Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κατά τον 17ο αιώνα – Διαφθορά, δολοπλοκίες και παρακμή

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20161019

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Μητροπολίται Θεσσαλονίκης κατά τον ΙΖ’ αιώνα

Συγγραφέας: Απόστολος Γλαβίνας

Έκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1977)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πριν λίγο καιρό παρουσιάστηκαν στη Vivlioniki δύο βιβλία του Απόστολου Γλαβίνα, τα οποία είχαν θέμα Μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Οθωμανικής Θεσσαλονίκης (μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ και εδώ). Σε αυτά τα δύο βιβλία προστίθεται και αυτό της σημερινής ανάρτησης, το οποίο έχει στοιχεία από τη δράση των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κατά τον 17ο αιώνα (ο ΙΖ’ του τίτλου…).

Και εδώ η έκδοση είναι πάρα πολύ απλή, χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Στο τέλος υπάρχει μια σύνοψη του κειμένου στα γερμανικά. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες, ενώ βιβλιογραφία και σημειώσεις υπάρχουν στο κάτω μέρος των σελίδων. Γλώσσα καθαρεύουσα και εδώ, που κουράζει κάπως, αλλά με λίγη προσπάθεια γίνεται κατανοητή. Αν σκεφτεί κανείς βέβαια ότι πρόκειται για έργο πανεπιστημιακό του 1977, η χρήση της καθαρεύουσας δεν έχει νόημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Πρόκειται για το έργο με τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο των Μητροπολιτών της Θεσσαλονίκης, ίσως επειδή χρονικά είναι πιο κοντά στην εποχή μας και υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Τα όσα δε γράφονται κάνουν τη γνωστή σειρά «House of Cards» να μοιάζει με παραμυθάκι…

Σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός αιώνα, από το 1607 έως το 1696, ο Μητροπολίτης της πόλης άλλαξε 16(!) φορές. Οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες, η διαφθορά κυριάρχησαν στις πράξεις αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι εκείνη την περίοδο ήταν επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας της πόλης. Ίσως η ανεπάρκεια αυτή των ιερέων να αποτελεί αίτιο της παρακμής της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά τον 17ο αιώνα. Μέχρι και σε δολοφονίες βρέθηκαν εμπλεκόμενοι κάποιοι από αυτούς.

Για ποιον να πρωτοσχολιάσει κάποιος κάτι και τι να πρωτοπεί. Για τον Παΐσιο (1607-1631), ο οποίος χρεώθηκε μεγάλο ποσό, πήγε στη Ρωσία και πήρε δάνειο από τον τότε Τσάρο για να τα αποπληρώσει, αλλά τελικά αποφάσισε να παραμείνει στη Ρωσία και να φάει και τα νέα δανεικά; Για τον Αθανάσιο Πατελλάρο, ο οποίος βρέθηκε 3 φορές στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και ο οποίος είχε συνεργαστεί υπογείως σχεδόν με τους πάντες για να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης (και αγιοποιήθηκε μάλιστα από την Εκκλησία!); Για τον Καλλίνικο, ο οποίος ζήτησε από τον Σουλτάνο την απομάκρυνση Επισκόπων, που δεν μπορούσαν να μαζέψουν φόρους; Για τον Μεθόδιο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι έπνιξε μία καλόγρια με το όνομα Ζηνοβία; Οι περισσότεροι από τους Μητροπολίτες ενδιαφέρονταν ελάχιστα για το ποίμνιό τους και την πόλη και σχεδόν καθόλου για την ελληνική κοινότητα. Το κύριο έργο των περισσοτέρων ήταν το πώς θα διαβάλουν τους αντιπάλους τους, ώστε είτε να ανέλθουν στην εκκλησιαστική ιεραρχία, είτε να παραμείνουν με κάθε τρόπο στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, είτε να πλουτίσουν.

Αν και το θέμα του βιβλίου είναι σχετικά περιορισμένο, βρήκα το βιβλίο ενδιαφέρον, κυρίως για ιστορικούς λόγους. Άλλωστε για αυτήν την χρονική περίοδο λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη Θεσσαλονίκη και το βιβλίο αυτό εμπλουτίζει κάπως το κενό.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΓΛΑΒΙΝΑΣ, Απόστολος, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s