Η Θεσσαλονίκη των προγόνων του Νικολά Σαρκοζί

001

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα: Η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί

Συγγραφέας: Γιώργος Αναστασιάδης, Λέων Ναρ, Χρήστος Ράπτης

Έκδοση: Καστανιώτης (2007)

ISBN: 978-960-03-4631-2

Τιμή: Περίπου €19

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Είναι γνωστό νομίζω στους περισσότερους ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί έχει ρίζες που τον συνδέουν με τη Θεσσαλονίκη. Παππούς του ήταν ο Θεσσαλονικέας γιατρός Μπενίκο Μαλλάχ, γόνος εύπορης Εβραϊκής οικογένειας της πόλης μας, η οποία διατηρούσε ένα από τα πιο γνωστά κοσμηματοπωλεία της Θεσσαλονίκης και έβγαλε επίσης επιστήμονες, πολιτικούς, εμπόρους και ραββίνους. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης έχει ως επίκεντρο τον Νικολά Σαρκοζί από τη μία και από την άλλη τη Θεσσαλονίκη της οικογένειας Μαλλάχ, όπως τη βίωσαν τα μέλη της από το 1870 έως το 1930.

Η έκδοση είναι όμορφη. Ευανάγνωστο κείμενο, υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές φωτογραφίες, ειδικά στο κομμάτι του βιβλίου, που αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειας Μαλλάχ και τη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος υπάρχουν κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ στο κάτω μέρος κάποιων σελίδων υπάρχουν χρήσιμες σημειώσεις. Το κομμάτι του βιβλίου για τη ζωή του Νικολά Σαρκοζί το υπογράφει ο Χρήστος Ράπτης, ενώ το κομμάτι, που μιλάει για τη Θεσσαλονίκη και την οικογένεια Μαλλάχ οι Αναστασιάδης και Ναρ. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από ομιλία του Νικολά Σαρκοζί, την πρώτη του μάλιστα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη Γαλλική Προεδρία. Η έκδοση του βιβλίου έγινε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και με χορηγία της Citroen.

Ο Ράπτης γράφει το βιογραφικό κείμενο για τον Σαρκοζί με μυθιστορηματικό τρόπο. Ακολουθεί τα βήματα του παππού Μπενίκο Μαλλάχ, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1890, τα οποία τον οδηγούν τελικά στη Γαλλία για σπουδές σε ηλικία μόλις 14 ετών. Η αλλαγή των συνόρων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και η προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό κράτος θα αποτελέσει μία από τις αιτίες, που θα κάνουν τον νεαρό Μπενίκο να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γαλλία και να πάρει μάλιστα και τη γαλλική υπηκοότητα. Η δεύτερη κόρη του, η Αντρέ, θα γεννήσει το 1955 τον Νικολά Σαρκοζί. Στο κεφάλαιο αυτό βλέπουμε στοιχεία για την προσωπική ζωή του Σαρκοζί και την πολιτική του εξέλιξη, που τον έφτασε στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Περισσότερο ενδιαφέροντα είναι τα κομμάτια του βιβλίου, που υπογράφουν ο Αναστασιάδης και ο Ναρ. Οι συγγραφείς περιγράφουν το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης μέσα στο οποίο μεγάλωσαν, εργάστηκαν και δημιούργησαν πολλά μέλη της οικογένειας Μαλλάχ. Οι Μαλλάχ είναι βέβαια στο επίκεντρο, αλλά στο κείμενο σκιαγραφούνται πολλά στοιχεία της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα έως την εποχή του Μεσοπολέμου. Εξαιρετικό το κεφάλαιο, που μιλάει για τον τρόπο, που αντιμετώπισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος τους Εβραίους Θεσσαλονικείς, με πολιτικές, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για το κύμα αντισημιτισμού, που κυριάρχησε στην πόλη μας μετά την έλευση των προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το κεφάλαιο, που μιλάει για τα μέλη της οικογένειας Μαλλάχ, τα οποία συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή στον μέσο αναγνώστη. Σίγουρα για τη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής ο αναγνώστης μπορεί να βρει, αν ενδιαφέρεται, βιβλία με περισσότερες λεπτομέρειες και πιο πλούσια βιβλιογραφία, αλλά το έργο δεν έχει σκοπό να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά να παρουσιάσει το περιβάλλον της πόλης, στο οποίο έζησε η οικογένεια Μαλλάχ.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Το διάβασα ευχάριστα και νομίζω ότι έχει να προσφέρει κάποια στοιχεία για το ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Η επιχειρηματικότητα των Μαλλάχ κινείται παράλληλα με αυτήν των υπολοίπων Εβραίων Θεσσαλονικέων, οι οποίοι για πολλά χρόνια κυριάρχησαν στην αγορά της πόλης και ευθύνονται στο μεγαλύτερο βαθμό για τη μετατροπή της πόλης μας σε βιοτεχνικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Συν το γεγονός ότι ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει κάποια στοιχεία για τη ζωή του Νικολά Σαρκοζί, νομίζω ότι το βιβλίο σε γενικές γραμμές είναι αξιόλογο και ενδιαφέρον. Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε σε πάρα πολλά παζάρια βιβλίου σε πολύ καλύτερη τιμή από αυτή των €19.

 

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Γιώργος, ΝΑΡ, Λέων, ΡΑΠΤΗΣ, Χρήστος, Συγγραφείς

2 responses to “Η Θεσσαλονίκη των προγόνων του Νικολά Σαρκοζί

  1. Παράθεμα: Η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές (1915-1936) – Β’ Μέρος | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: Ένα θεατρικό έργο για το Ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης, τον έρωτα και τη μνήμη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s