Μία μικρή συλλογή έργων από διηγηματογράφους της Θεσσαλονίκης

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Επτά διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Περικλής Σφυρίδης

Έκδοση: Σχήμα και Χρώμα (1993)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης αποτελεί μία μικρή ανθολόγηση συγγραφέων της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα διηγηματογράφων της πόλης. Την επιμέλεια την είχε κάνει ο Περικλής Σφυρίδης, και για αυτό τον αναφέρω ως συγγραφέα του βιβλίου.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, με εξώφυλλο διακοσμημένο από σχέδιο του Κάρολου Τσίζεκ. Εμφανισιακά θυμίζει κάπως τις εκδόσεις της Διαγωνίου. Οι εκδόσεις «Σχήμα και Χρώμα» είναι κομμάτι του ΚΕΘΕΑ. Στην εισαγωγή δε ο Σφυρίδης αναφέρει πως τα διηγήματα της συλλογής είχαν αρχικά δημοσιευτεί στο έντυπο, που εξέδιδε η «Ιθάκη».

Πριν τα διηγήματα των Θεσσαλονικέων συγγραφέων, υπάρχει ένα κείμενο του Σφυρίδη με τίτλο «Εισαγωγή στη μεταπολεμική πεζογραφία της Θεσσαλονίκης», στο οποίο με σύντομο τρόπο παρουσιάζει μερικούς από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της πόλης, οι οποίοι εμφανίστηκαν στα γράμματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενδιαφέρον κείμενο, καθώς πέρα από τα γνωστά ονόματα, υπάρχουν αναφορές και σε μερικούς λιγότερο γνωστούς συγγραφείς, τουλάχιστον σε μένα. Για παράδειγμα δεν είχα ακούσει για τον Σταύρο Ζαφειρίου ή τον Γιώργο Κυρανόπουλο. Την εισαγωγή κοσμούν εννέα ξυλογραφίες του Νίκου Νικολαΐδη με θέμα μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν τα διηγήματα των επτά διηγηματογράφων της πόλης μας. Πρόκειται για έργα των Τάσου Καλούτσα, Γιώργου Κάτου, Ηλία Κουτσούκου, Πρόδρομου Μάρκογλου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Περικλή Σφυρίδη και Ντίνου Χριστιανόπουλου. Κάποιοι ήταν ήδη καταξιωμένοι το 1993, που κυκλοφόρησε το βιβλίο, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν στα πρώτα τους βήματα, όπως για παράδειγμα ο Σκαμπαρδώνης, ο Κάτος και ο Καλούτσας. Τα έργα τους χαρακτηρίζονται από ρεαλιστική γραφή, που τα κάνει ευκολοδιάβαστα από όλους.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε. Κάποια από τα διηγήματα βέβαια τα είχα διαβάσει στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν μετρίασε την ποιότητά τους. Δεν κρίνω το βιβλίο σαν ανθολόγιο, αλλά σαν μια απλή συγκέντρωση κειμένων. Πιστεύω πως όταν βγήκε στην εποχή του αυτό το βιβλίο, θα αποτέλεσε μια καλή συντροφιά για τους αναγνώστες. Αξιοσημείωτο σίγουρα το γεγονός, πως η έκδοση έγινε για στήριξη του εκδοτικού οίκου της «Ιθάκης».

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΣΦΥΡΙΔΗΣ, Περικλής

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s