Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι τελευταίες κατοικίες των νεκρών

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η μνήμη του Μεγάλου Πολέμου: Κοιμητήρια του Μακεδονικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη

Συγγραφέας: Βλάσης Βλασίδης

Έκδοση: University Studio Press (2017)

ISBN: 978-960-12-2278-3

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην προηγούμενη ανάρτηση στη Vivlioniki είχαμε ασχοληθεί με ένα βιβλίο της σειράς «H Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» από τις εκδόσεις University Studio Press με θέμα τη χαρτογραφική δραστηριότητα. Στην ίδια σειρά ανήκει και το βιβλίο αυτής της ανάρτησης με θέμα τα κοιμητήρια των νεκρών του Μεγάλου Πολέμου, τα οποία βρίσκονται ή βρίσκονταν στην πόλη μας.

Και σε αυτήν την έκδοση ισχύουν όσα έχουμε πει στα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Πολύ καλή δουλειά, ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, ευανάγνωστα κείμενα. Βιβλιογραφικά στοιχεία υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου.

Από τη στιγμή, που μιλάμε για πόλεμο, σημαίνει ότι θα μιλάμε και για νεκρούς. Και μπορεί για τους περισσότερους από εμάς το θέμα να σταματάει εκεί, που χάνεται η ζωή, υπήρχε όμως συνέχεια για τις δυνάμεις, που πολεμούσαν, καθώς έπρεπε με κάποιο τρόπο να διαχειριστούν τα κράτη τα χιλιάδες πτώματα, τόσο στις μάχες, όσο και εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών.

Το βιβλίο θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μέρη με βάση την ύλη του:

  • Στο πρώτο ο αναγνώστης θα δει τον τρόπο Βρετανοί, Γάλλοι, Σέρβοι, Ιταλοί, Ρώσοι αλλά και Γερμανοί διαχειρίστηκαν τους νεκρούς και τις ενέργειες, που έκαναν για την ταφή των πτωμάτων. Οι προσπάθειες οργάνωσης νεκροταφείων για την τίμηση των νεκρών ξεκίνησαν με το τέλος του πολέμου. Και αν κάποιος μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο οι Σύμμαχοι της Αντάντ ήθελαν οι νεκροί να είναι θαμμένοι στην Ελλάδα, εντύπωση κάνει, που και οι Γερμανοί είχαν ζητήσει χώρο ταφής των δικών τους νεκρών στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα τους είχε παραχωρηθεί έκταση στο Ζέιτενλικ.
  • Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι τόποι ανάπαυσης των νεκρών, που βρίσκονται πέριξ της Θεσσαλονίκης, σε κοντινή ή λίγο πιο μακρινή απόσταση από το κέντρο της πόλης μας. Οι περισσότεροι φαντάζομαι γνωρίζετε το «Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ζέιτενλικ», που βρίσκεται επί της οδού Λαγκαδά, λίγο πιο πάνω από τα μνήματα της Αγίας Παρασκευής και εκεί είναι θαμμένοι στρατιώτες Βρετανοί, Γάλλοι, Σέρβοι, Ιταλοί και Ρώσοι. Αλλά προσωπικά μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση άλλων τριών νεκροταφείων με νεκρούς εκείνης της εποχής, για τα οποία ομολογώ πως γνώριζα ελάχιστα πράγματα έως καθόλου. Μιλάμε για το «Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μίκρας», για το «Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Εξοχής-Χορτιάτη» και για το «Κοινοπολιτειακό Ινδικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο» στην οδό Μοναστηρίου.

Ο σεβασμός των νεκρών, ανεξάρτητα από εθνικότητα, ιδιότητα κα, αποτελεί βασικό στοιχείο πολιτισμού. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο. Η βεβήλωση ενός τάφου, άσχετα με τον «κάτοχο» του τάφου είναι μια πράξη βαρβαρότητας. Ο συγγραφέας αναφέρει πως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανικοί τάφοι δεν είχαν υποστεί καμία επίθεση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρήθηκαν καταστροφές σε τάφους Γερμανών στρατιωτών.

Τα νεκροταφεία, που προαναφέραμε, έχουν χαρακτηριστικό ότι είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι για αυτά υπεύθυνες είναι οι χώρες των συμμάχων και όχι το Ελληνικό Κράτος…

Βρήκα το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δεν διαβάζουμε συχνά για αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλης και πιθανότατα δεν του δίνουμε την προσοχή, που θα τους άρμοζε. Οι αναφορές ειδικά στα συμμαχικά κοιμητήρια, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι μια αφορμή επίσκεψης αυτών των χώρων, όσων τουλάχιστον επιτρέπεται η επίσκεψη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΒΛΑΣΙΔΗΣ, Βλάσης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.