Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Λυκίδη

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20170217-3

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη μέσα από τον φακό του Γιώργου Λυκίδη

Συγγραφέας: Γιάννης Μέγας, Νίκος Χόρμπος

Έκδοση: Ιανός (2006)

ISBN: 960-7771-71-0

Τιμή: Περίπου €30

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα ακόμη λεύκωμα είναι το αντικείμενο αυτής της ανάρτησης, με θέμα το έργο ενός από τους πιο γνωστούς φωτογράφους, που πέρασαν από την πόλη μας και το οποίο έργο αποτελεί σήμερα μια σημαντική ιστορική πηγή για τη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Πρόκειται για τις φωτογραφίες του Γιώργου Λυκίδη.

Η έκδοση είναι άριστη. Σκληρό εξώφυλλο με αεροφωτογραφία της Πλατείας Αριστοτέλους. Στο τέλος υπάρχουν κάποια βιβλιογραφικά στοιχεία. Το έργο το προλογίζει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2002, στη συνέχεια τυπώθηκε ξανά το 2006 και το 2011. Εγώ έχω την έκδοση του 2006, ενώ του 2011 έχει διαφορετικό εξώφυλλο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αλλαγές στις διάφορες εκδόσεις.

Κάθε βιβλίο, που υπογράφει ή συμμετέχει ο Γιάννης Μέγας είναι εγγύηση για την ποιότητά του. Τον Νίκο Χόρμπο δεν τον γνώριζα και είναι η πρώτη φορά, που βλέπουμε έργο του στη Vivlioniki. Ο Μέγας απέκτησε το αρχείο του Λυκίδη και σε συνεργασία με τον Χόρμπο το παρουσιάζει σε αυτό το λεύκωμα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 16 ενότητες. Οι δύο πρώτες έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο Λυκίδη, το βιογραφικό και την πορεία του από την Κρώμνη του Πόντου έως τη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1886 και πέθανε το 1967. Μέσα σε αυτά τα χρόνια αποτύπωσε μνημεία, ιστορικά γεγονότα, ασχολήθηκε με το αθλητικό ρεπορτάζ, τις καρτ ποστάλ και άλλους τομείς της φωτογραφίας. Η Θεσσαλονίκη ήταν σίγουρα η αγαπημένη του μούσα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο φακός του δεν βρέθηκε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στα υπόλοιπα 14 κεφάλαια έχει γίνει μια εξαιρετική ταξινόμηση του υλικού του Λυκίδη με τοπογραφικά κριτήρια. Έτσι λοιπόν η παραλία και το λιμάνι, ο Λευκός Πύργος, η Ερμού, η Εγνατία, η Αγίου Δημητρίου, η Βενιζέλου και η Πλατεία Ελευθερίας, η Αριστοτέλους, η Άνω Πόλη, η Τσιμισκή, η Αγίας Σοφίας, η ΔΕΘ και η extra muros Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται με τρόπο ρεαλιστικό και με λεπτομέρειες, που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για το σύγχρονο ερευνητή και ιστορικό. Δίπλα στις φωτογραφίες υπάρχουν επεξηγήσεις για το τι βλέπει ο αναγνώστης και πραγματικά νομίζω θα εκπλαγείτε σε πάρα πολλά σημεία με αυτά, που θα δείτε. Το τελευταίο κεφάλαιο έχει να κάνει με μία επίσκεψη του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πόλη μας το 1928.

Χρονικά κινούμαστε στον Μεσοπόλεμο και περίπου μέχρι το 1960, εποχή, που ο Λυκίδης αποσύρθηκε από το επάγγελμά του. Δεν με εντυπωσίασαν τόσο αυτά, που άλλαξαν στην πόλη μας, όσο αυτά, που παρέμειναν ίδια, καθώς αντιστάθηκαν στις μεταβολές και τη φθορά του χρόνου. Αν το βιβλίο ήταν πιο βολικό, θα μπορούσε ο σύγχρονος κάτοικος της πόλης να το έχει μαζί του και να περπατά στην πόλη παρατηρώντας τα κοινά σημεία της παλιάς και της σύγχρονης πόλης.

Βρήκα τη δουλειά εξαιρετική. Δεν είναι μόνο το υλικό του Λυκίδη, το οποίο οι περισσότεροι σίγουρα έχουμε δει στο παρελθόν, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκουν οι φωτογραφίες, αλλά και ο τρόπος, που αυτό το υλικό παρουσιάστηκε από τους συγγραφείς. Η ιδέα να ταξινομηθούν γεωγραφικά οι φωτογραφίες είναι εξαιρετική και βοηθά τον αναγνώστη να τις μελετήσει. Κλασσικό βιβλίο πλέον, από τα κοσμήματα της βιβλιογραφίας για την πόλη μας.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΜΕΓΑΣ, Γιάννης, Συγγραφείς, ΧΟΡΜΠΟΣ, Νίκος

One response to “Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Λυκίδη

  1. Παράθεμα: Το εκπληκτικό βιβλίο του Γιάννη Μέγα για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.