Η Θεσσαλονίκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι χάρτες

002

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η χαρτογραφική παραγωγή στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Παρασκευάς Σαββαΐδης, Σάββας Δεμερτζής

Έκδοση: University Studio Press (2017)

ISBN: 978-960-12-2298-1

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το 2015 οι εκδόσεις University Studio Press είχαν ξεκινήσει μια σειρά βιβλίων σχετικά με τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά είχαν κυκλοφορήσει 10 έργα, με το τελευταίο να βγαίνει τον Μάιο του 2016. Μετά λοιπόν από διάλειμμα 6-7 μηνών έχουμε στα χέρια μας το 11ο βιβλίο της σειράς, που μελετά τους χάρτες, που κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και σχετίζονται με την πόλη μας με κάποιο τρόπο.

Όπως και στα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή. Πάρα πολλές φωτογραφίες με πληθώρα χαρτών σε πολύ καλή ανάλυση. Ευανάγνωστο κείμενο, στο τέλος υπάρχει η βιβλιογραφία. Οι χάρτες προέρχονται από τα αρχεία των συγγραφέων και άλλες πηγές.

Τους συγγραφείς στη Vivlioniki τους είχαμε γνωρίσει μέσα από ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ βιβλίο, που είχε θέμα τη σχέση της Θεσσαλονίκης με τους χάρτες στο παρελθόν. Αμφότεροι είναι συλλέκτες χαρτών και το υλικό τους είναι σπουδαίο και σημαντικότατο για την ιστορική μελέτη της πόλης, αλλά και γεγονότων, που συνέβησαν έξω από αυτήν, αλλά έμμεσα σχετίζονται.

Στο βιβλίο υπάρχουν συνολικά 7 κεφάλαια. Ξεχώρισα το 4ο, 5ο και 6ο κεφάλαιο, που αναφέρονται στους χάρτες, που συντάχθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι έγιναν από τις Βρετανικές και Γαλλικές δυνάμεις, αφού αυτοί ήταν οι κύριοι εμπλεκόμενοι στις πολεμικές επιχειρήσεις. Παρουσιάζονται πάντως και χάρτες της Ελληνικής, Σέρβικης, Ιταλικής και Ρωσικής μεριάς. Κάθε χάρτης έχει επεξήγηση με λεπτομέρειες, που μπορεί ίσως να κουράζουν τον αναγνώστη, αλλά δεν γίνεται και αλλιώς. Θα μπορούσαν οι συγγραφείς να παρουσιάσουν ένα βιβλίο σαν λεύκωμα, απλά παραθέτοντας τις εικόνες, αλλά τότε ο αναγνώστης θα είχε πολλά κενά. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο, που κάποιος θα το διαβάσει με τη μία, αλλά είναι ιδανικό ως βιβλίο αναφοράς.

Ευνόητο είναι πως πολλοί χάρτες δεν έχουν επίκεντρο την πόλη μας, αλλά την περιοχή βόρεια αυτής, όπου γίνονταν και οι μάχες. Η παρουσία όμως του στίγματος της πόλης αποδεικνύει την αξία της και αποτελεί και ιστορικό τεκμήριο για το μέλλον. Βέβαια δεν υπήρχαν μόνο χάρτες για τις μάχες, αλλά και χάρτες με την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, που έχουν επίσης ενδιαφέρον.

Το γιατί  είχαμε τόσο μεγάλη παραγωγή χαρτών εκείνη την περίοδο έχει να κάνει με τη φύση του πολέμου, με τα χαρακώματα, την ανάγκη βομβαρδισμών συγκεκριμένων περιοχών κτλ. Οι ήδη υπάρχοντες χάρτες δεν είχαν την ακρίβεια, που χρειαζόταν, ενώ η αεροφωτογραφία άνοιξε νέους δρόμους στην καταγραφή των γεωγραφικών τοπίων, των πόλεων και φυσικά των πολεμικών πεδίων.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό. Δύσκολο μεν και θέλει προσοχή καθώς το διαβάζει κάποιος, αλλά οι πληροφορίες, που μας δίνει δεν τις συναντάμε πουθενά αλλού. Το μεράκι κάποιων ανθρώπων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός βιβλίου, που πιστεύω θα συναντήσουμε στις βιβλιογραφίες πολλών βιβλίων του μέλλοντος.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ, Σάββας, Συγγραφείς, ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ, Παρασκευάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s