Η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές (1915-1936) – Β’ Μέρος

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι Ισραηλίτες βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Συγγραφέας: Λέων Ναρ

Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων (2011)

ISBN: 978-960-6757-52-5

Τιμή: Περίπου €6

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν λίγο καιρό είχε παρουσιαστεί από τη Vivlioniki το εξαιρετικό έργο του Δημοσθένη Δώδου σχετικά με τους Εβραίους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι είχαν εκλεγεί μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το βιβλίο αυτό είχε κυκλοφορήσει το 2005. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης έχει το ίδιο θέμα και κυκλοφόρησε το 2011 από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η έκδοση είναι πολύ καλή, όπως θα περιμέναμε άλλωστε να είναι ένα έργο, που εκδίδεται από το Ίδρυμα της Βουλής. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες στο κείμενο, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η βιβλιογραφία, ενώ στην αρχή υπάρχουν δύο χρονολόγια, ένα γενικό από το 1916 έως το 1936, το οποίο αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και πολιτικές αποφάσεις, που επηρέασαν την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης μας και σχετίζονται με τις εκλογές, ενώ το δεύτερο χρονολόγιο έχει να κάνει με παρεμβάσεις Εβραίων βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Ευανάγνωστο κείμενο, χωρίς λάθη, συνολικά μια πολύ καλή έκδοση. Στο εξώφυλλο ένα κολάζ φωτογραφιών με κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές των Εβραίων Θεσσαλονικέων, που συμμετείχαν σε εκλογές και υπηρέτησαν την Ελλάδα μέσα από το κοινοβουλευτικό τους έργο.

Τον συγγραφέα τον γνωρίσαμε στη Vivlioniki μέσα από δύο έργα του, το ένα ήταν ένα πανέμορφο λεύκωμα, που είχε δημιουργήσει με τον Γιώργη Γερόλυμπο, ενώ το δεύτερο ήταν ένα βιβλίο σχετικά με τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει οικογενειακές ρίζες στη Θεσσαλονίκη.

Τα κεφάλαια μοιάζουν στη δομή τα κεφάλαια του βιβλίου του Δώδου, δηλαδή εξετάζονται οι διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις ξεχωριστά, παρέχοντας στον αναγνώστη πολλά ιστορικά στοιχεία της εποχής, τα οποία δημιουργούσαν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέβαιναν υποψήφιοι οι Εβραίοι Θεσσαλονικείς. Και εδώ χρονικά κινούμαστε από το 1915 έως το 1936. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου και ιδιαίτερα μετά το 1920 είναι ο αντισημιτισμός, που κυριάρχησε στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα από τη μεριά των Βενιζελικών. Ο εμπρησμός του Κάμπελ το 1931 ήταν η κορύφωση αυτού του αντισημιτισμού, ενώ άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό ήταν και ο διαχωρισμός της Εβραϊκής Κοινότητας σε σοσιαλιστές, σιωνιστές και «αφομοιωτικούς». Οι τρεις αυτές ομάδες καθόριζαν ως έναν βαθμό και το με ποιο κόμμα θα κατέβαινε υποψήφιος κάποιος Εβραίος Θεσσαλονικέας. Στα κεφάλαια επίσης ο αναγνώστης θα διαβάσει για την Εβραϊκή Πολιτική Ένωση, για το πόσο επηρέασε η κατάργηση της αργίας του Σαββάτου κα.

Συνολικά 21 Εβραίοι εξελέγησαν βουλευτές ή γερουσιαστές στην περίοδο από το 1915 έως και το 1936. Των περισσοτέρων τα ονόματα είναι άγνωστα στη συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων. Ίσως ο πιο γνωστός όλων να είναι ο σοσιαλιστής Ζακ Βεντούρα, ο οποίος εξελέγη το 1926 με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων και ο οποίος χάθηκε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αν και θεματολογικά το βιβλίο δεν διαφέρει από αυτό του Δώδου (για αυτό άλλωστε χρησιμοποίησα τον ίδιο τίτλο για τις δύο αναρτήσεις), διαφέρει κάπως στο ύφος (του Δώδου είναι λίγο πιο δύσκολο στην ανάγνωση, ενώ του Ναρ διαβάζεται πιο εύκολα) και στο ότι ο Ναρ επικεντρώνεται όχι μόνο στο ιστορικό πλαίσιο των εκλογών, αλλά και στη κοινοβουλευτική δράση των βουλευτών. Πέρα όμως από αυτό, αμφότερα τα βιβλία αποτελούν σημαντικά ιστορικά έργα, καθώς αναδεικνύουν άγνωστες στους περισσότερους πτυχές από το παρελθόν της πόλης μας.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΝΑΡ, Λέων, Συγγραφείς

One response to “Η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές (1915-1936) – Β’ Μέρος

  1. Παράθεμα: Ένα θεατρικό έργο για το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης, τον έρωτα και τη μνήμη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s