Ένας παιδικός οδηγός πόλης για τη Θεσσαλονίκη

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη, οδηγός για παιδιά

Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή

Έκδοση: Κέδρος (2003)

ISBN: 960-04-1306-1

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η σημερινή ανάρτηση το πιο πιθανό είναι να διαβαστεί από ενήλικες, αλλά αφορά ένα βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά. Πρόκειται για έναν σύντομο οδηγό πόλης, ο οποίος πρωτοκυκλοφόρησε το 1997 και πρέπει να ήταν από τις πρώτες δουλειές τέτοιου είδους.

Η έκδοση είναι απλή χωρίς να υπάρχει κάτι ξεχωριστό. Οι φωτογραφίες είναι όλες ασπρόμαυρες, εκτός από τα σχέδια, που έχουν χρώμα. Στο τέλος υπάρχει ένα γλωσσάρι. Το βιβλίο είναι για παιδιά ηλικίας άνω των 9 ετών. Τα σκίτσα είναι του Σπύρου Γούση, ενώ οι φωτογραφίες της Λίας Ναλμπαντίδου και του Στράτου Καλαφάτη. Χορηγοί της έκδοσης ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης (καμία από τις δύο δεν υπάρχει πια). Εγώ έχω τη δεύτερη έκδοση, που κυκλοφόρησε το 2003, δεν γνωρίζω αν έχει επόμενες εκδόσεις ή αν υπήρχαν διαφορές από την πρώτη.

Πρωταγωνιστής ο μικρός Αλέξανδρος, ο οποίος συντροφιά με τον σκύλο του (ο οποίος δεν έχει όνομα…) περπατάει στην πόλη και περιγράφει στοιχεία από τα μνημεία και την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ακολουθείται κάποια χρονολογική σειρά, από τα παλαιότερα προς τα νεώτερα χρόνια. Όπως ανοίγετε το βιβλίο και μετά έναν χάρτη της πόλης, βρίσκεται αριστερά το κείμενο και δεξιά η φωτογραφία μιας περιοχής της πόλης μας. Το κείμενο επίσης χωρίζεται σε δύο μέρη, το πάνω είναι η αφήγηση του Αλέξανδρου και το κάτω έχει κάποια ιστορικά στοιχεία.

Δεν μπορώ να πω ότι το βιβλίο με ξετρέλανε. Δεν μου άρεσε, που οι φωτογραφίες είναι όλες ασπρόμαυρες, για ένα παιδικό βιβλίο ίσως θα ήταν καλύτερα να είναι έγχρωμες. Υπάρχουν κάποια ιστορικά λάθη στο κείμενο, όπως πχ ότι ο Κάσσανδρος έζησε μόλις 5(!) χρόνια ή ότι οι Εβραίοι Σεφαραδίτες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 150 χρόνια μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς. Δεν είμαι επίσης σίγουρος ότι παιδί 9 ετών ή και λίγο μεγαλύτερο θα μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ «νεοκλασικισμού» και «εκλεκτικισμού» στην αρχιτεκτονική κτιρίων της πόλης μας. Από την άλλη η εμπειρία μου σε παιδικά βιβλία είναι μικρή, οπότε ίσως έτσι πρέπει να γράφεται ένα παιδικό βιβλίο.

Σήμερα μπορεί να βρει κάποιος και άλλους τίτλους με παρόμοιο θέμα, ένα βιβλίο τέτοιο είχε παρουσιαστεί και από τη Vivlioniki στο παρελθόν (δείτε εδώ). Ναι μεν δεν είναι ανανεωμένος (για παράδειγμα έχει ακόμη το ζωολογικό κήπο ως ένα σημείο, που αξίζει κάποιος να δει, ενώ ο ζωολογικός κήπος δεν υπάρχει πια ή δεν υπάρχει τίποτα για τη Νέα Παραλία, καθώς αυτή κατασκευάστηκε πολλά χρόνια μετά), αλλά μπορεί να το βρει κάποιος σε αρκετά φθηνότερη τιμή από €8 και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μια πρώτη επαφή του μικρού αναγνώστη με την ιστορία και τα μνημεία αυτής της πόλης.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Συγγραφείς, ΧΑΤΖΗ, Γιολάντα

One response to “Ένας παιδικός οδηγός πόλης για τη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Ένας δεινόσαυρος γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.