Οι εμπειρίες μιας νοσοκόμας από την Θεσσαλονίκη του ελληνο-ιταλικού πολέμου

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20161014

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Ημερολόγιο Πολέμου ’40-’41

Συγγραφέας: Βιργινία Ζάννα

Έκδοση: Ερμής (1979)

ISBN: –

Τιμή: Περίπου €7

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στα πάρα πολλά βιβλία, που κυκλοφορούν σχετικά με το πώς βίωσε η Θεσσαλονίκη την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου, αυτά, που βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες έχουν μία ιδιαίτερη αξία, αφού μερικές φορές μοιάζουν με ρεπορτάζ των συγγραφέων από μια εμπόλεμη περιοχή. Το βιβλίο της σημερινής ανάρτησης ανήκει σε αυτήν την κατηγορία βιβλίων.

Η έκδοση είναι απλή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το εξώφυλλο το κοσμεί μια φωτογραφία από νοσοκομείο, που είχε στηθεί από τον Ελληνικό στρατό στην Κορυτσά, κατά την περίοδο των μαχών με τους Ιταλούς. Εντύπωση μου κάνει το τιράζ των 3000 (!) αντιτύπων, όταν σήμερα τέτοια βιβλία θα έβγαιναν με τιράζ 500 ή 1000. Αλλά μιλάμε για το 1979, άλλες εποχές, άλλα ήθη…

Η Βιργινία Ζάννα ήταν κόρη της Πηνελόπης Δέλτα, μητέρα του ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  Παύλου Ζάννα και παππού είχε τον Εμμανουήλ Μπενάκη. Οικογενειακώς τα μέλη είχαν ενασχόληση με τα κοινά, μέλη μιας αστικής τάξης, που δυστυχώς χάθηκε με τον καιρό και την θέση της πήρε μια κάστα νεόπλουτων επιδειξιών. Αλλά ξεφεύγω από το θέμα της ανάρτησης, που είναι η παρουσίαση του βιβλίου…

Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο, ενώ το κείμενο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» το καλοκαίρι του 1947 σε συνέχειες. Η Ζάννα ήταν υπεύθυνη του Τμήματος Αδελφών Θεσσαλονίκης και έζησε τον πόλεμο ως νοσοκόμα στα στρατιωτικά νοσοκομεία από την Αλεξανδρούπολη έως την Κορυτσά.Κατά τη διάρκεια των ημερών του πολέμου κρατούσε σημειώσεις, τις οποίες χρησιμοποίησε για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, μαζί με προσωπικές αναμνήσεις και αλληλογραφία της εποχής. Κέντρο και βάση πάντως της δραστηριότητάς της ήταν η Θεσσαλονίκη.

Αρχή του ημερολογίου είναι η 28η Οκτωβρίου 1940, ενώ τελευταία ημέρα η 9η Απριλίου 1941. Στα κείμενά της υπάρχουν σημαντικότατες ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το πώς βίωσε η πόλη τις ημέρες του πολέμου, καθώς και αυτές λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη και την έναρξη της Κατοχής. Οι βομβαρδισμοί, η οργάνωση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι δυσκολίες συνεννόησης της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, το κλίμα στον πληθυσμό, οι φόβοι, οι ανησυχίες αλλά και η ελπίδα αποτυπώνονται στις σελίδες. Ακόμη και πιθανές ανακρίβειες, που μπορεί να υπάρχουν δεν μειώνουν την αξία και τη σημασία του έργου αυτού. Μαζί φυσικά με τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, γίνεται λόγος και για τις επισκέψεις της Ζάννα στα νοσοκομεία της περιφέρειεας, το ηθικό του στρατού κα. Ιστορικά πρόσωπα υπάρχουν πολλά στο κείμενο, κάποια γνωστά, κάποια άγνωστα.

Βρήκα το βιβλίο εξαιρετικό. Περιγράφει «ζωντανά» τις συνθήκες, που βίωνε η πόλη την περίοδο του πολέμου, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου, που προσέφερε τις υπηρεσίες της με τον τρόπο, που μπορούσε. Στο Biblionet λέει ότι το βιβλίο κυκλοφορεί ακόμα, εγώ δεν το βρήκα σε κανένα βιβλιοπωλείο, μόνο σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο και το πήρα με €10. Αν και πιο ακριβό από την αναγραφόμενη τιμή στο Biblionet, δεν έκλαψα τα λεφτά μου!

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΖΑΝΝΑ, Βιργινία, Συγγραφείς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.