Ιστορικά συμπεράσματα από τη μελέτη των ψηφιδωτών στο ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Τα ψηφιδωτά της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Δημητρίου στον 7ο αιώνα μ.Χ.

Συγγραφέας: Αριστοτέλης Μέντζος

Έκδοση: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (2010)

ISBN: 978-960-7856-40-1

Τιμή: Περίπου €21

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για τα διάφορα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν αρκετές εκδόσεις, καθώς αποτελούν εξαιρετικά δείγματα τέχνης. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης ασχολείται με τα ψηφιδωτά του ναού του Αγίου Δημητρίου και επιχειρεί μέσα από τη μελέτη τους να προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του ναού.

Η έκδοση είναι καλή. Πλαστικοποιημένο εξώφυλλο, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η βιβλιογραφία καθώς και η προέλευση των εικόνων και των πινάκων. Εικόνες και πίνακες υπάρχουν μαζεμένα όλα στη μέση του βιβλίου. Στο κάτω μέρος σελίδων υπάρχουν σημειώσεις και παραπομπές. Περίληψη στα αγγλικά υπάρχει επίσης προς το τέλος του έργου. Γενικά το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών πάντως μας έχει δώσει και πολύ πιο ποιοτικές εκδόσεις.

Τον Αριστοτέλη Μέντζο τον είχαμε γνωρίσει στη Vivlioniki μέσα από ένα κείμενό του σχετικά με τη Ροτόντα, σε ένα συλλογικό έργο, που είχε κυκλοφορήσει από τη University Studio Press σχετικά με τη χρήση του κτιρίου.

Στη Vivlioniki είχε παρουσιαστεί παλαιότερα ένα έργο του Ανδρέα Ξυγγόπουλου σχετικά με τα ψηφιδωτά του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1969. Από τότε νέες απόψεις και θεωρίες κυκλοφόρησαν τόσο για την ιστορία αυτών των έργων, όσο και για την τεχνική τους. Ο Μέντζος επιχειρεί να μελετήσει τα ψηφιδωτά παράλληλα με τη μελέτη κειμένων από τη γνωστή συλλογή των Θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου για να βγάλει κάποια συμπεράσματα σχετικά με το πότε καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε και κοσμήθηκε ο ναός κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Υπάρχουν 10 κεφάλαια στο βιβλίο, στα οποία αναλύονται πέρα από τα ψηφιδωτά του ναού, κάποια κείμενα ιστορικά, μία επιγραφή, που δεν υπάρχει δυστυχώς πλέον και η γενικότερη αρχιτεκτονική του ναού. Ο Μέντζος με τα στοιχεία, που έχει προσπαθεί να δει πότε ακριβώς έγινε η καταστροφή του ναού λόγω πυρκαγιάς και σεισμού, η οποία αναφέρεται σε γραπτά κείμενα, αλλά δεν μπορεί να οριστεί φυσικά με ακρίβεια. Η επικρατούσα άποψη λέει ότι αυτά έγιναν στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα, ενώ ο Μέντζος τοποθετεί όλες αυτές τις μεταβολές μεταξύ του 690 και 695 μ.Χ.

Το κείμενο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην ανάγνωσή του, καθώς δεν απευθύνεται στον μέσο αναγνώστη, αλλά στον ιστορικό και τον ερευνητή, που κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις τόσο σχετικά με την ιστορία του ναού, όσο επίσης σχετικά με την αρχιτεκτονική του. Προσωπικά δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να το διαβάσω και χρησιμοποίησα παράλληλα άλλα συγγράμματα για να καταλάβω τι εννοεί ο συγγραφέας. Φυσικά δεν φταίει ο Μέντζος για αυτό, το έργο του απευθύνεται εξαρχής σε επιστημονικό προσωπικό, που έχει γνώση και τις ιδιαίτερης βιβλιογραφίας.

Προσωπικά βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον μεν, αλλά δεν θα το συνιστούσα σε κάποιον, που απλά θέλει να μάθει κάποια γενικά πράγματα για τα ψηφιδωτά και την ιστορία του ναού. Πρόκειται για έργο επιστημονικό, με δύσκολη ορολογία, που προϋποθέτει ειδικές γνώσεις για την κατανόησή του. Για τον μέσο αναγνώστη θα πρότεινα το έργο των Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου και Τούρτα, που μου φάνηκε πιο κατανοητός. Η δυσκολία βέβαια του κειμένου δεν αναιρεί τη σημασία του έργου του Μέντζου.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΜΕΝΤΖΟΣ, Αριστοτέλης, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s