Με ένα «σκουλαρίκι στη μύτη» και άλλες μικρές ιστορίες

001

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Σκουλαρίκι στη μύτη

Συγγραφέας: Αρχοντούλα Διαβάτη

Έκδοση: Νησίδες (2015)

ISBN: 978-960-9488-89-1

Τιμή: Περίπου €8

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η λογοτεχνική παράδοση της Θεσσαλονίκης εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους συγγραφείς, των οποίων τα έργα έχουν αρχίσει να αποκτούν θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ο Βασίλης Καράδαης με το «Νειρολόι«, ο Γιώργος Γκόζης με το «Ο νυχτερινός στο βάθος«, το «Αφήστε με να ολοκληρώσω» και το «Γκουανό» αποτελούν τέτοια παραδείγματα λογοτεχνών, που έδωσαν κάτι ξεχωριστό με τα βιβλία τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Αρχοντούλα Διαβάτη και η ανάρτηση αυτή μιλάει για το τελευταίο της έργο.

Η έκδοση είναι όμορφη στο εξώφυλλο, νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά στην επιμέλεια όμως. Το εξώφυλλο σχεδιάστηκε από την ομάδα Red Creative. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένας κατάλογος με τις πρώτες δημοσιεύσεις των κειμένων σε διάφορα έντυπα.

Τη Διαβάτη την είχαμε πρωτογνωρίσει στη Vivlioniki μέσα από το έργο της «Φεύγω, αλλά θα ξαναρθώ«, μια ενδιαφέρουσα συλλογή χρονογραφημάτων. Στο «Σκουλαρίκι στη μύτη» η συγγραφέας μάζεψε διάφορα κείμενά της, τα οποία είχαν δημοσιευτεί παλαιότερα σε περιοδικά κυρίως. Πρόκειται για μικρά διηγήματα, κάποια από αυτά δεν φτάνουν ούτε τη μία σελίδα. Τα 28 κείμενα είναι γραμμένα σε διαφορετική εποχή και ποικίλουν σε ύφος.

Αν κάτι ενώνει τις ιστορίες αυτές είναι το γεγονός ότι στα περισσότερα από αυτά το παρελθόν επεμβαίνει στις ζωές των πρωταγωνιστών, οι οποίοι είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Άλλοτε σαν νοσταλγία, άλλοτε σαν όνειρο, άλλοτε σαν μια κακή θύμηση και άλλοτε σαν αναπόληση χαμένων προσώπων και τόπων, το παρελθόν κινεί ως ένα μεγάλο βαθμό τις ιστορίες. Το να γράψει κάποιος μια πλήρη ιστορία σε ένα μικρό κείμενο είναι πολύ δύσκολο, πρέπει μέσα σε λίγες γραμμές να θέσει τους πρωταγωνιστές, την ιστορία, την πλοκή και το τέλος, χωρίς να φαίνεται το κείμενο λειψό σε κάτι. Και στα μικρά αυτά διηγήματα νομίζω η Διαβάτη καταφέρνει να πετύχει αυτόν τον σκοπό, τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά.

Προσωπικά ξεχώρισα τα κείμενα: «Η χαμένη επανάσταση», «Ανάχωμα», «Άγνωστος Πόλεμος», «Το κείον νόμιμον», «Τα γενέθλια της Μαρίας» (εξαιρετικό), «Οδός Αγαπηνού 8», «Το συναξάρι της Μαρίνας Αυλίδου», «Αρχιπέλαγος» (εξαιρετικό και πολύ συγκινητικό), «Το ρεπό» (εξαιρετικό), «Αρνάκι φρικασέ», «Αμάν, το τρένο!».

Η Θεσσαλονίκη είναι παρούσα σε πολλά κείμενα, όχι ως πρωταγωνίστρια, αλλά σαν απλός τόπος διεξαγωγής της υπόθεσης. Και αν όμως δεν είναι η πόλη παρούσα, είναι το ύφος πολλών λογοτεχνών της πόλης, το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιεί η Διαβάτη, όχι ακολουθώντας μια στείρα αντιγραφή, που μάλλον θα κούραζε, αλλά για να χτίσει τη δική της γραφή, με το προσωπικό της ύφος.

Όπως είπαμε και πριν, η Διαβάτη χρησιμοποιεί καθημερινούς ανθρώπους για πρωταγωνιστές, άτομα, που μπορεί να μένουν δίπλα μας, να είναι φίλοι και γνωστοί μας, ίσως και εμείς οι ίδιοι. Ρεαλιστική γραφή, όμορφα δομημένη όμως για να ξεχωρίζει από μια απλή σημείωση. Κάποια κείμενα με χιούμορ και σαρκασμό, που προσωπικά, μου άρεσε πάρα πολύ.

Το βιβλίο το διάβασα σε ένα απόγευμα. Όταν το είδα στο βιβλιοπωλείο φοβήθηκα μην τυχόν απογοητευτώ από τη δουλειά της Διαβάτη, καθώς θυμόμουνα το πρώτο της έργο. Με ανακούφιση μπορώ να πω ότι η συγγραφέας έκανε ένα βήμα μπροστά, παρουσιάζοντάς μας ένα έργο, που διαβάζεται ευχάριστα, προσφέρει κάποια εξαιρετικά διηγήματα και προσθέτει το δικό του λιθαράκι σε αυτό, που αποκαλούμε «λογοτεχνική παράδοση της Θεσσαλονίκης».

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΔΙΑΒΑΤΗ, Αρχοντούλα, Συγγραφείς

One response to “Με ένα «σκουλαρίκι στη μύτη» και άλλες μικρές ιστορίες

  1. Παράθεμα: Η πρώτη πεζογραφική δουλειά της Αρχοντούλας Διαβάτη | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s