Ο επίλογος στη δράση του Δημήτρη Σκούρου

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Δεύτερη φορά νεκρός

Συγγραφέας: Πέτρος Μαρτινίδης

Έκδοση: Νεφέλη (2002)

ISBN: 960-211-633-1

Τιμή: Περίπου €15

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έργα του Πέτρου Μαρτινίδη έχουμε δει αρκετά στη Vivlioniki. Συγγραφέας, που αγαπά τόσο το αστυνομικό μυθιστόρημα, όσο και τη Θεσσαλονίκη και έχει επιχειρήσει να τα παντρέψει πολλές φορές, κάποιες μάλιστα παρουσιάζοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Στη σημερινή ανάρτηση θα κάνουμε μία μικρή παρασπονδία, καθώς η υπόθεση αυτού του έργου δεν διαδραματίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά θεώρησα σωστό να παρουσιαστεί καθώς κλείνει μια τριλογία (αν και είναι το τέταρτο βιβλίο…), των βιβλίων του «Κατά συρροήν«, «Σε περίπτωση πυρκαϊάς» και «Παιχνίδια μνήμης«.

Η έκδοση είναι απλή και λιτή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, ευανάγνωστο κείμενο.

Πρωταγωνιστικός χαρακτήρας στο έργο αυτό δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος από τον Δημήτρη Σκούρο, περσόνα, που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας στο πολύ καλό «Κατά συρροήν». Έχει αποφυλακιστεί και του γίνεται μια πρόταση να δολοφονήσει κάποιον για 100 εκατομμύρια δραχμές. Με δεδομένο ότι οι προοπτικές του έξω από τη φυλακή είναι ελάχιστες, μπαίνει στον πειρασμό να τελέσει το έγκλημα, αλλά τα πράγματα έρχονται έτσι, που ναι μεν δεν σκοτώνει κάποιον, αλλά βρίσκεται κατηγορούμενος για δύο άσχετους φόνους. Η αναζήτηση των υπευθύνων δεν είναι πια μόνο ένα χόμπι, που ασκεί στη φυλακή, αλλά επιβάλλεται για να μην βρεθεί ξανά έγκλειστος στα Διαβατά.

Κύριος χώρος δράσης είναι ένα εξοχικό σπίτι κοντά στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, ενώ ένας φόνος γίνεται στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Βρισκόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα, εποχή, που απέχει αρκετά από την Κρίση του σήμερα. Για τον Μαρτινίδη τα μυθιστορήματα αποτελούν μέσα, για να μεταφέρει διάφορες ανησυχίες του σχετικά με θέματα πολιτικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτισμού. Προσωπικά χάρηκα περισσότερο τα έργα αυτά, τα οποία είναι πιο κλασσικά αστυνομικά, αλλά τα γούστα του καθενός ποικίλουν.

Το ερωτικό στοιχεία και εδώ είναι έντονο, με την παρουσία μοιραίων γυναικών (πχ η Έλλη στην περίπτωσή μας) να μεταβάλλουν την πορεία των γεγονότων και να αποτελούν καταλύτες για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ενδιαφέρον το τέλος, χωρίς για μένα να ξεπερνά σε δεξιοτεχνία τα προηγούμενα έργα της τριλογίας.

Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα, αλλά ούτε και απογοητεύτηκα. Τα προηγούμενα βιβλία της τριλογίας μου είχαν αρέσει αρκετά και περίμενα τον επίλογο να είναι ακόμη καλύτερος. Ο Μαρτινίδης πιστεύω αισθανόταν ότι δεν είχε κλείσει σωστά ο κύκλος του Δημήτρη Σκούρου και θέλησε με κάποιον τρόπο να τελειώσει την πορεία του. Στον Ιανό το έχουν με 30% έκπτωση έως το τέλος Νοεμβρίου 2016, αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΑΡΤΙΝΙΔΗΣ, Πέτρος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.