από αυτό το έργο, εσκεμμένα ή όχι, παρουσιαζόταν και η ζωή του τόπου μας.

Τα κείμενα έχουν μεν ενδιαφέρον, αν και προσωπικά μου φάνηκε πως δεν έχουν συνάφεια και σωστό δέσιμο. Κάποια έχουν ήδη δημοσιευτεί σε άλλα βιβλία του συγγραφέα ή έχουν παρουσιαστεί μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Θεσσαλονικέων Πόλις, οπότε προσωπικά τυχαίνει να τα έχω διαβάσει. Κάποιοι δε από τους συγγραφείς, όπως για παράδειγμα ο Λεωνίδας Ζησιάδης, έχουν στο σύνολο του έργου τους τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια, οπότε στις λίγες σελίδες του βιβλίου αυτού δεν είναι δυνατόν κάποιος να μαζέψει τα σημεία αυτά, που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα. Προσωπικά βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον το κομμάτι, που αναφέρεται στον Πάνο Θασίτη, γιατί έχω διαβάσει τα λιγότερα για αυτόν σε σύγκριση με τους άλλους 6 συγγραφείς.

Ο Αναστασιάδης μάλλον θέλησε να μαζέψει κάποια κείμενά του σε έναν τίτλο. Δεν είναι ότι μου φάνηκε άσχημο το βιβλίο, αλλά ούτε με συνάρπασε. Θα το συνιστούσα μόνο σε κάποιον, που θέλει να έχει μια πρώτη γνωριμία με το έργο αυτών των 7 προσωπικοτήτων, χωρίς βέβαια να είναι και ενδεικτική του έργου τους.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Γιώργος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.