Η ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε comics!

001

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Δεθίστας: Οι ιστορίες της Έκθεσης

Συγγραφέας: Κυριάκος Ποζρικίδης, Περικλής Καλαϊτζόπουλος, Ευγενία Καραμανλίδου, Μαρία-Βιολέτα Κυριάκου

Έκδοση: ΔΕΘ-HELEXPO (2015)

ISBN: 978-960-86711-8-8

Τιμή: Περίπου €3

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μέχρι πριν από λίγο καιρό αγνοούσα την ύπαρξη κόμικς σχετικά με τη Θεσσαλονίκη. Είχα βρει τη «Μικρή Ιερουσαλήμ» και το manga «Τότε και τώρα, πάντα Θεσσαλονίκη» στο παρελθόν και μου είχαν αρέσει αμφότερα, αλλά θεωρώ ότι δύο τίτλοι μόνο είναι λίγοι για την πόλη. Με χαρά λοιπόν ψάχνοντας στα ράφια κεντρικού βιβλιοπωλείου βρήκα το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης, το οποίο είναι μια ιστορία κόμικς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η έκδοση είναι πολύ όμορφη. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει το 2015 με αφορμή τα 90 χρόνια από τη διενέργεια της πρώτης Έκθεσης και τις 80 συνολικά Εκθέσεις. Ο συγγραφέας των κειμένων, Κυριάκος Ποζρικίδης, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, ενώ οι Καλαϊτζόπουλος, Καραμανλίδου και Κυριάκου ανήκουν στην ομάδα IdeArt Karamanlidis, που ανέλαβαν τη σχεδίαση.

Η ΔΕΘ είναι ένας θεσμός της πόλης, που μπορεί σήμερα να βρίσκεται σε κρίση και να μην έχει την αίγλη προηγούμενων ετών, αλλά η μακρόχρονη ιστορία της έχει συνδεθεί με αυτήν της Θεσσαλονίκης. Από το 1926 και την πρώτη διοργάνωση τα δρώμενα της Εκθέσεως αποτελούσαν θέμα συζήτησης όχι μόνο στην πόλη, αλλά στην Ελλάδα γενικότερα. Για την ιστορία της Έκθεσης όμως λίγα πράγματα γνωρίζουν οι περισσότεροι, πόσω μάλλον δε τα μικρά παιδιά. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται τόσο σε νεαρούς αναγνώστες, όσο και σε λιγότερο νέους.

Στις 37 σελίδες του έργου περιγράφονται με ιδιαίτερο χιούμορ τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ζωής της Έκθεσης. Από τον ιδρυτή της ΔΕΘ Νικόλαο Γερμανό, την πρώτη Έκθεση του 1926, την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του Τσιγγιρίδη στη ΔΕΘ του 1928, το μποϊκοτάζ, που ήθελαν να κάνουν οι Αθηναίοι βιομήχανοι το 1930, τη μεταφορά στη σημερινή της θέση το 1934 και πολλά άλλα καρέ της ζωής της ΔΕΘ.

Το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Δεν ανήκω φυσικά στην παιδική ηλικία εδώ και κάποιες δεκαετίες, αλλά απόλαυσα τα σκίτσα, το κείμενο και έμαθα και κάποια πράγματα, που δεν γνώριζα. Σας συνιστώ να το αγοράσετε για τα παιδιά σας και με αφορμή αυτό να το διαβάσετε κιόλας!

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΚΑΛΑΪΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Περικλής, ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΟΥ, Ευγενία, ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Μαρία-Βιολέτα, ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ, Κυριάκος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s