12 ποιητές της Θεσσαλονίκης

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι θεμελιωτές της ποίησης στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Έκδοση: Ινόνια (2010)

ISBN: 978-960-99606-0-1

Τιμή: Περίπου €19

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης έχει να παρουσιάσει μερικούς από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές. Οι παράγοντες, που συνέβαλαν σε αυτό το γεγονός είναι πολλοί. Ίσως η ιστορία της πόλης, ίσως το κλίμα, ίσως το πολιτισμικό περιβάλλον, ίσως ο συνδυασμός αυτών ή και κάποιων άλλων στοιχείων, που δεν μου έρχονται τώρα στο μυαλό. Χωρίς να υπάρχει μία κοινή φόρμα, οι ποιητές βρήκανε πρόσφορο έδαφος και εξελίχτηκαν. Στο βιβλίο της σημερινής ανάρτησης παρουσιάζονται μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ποιητικού λόγου της Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι άριστη. Χάρτινο εξώφυλλο με έντονο μπλε χρώμα, χαρτί Palatina των 120gr στο υπόλοιπο βιβλίο. Την εισαγωγή υπογράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ενώ υπάρχει και CD με τον ηθοποιό Γιώργο Μοσχίδη να απαγγέλλει ποιήματα, συνοδεία μουσικής. Τον εκδοτικό οίκο Ινόνια δεν τον ήξερα και ψάχνοντας στο Google δεν βρήκα κάποιο άλλο έργο του. Υπάρχουν δύο φωτογραφίες από το αρχείο του Μοσχίδη, η μία στο οπισθόφυλλο είναι από το 1953 στην πόλη μας. Για κάθε ποιητή, που παρουσιάζεται, υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό.

Το βιβλίο βασίστηκε σε μια ποιητική βραδιά, που έγινε το 1953 στη Σχολή Βαλαγιάννη (από τα σημαντικότερα ιδιωτικά σχολεία, που υπήρχαν παλαιότερα στην πόλη μας) και στην οποία ο Γιώργος Μοσχίδης διάβαζε ποιήματα, που είχε επιλέξει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Χρονικά βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που η ποίηση της πόλης έχει να παρουσιάσει σπουδαία ονόματα. Μετά από μισό αιώνα οι ποιητές, των οποίων είχε παρουσιαστεί τότε το έργο, θεωρήθηκαν «θεμελιωτές» της ποίησης για την πόλη μας.

12 καλλιτέχνες παρουσιάζονται στο βιβλίο, χωρισμένοι θεματικά σε 4 ομάδες, οι οποίες περιέχουν 3 ποιητές:

  • Στοχαστικοί ποιητές (Γιώργος Βαφόπουλος, Ζωή Καρέλλη, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης)
  • Λυρικοί ποιητές (Γιώργος Θέμελης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Στογιαννίδης)
  • Κοινωνικοί ποιητές (Μανόλης Αναγνωστάκης, Κλείτος Κύρου, Πάνος Θασίτης)
  • Ερωτικοί ποιητές (Ντίνος Χριστιανόπουλος, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου)

Όπως αναφέρει και ο Χριστιανόπουλος, στη συνέχει εμφανίστηκαν και άλλοι ποιητές στην πόλη μας, αλλά οι προαναφερθέντες θεωρήθηκαν από τον ίδιο ως «θεμελιωτές» της ποίησης, έβαλαν τις βάσεις πάνω στις οποίες έχτισαν οι υπόλοιποι αυτό, που σήμερα ονομάζουμε ποίησης της Θεσσαλονίκης. Οι διαφορετικές εποχές και ιστορικές συγκυρίες μοιραία έφερναν και διαφορετικό ύφος στην ποίηση.

Στο βιβλίο υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά έργα των καλλιτεχνών, συνήθως 3 ποιήματα από τον καθένα (στον Πεντζίκη και τον Αναγνωστάκη υπάρχουν δύο και στον Θέμελη τέσσερα). Σίγουρα δεν μιλάμε για κάποια ανθολογία, αλλά για ένα βιβλίο, που σκοπό έχει να παρουσιάσει απλά ένα πάρα πολύ μικρό δείγμα από το έργο των ποιητών αυτών. Νομίζω περισσότερο ήθελε ο Χριστιανόπουλος να δώσει στους ακροατές της ποιητικής βραδιάς και τους αναγνώστες του βιβλίου κάποια ονόματα, ώστε να ξεκινήσουν να διαβάζουν ποίηση και επέλεξε τα πιο σημαντικά πρόσωπα του χώρου.

Προσωπικά ξεχώρισα το «Η ζυγαριά» του Βαφόπουλου, την «Τοπογραφία» του Πεντζίκη, το «Χάρης 1944» του Αναγνωστάκη, την «Κραυγή Δέκατη Πέμπτη» του Κύρου, το «Αποστρατευμένοι» του Χριστιανόπουλου και το «Ποτέ σου δεν κατάλαβες» του Ιωάννου. Η απαγγελία του Μοσχίδη δεν με ενθουσίασε, αλλά δεν μπορώ να την κρίνω, καθώς δεν γνωρίζω ποια συστατικά κάνουνε μια απαγγελία καλή ή κακή.

Πριν λίγο καιρό είχε παρουσιαστεί από τη Vivlioniki ένα άλλο βιβλίο για την ποίηση της Θεσσαλονίκης από τον Νίκο Καρατζά. Σε σύγκριση με το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης, το έργο του Καρατζά μου φάνηκε πιο «γεμάτο». Η τιμή στα €19 είναι υπερβολική νομίζω, μάλλον ανέβηκε τόσο εξαιτίας του CD. Σε γενικές γραμμές όμως είναι μια ωραία έκδοση.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s