Αναμνήσεις του Γιάννη Χολέβα από τη Θεσσαλονίκη, που έζησε

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η Θεσσαλονίκη που έζησα

Συγγραφέας: Γιάννης Χολέβας

Έκδοση: Ερωδιός (1998)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €9

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τα βιβλία με τις προσωπικές αναμνήσεις των συγγραφέων από τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χωρίς να είναι ούτε ιστορικά, αλλά ούτε και λογοτεχνικά κείμενα, συνδυάζουν στοιχεία αμφότερων και μερικές φορές προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για άγνωστα γεγονότα, συνήθειες των κατοίκων, λαογραφικές μαρτυρίες κα. Η σημερινή ανάρτηση είναι ένα τέτοιο έργο, όπου ο συγγραφέας μιλάει για τη Θεσσαλονίκη όπως την έζησε και τη θυμάται αυτός, κατά την περίοδο μεταξύ 1935 και 1960.

Η έκδοση είναι απλή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Υπάρχουν λίγες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, σε μάλλον κακή εκτύπωση. Ιδιαίτερα απλή και λιτή δουλειά, χάρτινο εξώφυλλο σε «σομόν» απόχρωση με μια φωτογραφία με φόντο την Παλιά Παραλία και τον Λευκό Πύργο. Αν και βιβλίο του 1998, δεν έχει αριθμό ISBN…

Γεννημένος το 1924, ο Χολέβας επιλέγει να μιλήσει για τα τελευταία μεσοπολεμικά χρόνια μέχρι το 1960, περίοδο, που θυμάται αρκετά καλά, λόγω ηλικίας και φυσικό είναι να τον έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς είναι η εποχή, που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του και αποκτά τις παιδικές και νεανικές του εμπειρίες. Επιλέγει να γράψει μόνο όσα αυτός θυμάται, χωρίς να κάνει κάποια έρευνα, για αυτό δεν υπάρχουν και βιβλιογραφικές αναφορές. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι ο λόγος είναι αυθεντικός και το μειονέκτημα ότι υπάρχουν κάποια λάθη όταν αναφέρεται σε μερικά γεγονότα.

Το βιβλίο έχει 13 κεφάλαια και έναν επίλογο. Μέσα σε αυτά αναλύονται διάφορες πτυχές τόσο της προσωπικής ζωής του συγγραφέα και των εμπειριών του, όσο και της πορείας της Θεσσαλονίκης σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών. Με σπουδές στα οικονομικά και θητεία σε διάφορους θεσμούς του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου της πόλης, ο Χολέβας γράφει ένα ενδιαφέρον κείμενο για την οικονομική ζωή της πόλης, με πολλές αναφορές σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα κεφάλαια, που μιλάνε για τις διάφορες προπολεμικές οργανώσεις  νέων της Θεσσαλονίκης (αναφορές στο Προσκοπικό Σώμα, την ΕΟΝ και τη ΧΑΝΘ), τα προπολεμικά καλοκαίρια της Θεσσαλονίκης και τις πρώτες μορφές παραθερισμού καθώς και το κεφάλαιο, που μιλάει για τις αθλητικές δραστηριότητες, όπου ο συγγραφέας μιλάει κάπως περισσότερο για τον Άρη, στον οποίο διετέλεσε και πρόεδρος για μία περίοδο.

Ιδιαίτερο είναι το κεφάλαιο, που μιλάει για τον Πόλεμο και την Κατοχή, καθώς ο Χολέβας περιγράφει μια εικόνα κάπως διαφορετική σε σχέση με όσα έχουμε διαβάσει στα περισσότερα συγγράμματα. Επικεντρώνεται σε κάποιες πολιτιστικές δραστηριότητες και στις δράσεις των Ιστιοπλοϊκών Ομίλων της πόλης.

Ο Χολέβας δεν είναι λογοτέχνης, ούτε ιστορικός. Γράφει ό,τι θυμάται και θέλει να αφήσει τη μαρτυρία του για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτός την έζησε στα χρόνια, που έμενε στην πόλη μας. Η χρήση των υπερβολικά πολλών επιθετικών προσδιορισμών καθώς και το ύφος του συγγραφέα ίσως κουράζει τον αναγνώστη, αλλά γενικά το βιβλίο διαβάζεται. Όπως και σε κάθε ένα βιβλίο, υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία, που μπορεί να κρατήσει ο αναγνώστης.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Συγγραφείς, ΧΟΛΕΒΑΣ, Γιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s