Το Ολοκαύτωμα όπως το έζησε ο Χάιντς Κούνιο

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Έζησα τον θάνατο – Το ημερολόγιο του αριθμού 109565

Συγγραφέας: Χάιντς Σαλβατώρ Κούνιο

Έκδοση: Ίδρυμα Ετς Αχαΐμ (2014)

ISBN: 978-618-81601-0-1

Τιμή: Περίπου €17

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στη Vivlioniki έχουν παρουσιαστεί έως τώρα αρκετά βιβλία σχετικά με τις εμπειρίες των Εβραίων Θεσσαλονικέων από τα στρατόπεδα εξόντωσης, που είχαν φτιάξει οι Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα βιβλία του Νατζαρή, της Κούνιο, του Μόλχο, του Στρούμσα, του Χανταλί, της Μπενρουμπή, του Μενασσέ, οι έρευνες της Μόλχο, της Μπενβενίστε και του Ναρ έχουν φωτίσει την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του 20ου αιώνα, που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης μας. Σε όλα αυτά τα βιβλία, ξεχωριστή θέση έχει αυτό της σημερινής ανάρτησης, γραμμένο από τον εν ζωή σήμερα Χάιντς Κούνιο.

Η έκδοση είναι πάρα πολύ καλή. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, κείμενα ευανάγνωστα, πάρα πολλές φωτογραφίες στο τέλος του βιβλίου, όπου επίσης υπάρχει και ένα σύντομο ευρετήριο ονομάτων σχετικών με το Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για την τρίτη έκδοση του βιβλίου, η πρώτη είχε γίνει το 1981 και ακολούθησε την αμέσως επόμενη χρονιά η δεύτερη έκδοση από τη Δωδώνη. Το βιβλίο φυσικά ήταν εξαντλημένο και η επανακυκλοφορία του σε επιμέλεια της κόρης του συγγραφέα αποτέλεσε μία ξεχωριστή είδηση για την Θεσσαλονίκη. Δεν έχω δει τις δύο πρώτες εκδόσεις για να μπορώ να συγκρίνω τις όποιες αλλαγές, αλλά φαντάζομαι πως θα υπάρχουν βελτιώσεις και συμπληρώματα. Από όσο έψαξα στο διαδίκτυο, το βιβλίο κυκλοφορεί και στα γερμανικά, αλλά με εντελώς διαφορετικό τίτλο.

Ο Κούνιο έφυγε με την πρώτη αποστολή για το Άουσβιτς και από όσο γνωρίζω είναι η μοναδική περίπτωση, όπου σώθηκαν όλα τα μέλη της οικογένειας (πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη). Φυσικά έχασε πολλούς άλλους συγγενείς του στα στρατόπεδα εξόντωσης, αλλά μπορεί κάποιος να πει ότι μέσα στην ατυχία του στάθηκε τυχερός. Ήταν μόλις 15 ετών όταν βρέθηκε στο Άουσβιτς. Έφυγε από τη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου του 1943, έφτασε στο Άουσβιτς στις 23 Μαρτίου του 1943 και απελευθερώθηκε στις 6 Μαΐου του 1945 από το στρατόπεδο του Έμπενζεε, 3 μόλις μέρες πριν την επίσημη συνθηκολόγηση των Γερμανών.

Το νεαρό της ηλικίας του συγγραφέα, τα τραγικά γεγονότα, που βίωσε ο ίδιος καθώς και άλλοι κρατούμενοι και το μεγάλο χρονικό διάστημα κράτησής του είναι παράγοντες, που δικαιολογούν τις πάρα πολλές λεπτομέρειες, που ο Κούνιο θυμάται σχετικά με τη ζωή στα στρατόπεδα, που πέρασε (Άουσβιτς, Μάουτχαουζεν, Μελκ και Έμπενζεε). Μαζί με τις μνήμες βέβαια, υπάρχουν και πάρα πολλά στοιχεία από την έρευνα, που ο ίδιος ο Κούνιο έκανε σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Το βιβλίο αυτό δεν μιλάει δηλαδή μόνο για όσα ο Κούνιο έζησε, αλλά παρέχει στον αναγνώστη μία σειρά στοιχείων σχετικά με το έγκλημα του Ολοκαυτώματος.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πολλά μικρά κεφάλαια, αλλά γενικά αποτελείται από 3 μέρη:

  • Το πρώτο μέρος είναι οι εμπειρίες του Κούνιο από τα 4 στρατόπεδα στα οποία βρέθηκε. Πάρα πολλές λεπτομέρειες με στοιχεία, που συγκλονίζουν τον σημερινό αναγνώστη, που δεν είναι εύκολο να διανοηθεί ότι έγιναν τέτοια εγκλήματα στον 20ο αιώνα. Κάθε μέρα σχεδόν ήταν και μία καινούρια κόλαση και αν κάποια μέρα ήταν ίσως για τον συγγραφέα πιο ήρεμη, θα ήταν κόλαση για κάποιον συγκρατούμενό του, φίλο του ή συγγενή του. Ο φόβος και η αγωνία για την επιβίωση τη δική του και της οικογενείας του, οι τρομακτικές περιγραφές από τις εκτελέσεις, τις διαλογές (7 τέτοιες πέρασε ο συγγραφέας), τα κρεματόρια, τη βιαιότητα και τον μηδενισμό της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Σοκαριστικό το λιγότερο, που θα μπορούσα να πω για αυτό το μέρος.
  • Το δεύτερο μέρος είναι το προϊόν έρευνας του συγγραφέα, μετά από μελέτη διαφόρων αρχείων. Όπως δηλώνεται στο βιβλίο, ειδικά το κομμάτι της απολογίας του Rudolf Höß (του διοικητή του στρατοπέδου του Άουσβιτς, όχι του συνεργάτη του Χίτλερ με το ίδιο όνομα) εκδίδεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Από τα πάρα πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα αυτού του μέρους, θα ξεχωρίσω το απόσπασμα από το επίσημο ημερολόγιο του Άουσβιτς για το 1943, όπου αναγράφονται οι ημερομηνίες άφιξης των τρένων από τη Θεσσαλονίκη, με λεπτομέρειες όπως πόσοι ήταν συνολικά, πόσοι μοιράστηκαν σε διάφορες εργασίες και είχαν κάποια μικρή πιθανότητα να επιζήσουν  και πόσοι στάλθηκαν κατευθείαν στα κρεματόρια.
  • Το τρίτο μέρος έχει τίτλο «συμπληρωματικά στοιχεία» και αποτελείται από μικρότερα κεφάλαια με ενδιαφέροντα θέματα, όπως το αέριο Zyklon B, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εξόντωση των Εβραίων και τα ιατρικά πειράματα, που έγιναν πάνω σε εγκλείστους.

Ο Κούνιο δεν αφηγείται απλά τις εμπειρίες του, αλλά συμπληρώνει το έργο του με μια έρευνα ιδιαίτερη χρήσιμη για ιστορικούς λόγους. Τα ντοκουμέντα, που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου θα μπορούσαν να αποτελούν ένα ξεχωριστό έργο. Ο αναγνώστης σε πολλά σημεία της αφήγησης του συγγραφέα μπορεί να προστρέχει στις πηγές, τα αρχεία και τις φωτογραφίες που παρατίθενται. Το στοιχεία αυτό, δηλαδή η συνύπαρξη αφήγησης και ιστορικής έρευνας κάνει το βιβλίο ξεχωριστό.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό. Το βρήκα στο βιβλιοπωλείο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν και πολλές άλλες εκδόσεις σχετικά με εμπειρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος από Εβραίους Θεσσαλονικείς, καθώς και πολλά έργα σχετικά με την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το συνιστώ ανεπιφύλαχτα.

 

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΚΟΥΝΙΟ, Χάιντς Σαλβατωρ, Συγγραφείς

One response to “Το Ολοκαύτωμα όπως το έζησε ο Χάιντς Κούνιο

  1. Παράθεμα: Οι εμπειρίες ενός διασωθέντα Sonderkommando από τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s