Νοσταλγική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’70

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Με καμπάνα παντελόνι…στα ίχνη της γενιάς του ’70

Συγγραφέας: Γιώργος Μουμουζιάς

Έκδοση: University Studio Press (2007)

ISBN: 978-960-12-1637-9

Τιμή: Περίπου €12

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα βιβλία με την κατάθεση εμπειριών των συγγραφέων από μία χρονική περίοδο, που έζησαν έχουν το δικό τους μοναδικό ενδιαφέρον. Χωρίς να είναι λογοτεχνία ή ιστορία, συνδυάζουν τα δύο αυτά είδη γραπτού λόγου μαζί με μπόλικη δόση νοσταλγίας και αρκετές φορές μας προσφέρουν εξαιρετικά δείγματα γραφής. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1970, μέσα από τη ζωή ενός έφηβου εκείνης της εποχής.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, που να την κάνει να ξεχωρίζει. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες, που νομίζω ότι σε τέτοια βιβλία ταιριάζουν πολύ. Ευανάγνωστο κείμενο, ένα κολάζ φωτογραφιών με πρωταγωνιστές εκείνης της δεκαετίας για εξώφυλλο. Το βιβλίο το προλογίζει ο Κώστας Μπλιάτκας, γνωστός δημοσιογράφος της πόλης μας.

Ο Μουμουζιάς γεννήθηκε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60, οπότε διένυσε την εφηβική του ζωή στα χρόνια της δεκαετίας του ’70. Οι μνήμες των εφηβικών χρόνων είναι ιδιαίτερα έντονες στους περισσότερους και συνήθως θυμόμαστε με λεπτομέρειες πράγματα, που έχουμε ζήσει ή ακούσει.

Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενώ πολλά έχουν γραφτεί για τον Μεσοπόλεμο (ο Λεωνίδας Ζησιάδης έχει γράψει δύο τέτοια βιβλία, που μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ) ή για τη δεκαετία του ’60 (όπως το βιβλίο του Χρίστου Ζαφείρη), η δεκαετία του ’70 παρέμενε άγνωστη ως προς την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, αν και πολλά έχουν γραφτεί για τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής.

Ο συγγραφέας έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του επί της Αγίου Νικολάου, το δρόμο, που είναι κάθετος στην Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ιερό του ναού. Το 1971 θα μετακομίσει στο κέντρο της πόλης, σε διαμέρισμα επί της Μακένζι Κινγκ. Δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο θα πάει στα σχολεία της Ικτίνου.

Στο βιβλίο παρέχονται πάρα πολλές πληροφορίες για μαγαζιά, πρόσωπα και γεγονότα, που τα χρόνια εκείνα ήταν κομμάτι της καθημερινότητας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μου φάνηκαν οι αναφορές στους κινηματογράφους, τα σφαιριστήρια και τις ντισκοτέκ της εποχής. Δίνονται πολλές λεπτομέρειες για τα μαγαζιά, που υπήρχαν επί της Αγίας Σοφίας και γύρω από αυτήν, περιοχή, στην οποία, όπως είπαμε και πριν, μεγάλωσε ο συγγραφέας. Αλλά και για τη γειτονιά του πίσω από τον Άγιο Δημήτριο αναφέρει αρκετά πράγματα. Αξίζει επίσης να διαβαστεί το κομμάτι του βιβλίου, που μιλάει για την περίοδο του μεγάλου σεισμού του 1978, όπου περιγράφεται, μέσα από το προσωπικό του πρίσμα, το πώς βίωσε η πόλη και οι Θεσσαλονικείς το γεγονός αυτό. Από όσα έχω ακούσει προσωπικά για το τι συνέβη τότε στην πόλη, η περιγραφή του Μουμουζιά είναι παρόμοια. Ενδιαφέρον έχει και το κομμάτι, που περιγράφει τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Τραγουδιού, που εκείνη την εποχή ήταν στα πάνω τους. Όσοι επίσης έχουν τελειώσει το 2ο στην Ικτίνου θα θυμηθούν ονόματα καθηγητών, που τη δεκαετία του ’70 δούλευαν στο σχολείο.

Μεγάλο κομμάτι του βιβλίου αναφέρεται σε αθλητικά γεγονότα της δεκαετίας του ’70, κυρίως σε ποδόσφαιρο, όπου δίνονται πάρα πολλές λεπτομέρειες για ονόματα παικτών, αποτελέσματα κα. Αλλά και για τα τηλεοπτικά προγράμματα, τις διαφημίσεις και γενικότερα την αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων με την έλευση (ή εισβολή) της τηλεόρασης στα σπίτια μας. Είμαστε επίσης στην περίοδο, που οι Θεσσαλονικείς αρχίζουν να παραθερίζουν πιο μακρυά από περιοχές όπως η Περαία, η Αγία Τριάδα και η Μηχανιώνα, πηγαίνοντας στις παραλίες του Λιτόχωρου και της Χαλκιδικής.

Προσωπικά το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Αν και ανήκω στην επόμενη γενιά από αυτήν, που περιγράφει ο Μουμουζιάς, πολλά από τα όσα γράφει τα θυμάμαι, καθώς συνέχισαν να υπάρχουν και στη δεκαετία του ’80 (πχ τα φροντιστήρια αγγλικών της Βαφοπούλου, του Στρατηγάκη και του Βρετανικού Συμβουλίου, που βρίσκονταν επί της Προξένου Κορομηλά). Όσοι έζησαν την εφηβεία τους τα χρόνια του ’70 νομίζω θα το αγαπήσουν ακόμη περισσότερο.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΟΥΜΟΥΖΙΑΣ, Γιώργος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.