Μία δραματική νουβέλα με θέμα το χαμό των Εβραίων Θεσσαλονικέων

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20161107-2

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Η κόρη της Κατοχής

Συγγραφέας: Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Έκδοση: Ιωλκός (2016)

ISBN: 978-960-426-882-5

Τιμή: Περίπου €10

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο χαμός των Εβραίων Θεσσαλονικέων δεν αποτελεί πλέον το θέμα ταμπού, το οποίο κανείς δεν ήθελε να αγγίξει στο λογοτεχνικό χώρο. Από την εποχή, που οι αναφορές στο θέμα ήταν ελάχιστες (και μπορείτε να δείτε σχετικά το βιβλίο της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου) έχει περάσει ευτυχώς και συνεχώς προστίθενται στη βιβλιογραφία νέοι τίτλοι, που έχουν πηγή έμπνευσης το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης μας. Από τους πιο πρόσφατους τίτλους είναι και αυτός της σημερινής ανάρτησης.

Η έκδοση είναι όμορφη, λιτή και προσεγμένη. Ωραίο χάρτινο εξώφυλλο, κείμενο ευανάγνωστο, καλή ποιότητα χαρτιού. Αξιοπρεπέστατη δουλειά από έναν εκδοτικό οίκο, του οποίου πρώτη φορά παρουσιάζεται κάποιο βιβλίο στη Vivlioniki.

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Μέλανι, κόρη ενός ζευγαριού Γερμανών κινηματογραφιστών, που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της Κατοχής. Σύμφωνα με τους γονείς της η Μέλανι έχει γεννηθεί στην πόλη μας και αυτός είναι ο λόγος, που ωθεί τη Μέλανι να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και να γνωρίσει τον τόπο, που γεννήθηκε. Μία σειρά γεγονότων θα φέρουν όμως ανατροπή στα όσα πίστευε, τόσο για τους γονείς της, όσο και για τον ίδιο της τον εαυτό, την ίδια της την ταυτότητα. Μέσα από έρευνα τόσο δική της, όσο και ενός Έλληνα φίλου της, φοιτητή Ιατρικής στο Μόναχο, του Αλέξανδρου, θα αποδειχτεί πως η Μέλανι δεν είναι Γερμανίδα, αλλά Ελληνίδα Εβραία, που διασώθηκε από το ζευγάρι των κινηματογραφιστών και δεν ακολούθησε τη μοίρα της μητέρας της και των υπολοίπων Εβραίων Θεσσαλονικέων. Κάπου ενδιάμεσα υπάρχουν και πινελιές με θέμα τη μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις δυσκολίες, που αυτοί αντιμετώπισαν στην αρχή. Το happy ending του βιβλίου νομίζω θα φέρει σε πολλούς στο μυαλό το ευτυχές τέλος, που είχαν οι δραματικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Τόπος δράσης είναι κυρίως το Μόναχο και κατά δεύτερο λόγο η Θεσσαλονίκη. Αλλά από τη στιγμή, που το βιβλίο ασχολείται με το θέμα του Ολοκαυτώματος της πόλης μας, δεν θα μπορούσε να μην έχει θέση στη Vivlioniki. Χρονικά κινούμαστε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60.

Βέβαια το θέμα από μόνο του δεν αρκεί για να γίνει ένα βιβλίο καλό. Η συγγραφέας ενώ καταπιάνεται με ένα σημαντικό θέμα και έχει σκεφτεί μία ενδιαφέρουσα ιστορία, δεν νομίζω ότι το αναπτύσσει σωστά. Λογοτεχνικά δηλαδή βρήκα το βιβλίο αδύναμο, χωρίς ροή και με πολλά κομμάτια, που δεν έχουν τόση σχέση με την υπόθεση. Μπαίνει και το ερωτικό κομμάτι μεταξύ Αλέξανδρου και Μέλανι, υπάρχει στο τέλος και μία «σύμπτωση», που βόλεψε μάλλον στο κλείσιμο του βιβλίου, γενικά πιστεύω πως έχουμε μία περίπτωση μιας πολύ καλής ιδέας, που δεν δουλεύτηκε ίσως όσο θα έπρεπε.

Από την άλλη σέβομαι κάθε προσπάθεια, που κάνει κάποιος να γράψει ένα λογοτεχνικό κείμενο και ιδιαίτερα όταν αυτή η προσπάθεια είναι ερασιτεχνική. Η συγγραφέας είναι γεωλόγος και αυτή πρέπει να είναι η πρώτη της απόπειρα να μπει στο χώρο της λογοτεχνίας. Δεν νομίζω θα συνιστούσα σε κανέναν να πάρει το βιβλίο αυτό, αλλά δεν μπορώ και να αποτρέψω κάποιον από να το αποκτήσει. Αν συγκινείστε με τέτοιες ιστορίες, μάλλον θα σας αρέσει.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under ΔΗΜΟΥ-ΧΩΝΙΑΝΑΚΗ, Ελευθερία, Συγγραφείς

2 responses to “Μία δραματική νουβέλα με θέμα το χαμό των Εβραίων Θεσσαλονικέων

  1. Παράθεμα: Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα με θέμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Θεσσαλονικέων | Vivlioniki

  2. Παράθεμα: «Μικρή Ιερουσαλήμ», μια ιστορία comics για τη Θεσσαλονίκη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s