Μία περιγραφή των γεγονότων του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη

Σάρωση_20170426

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Θεσσαλονίκη 9-11 Μάη του 1936 (Οι αγώνες του λαού)

Συγγραφέας: Θέμος Κορνάρος

Έκδοση: Σύγχρονη Εποχή (2017)

ISBN: 978-960-451-244-7

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Θεσσαλονίκη ιστορικά έχει βρεθεί στο επίκεντρο του εργατικού κινήματος στον Ελλαδικό χώρο. Η δράση της Φεντερασιόν του Αβραάμ Μπεναρόγια, ο Ριζοσπάστης, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Πετσόπουλο και φυσικά τα γεγονότα του Μάη του 1936 αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Με δεδομένη την πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων, έκανε εντύπωση ότι ο εκδοτικός οίκος του ΚΚΕ, η «Σύγχρονη Εποχή» δεν είχε να παρουσιάσει πολλά έργα σχετικά με την πόλη μας. Το κενό αυτό έρχεται κάπως να καλύψει η επανακυκλοφορία του βιβλίου της σημερινής ανάρτησης.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή. Στο εξώφυλλο η πασίγνωστη φωτογραφία με τη μητέρα του Τάσου Τούση να κλαίει μπροστά στο πτώμα του γιου της. Στο τέλος υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο με φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για στοιχεία για το βιβλίο, βρήκα ότι η πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου έγινε το 1958, ενώ περισσότερο γνωστή πρέπει να είναι η έκδοση του 1981, που μπορεί ίσως κάποιος να βρει πιο εύκολα.

Το βιβλίο περιγράφει τα γεγονότα, που συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη από τις 6 έως τις 9 Μαΐου του 1936, όταν έγιναν στην πόλη μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις, οι οποίες κατέληξαν σε βίαιη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων από τα πυρά της αστυνομίας και παρακρατικών ομάδων. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ήταν μια απεργία μόνο των καπνεργατών, αλλά οι επαγγελματικές ομάδες, που συμμετείχαν στην εξέγερση ήταν πολύ περισσότερες. Πέρα από την περιγραφή των γεγονότων υπάρχουν και κάποια κείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως σχετικά με τη στάση, που κράτησε ο στρατός και ο στόλος απέναντι στους απεργούς ή με τα όσα έγιναν την ημέρα της ταφής των νεκρών.

Το κείμενο είναι ένας συνδυασμός πεζογραφήματος και ρεπορτάζ. Υπάρχουν δηλαδή οι αναφορές στα γεγονότα, οι οποίες όμως είναι δοσμένες με λογοτεχνική χροιά. Ο Κορνάρος υπηρετούσε τη στρατευμένη πεζογραφία και το ύφος του στο βιβλίο μοιάζει με κομματικό κείμενο προπαγάνδας. Πέρα όμως από αυτό, που μπορεί να μην αρέσει σε κάποιους, υπάρχουν και ιστορικά στοιχεία, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα ο χάρτης στο τέλος του βιβλίου, που δείχνει την κατεύθυνση της πορείας και τα σημεία στα οποία έπεσαν οι 9 νεκροί στις 9 Μαΐου του 1936. Οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζουν μόνο το όνομα του Τάσου Τούση από τα θύματα, οι υπόλοιποι ήταν η Αναστασία Καρανικόλα, ο Δημήτρης Αγλαμίδης, ο Ίντο Σενόρ, ο Σαλβατόρ Μασαράνο, ο Δημήτρης Λαϊνάς, ο Ευθύμιος Αδαμαντίου, ο Ευάγγελος Χολής και ο Γιάννης Πανόπουλος.

Το βιβλίο μου άρεσε περισσότερο ως ιστορικό ντοκουμέντο. Αν και έχουν γραφτεί τραγούδια και ποιήματα για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία της μεγάλης αυτής εξέγερσης. Μπορεί να έχουν γραφτεί και πιο λεπτομερή κείμενα για τον Μάη του ’36, αλλά νομίζω ότι η επανακυκλοφορία του βιβλίου του Κορνάρου είναι χρήσιμη.

2 Σχόλια

Filed under ΚΟΡΝΑΡΟΣ, Θέμος, Συγγραφείς

2 responses to “Μία περιγραφή των γεγονότων του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Τα γεγονότα του Μάη του ’36 από τη σκοπιά του ΚΚΕ | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Η αδελφή του Τάσου Τούση μιλάει για τον αδερφό της | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.