Μία βόλτα στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’60

Σάρωση_20170404

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ωραία που ήταν η Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Κορτσάρης

Έκδοση: Αφοί Κυριακίδη (2008)

ISBN: 978-960-467-033-8

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία για τη Θεσσαλονίκη είναι αυτά, που έχουν να κάνουν με αναμνήσεις των συγγραφέων από τα παλιά χρόνια. Είναι ένας συνδυασμός λογοτεχνίας και ιστορικής μελέτης, ενώ ξεκάθαρα δεν μπορεί κανείς να τα πει ούτε ιστορικά κείμενα, ούτε μυθιστορήματα. Προσφέρουν όμως στους ερευνητές πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία προς εξέταση, ώστε να συμπληρωθεί καλύτερα η εικόνα του παρελθόντος της πόλης μας. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης προσφέρει τέτοια στοιχεία προς εξέταση κυρίως από τη δεκαετία του 1960.

Η έκδοση είναι καλή. Σκληρό εξώφυλλο με μια επιχρωματισμένη φωτογραφία με παιδιά να παίζουν στους δρόμους μιας γειτονιάς. Ευανάγνωστο κείμενο, στο κάτω μέρος των σελίδων υπάρχουν κάποιες σημειώσεις, μερικές εκ των οποίων θα μπορούσαν να ανήκουν στον κορμό του βιβλίου και εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον κάποιες από αυτές.

Το βιβλίο ξεκινάει με δύο προλόγους και μάλιστα πρώτα μπήκε ο Πρόλογος ΙΙ, που γράφτηκε το 2008 και ακολουθεί ο Πρόλογος Ι, που γράφτηκε το 2007. Στη συνέχεια το βιβλίο χωρίζεται σε 3 μέρη:

  • Το πρώτο μέρος είναι αυτό, που περιέχει τις προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’60 (κυρίως). Μεγαλωμένος στην ευρύτερη περιοχή της Ανάληψης περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες πρόσωπα, τοποθεσίες και γεγονότα. Είναι τόσα πολλά τα ονόματα, κάποια γνωστά και κάποια παντελώς άγνωστα στους περισσότερους. Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου.
  • Το δεύτερο μέρος είναι επίμετρο και μιλάει για το σκάνδαλο Μέρτεν, το οποίο είχε ξεσπάσει το 1960. Ο Μαξ Μέρτεν, εγκληματίας πολέμου και υπεύθυνος σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον χαμό των Εβραίων Θεσσαλονικέων κατά την περίοδο της Κατοχής, είχε κατηγορήσει τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον υπουργό εσωτερικών Τάκο Μακρή, ότι κατά την περίοδο της Κατοχής είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς και είχαν οικειοποιηθεί περιουσία Εβραίων της πόλης μας. Ο συγγραφέας υπερασπίζεται τον Καραμανλή και αναλύει το σκεπτικό του, ενώ παράλληλα αναφέρει και γεγονότα από τις πολιτικές αντιδράσεις στο σκάνδαλο αυτό. Στο επίμετρο αυτό υπάρχουν επίσης ένα κείμενο για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, την καλλιτεχνική εταιρεία «Τέχνη» και για δύο θεατρικές παραστάσεις. Όσο και αν έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να μπούνε σε αυτό το κομμάτι του βιβλίου.
  • Το τρίτο μέρος έχει ένα σύντομο διήγημα του συγγραφέα, το «Αυθημερόν», το οποίο είχε γραφτεί το 1999 και δύο κείμενα για δύο πρόσωπα, τον Κωνσταντίνο Σαχπαζίδη, γνωστό ως «Φαλάκρας», του οποίου ο καφενές ήταν ιδιαίτερα γνωστός και τον Λευτέρη Ζαγκανά, του οποίου το όνομα μπορεί να μην σας λέει και πολλά, αλλά το όνομα της Roma Pizza, την οποία ξεκίνησε ο Ζαγκανάς, σίγουρα πολλά έχει να σας πει.

Ο συγγραφέας περιγράφει τις αναμνήσεις του μέσα και από μία πολιτική ματιά. Ενώ τα περισσότερα κείμενα έχουν μια αριστερή χροιά, ο Κορτσάρης παρουσιάζει γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις με τη ματιά ενός δεξιού και αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ύφος είναι ιδιαίτερα νοσταλγικό και ο λόγος χειμαρρώδης σε κάποια σημεία. Λογοτεχνικά δεν νομίζω ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά για την τοπογραφία της πόλης νομίζω έχει να δώσει πολλά πράγματα.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται για την περιοχή της Ανάληψης και τα πέριξ αυτής, αλλά μπορεί ο αναγνώστης να βρει στοιχεία και για την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, κυρίως το κέντρο της. Θυμίζει σε κάποια σημεία τα βιβλία του Κώστα Τομανά, του Θεόδωρου Περπερή και του Γεώργιου Σταμπουλή.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Νομίζω ότι σε κάποιον, που μεγάλωσε στην περιοχή της Ανάληψης ή βίωσε περιστατικά και τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης του 1960 θα αρέσει ακόμη περισσότερο.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΟΡΤΣΑΡΗΣ, Αλέξανδρος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.