Σχετικά με τους 450(!) Αγίους, που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20161221

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι εν Θεσσαλονίκη διαλάμψαντες Άγιοι

Συγγραφέας: Ίκαρος Πετρίδης

Έκδοση: Μορφή (2015)

ISBN: 978-960-9686-07-5

Τιμή: Περίπου €13

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν μιλάμε για Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τη Θεσσαλονίκη, νομίζω όλων το μυαλό θα πάει στον Άγιο Δημήτριο. Ίσως κάποιοι μνημονεύσουν και τον Άγιο Νέστορα, ενώ ακόμη λιγότεροι ίσως αναφέρουν τον Γρηγόριο Παλαμά ή την Οσιομάρτυρα Ανυσία ή κάποιον από τους νεομάρτυρες. Κι όμως, υπάρχουν περίπου 450 (!) άγιοι, που με κάποιον τρόπο έχουν σχέση με την πόλη μας, είτε γεννήθηκαν εδώ, είτε πέθαναν εδώ, είτε έζησαν για κάποιο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης μιλάει για όλους αυτούς, τους γνωστούς και τους άγνωστους Αγίους.

Η έκδοση είναι καλή, με όμορφο χάρτινο εξώφυλλο, που απεικονίζει τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος υπάρχει η βιβλιογραφία, ενώ ο συγγραφέας έχει γράψει και την εισαγωγή. Κάποιες φωτογραφίες του κειμένου απεικονίζουν εικόνες μερικών από τους άγιους του κειμένου.

Το βιβλίο έχει χωριστεί σε δύο ανισομερή κομμάτια. Το πρώτο μιλάει για τους Άγιους αυτούς, για τους οποίους υπάρχει μια ημερομηνία εορτασμού της μνήμης τους, ενώ το δεύτερο αναφέρεται σε Αγίους, οι οποίοι ναι μεν έχουν αναγνωριστεί από την Εκκλησία, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού τους.

Το βιβλίο είναι θεολογικό και έχει το ύφος τέτοιων βιβλίων, ο αναγνώστης, που έχει διαβάσει έργα από τον «Σωτήρ» ή τη «Ζωή» θα καταλάβει τι εννοώ. Ο συγγραφέας βέβαια υποστηρίζει ότι το έργο του δεν αντικαθιστά τους Συναξαριστές, ούτε καν τους συμπληρώνει.

Οι Άγιοι στο βιβλίο ξεκινούν χρονικά από την εποχή του Αποστόλου Παύλου και την περίοδο, που αυτός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και δίδαξε σε Συναγωγή της πόλης έως τις σύγχρονες μέρες, καθώς γίνεται λόγος για τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, του οποίου η αγιοποίηση έγινε στις 13 Οκτωβρίου του 2015. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια καλή εργασία, που έδινε υψηλές πιθανότητες αγιοποίησης σε κάποιον ήταν η θέση του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, καθώς σε 133 πρόσωπα, που βρέθηκαν σε αυτή τη θέση, οι 32 έγιναν άγιοι.

Τα βιογραφικά στοιχεία των Αγίων βέβαια ίσως δεν ενδιαφέρουν πολλούς, αλλά περισσότερους θεωρώ ότι ενδιαφέρουν τα ιστορικά στοιχεία, που αναφέρονται. Και αυτά είναι αρκετά και ενδιαφέροντα. Αγιοποιήσεις γίνονταν πολλές σε περιόδους κρίσεως ή ανάγκης εύρεσης μαρτύρων, ώστε να τονωθεί η πίστη και το φρόνημα των πιστών.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχει κάποιος σε θεολογικά ζητήματα, το βιβλίο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα, που έπαιξαν αρκετά σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της πόλης. Ίσως από μια σκοπιά, που δεν συνηθίζεται, αλλά άσχετα από το τι πιστεύει ή όχι κάποιος, μαρτυρολόγια και αγιολόγια είναι πηγές, που αξίζει να διερευνηθούν.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΠΕΤΡΙΔΗΣ, Ίκαρος, Συγγραφείς

One response to “Σχετικά με τους 450(!) Αγίους, που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη

  1. Παράθεμα: Ο βίος του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Ανυσίας μέσα από εγκωμιαστικά κείμενα του 14ου αιώνα | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.