Οι πρώτοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης μετά την Άλωση του 1430.

%cf%83%ce%ac%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7_20161005

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τίτλος: Οι πρώτοι κατά την Τουρκοκρατίαν Μητροπολίται Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Απόστολος Γλαβίνας

Έκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1978)

ISBN: –

Τιμή: –

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Χθες μιλήσαμε για ένα ανάτυπο, που είχε κυκλοφορήσει το 1976 από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, στο οποίο αναφέρονταν κάποια γενικά στοιχεία για Μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα. Το βιβλιαράκι αυτής της ανάρτησης κυκλοφόρησε επίσης από τη Θεολογική Σχολή, έχει συγγραφέα και αυτό τον Απόστολο Γλαβίνα, είναι όμως του 1978 και μιλάει για τους πρώτους Μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης μετά την άλωση της πόλης το 1430.

Η έκδοση είναι απλή χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Στο κάτω μέρος των σελίδων υπάρχουν βιβλιογραφικές παραπομπές και σχόλια, ενώ στο τέλος υπάρχει περίληψη του κειμένου στα γερμανικά. Η γλώσσα και εδώ είναι καθαρεύουσα, που κουράζει κάπως και θέλει μια κάποια προσπάθεια για να γίνει κατανοητή.

Όπως είχαμε πει και στο προηγούμενο βιβλίου του Γλαβίνα, η δυσκολία στο να βρεθούν πηγές δυσκολεύουν το έργο του ιστορικού και του ερευνητή. Υπάρχουν δε πολλές φορές ασάφειες στις ίδιες τις πηγές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για τα συμπεράσματά του.

Το βιβλίο αναφέρεται γενικά στους Μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης μετά την άλωση της πόλης το 1430 και έως το τέλος του 15ου αιώνα περίπου. Ο τελευταίος Μητροπολίτης πριν την άλωση ήταν ο Συμεών, ο οποίος πέθανε περίπου τον Σεπτέμβριο του 1429. Στη Βενετοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη για διάφορους λόγους η θέση του παρέμεινε κενή και καλύφθηκε μάλλον το 1431 από τον Γρηγόριο, ο οποίος παρέμεινε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μάλλον έως το 1439. Τον διαδέχεται ο Μεθόδιος, που θα παραμείνει σε αυτή τη θέση για άγνωστο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον πάντως μέχρι το 1467. Ακολουθεί ο Παρθένιος έως περίπου το 1481 και στη συνέχεια ο Νήφων, ο οποίος διετέλεσε και Οικουμενικός Πατριάρχης.

Φαντάζομαι ότι τους περισσότερους τους αφήνει το συγκεκριμένο θέμα παγερά αδιάφορους και μπορώ να καταλάβω το γιατί. Η σημασία όμως τέτοιων πληροφοριών είναι μεγάλη γιατί μέσω αυτών μπορεί να γίνει χρονολογική εκτίμηση γεγονότων της ιστορίας. Για παράδειγμα αν σε ένα κείμενο γραφτεί πως κάτι έγινε επί των ημερών του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Γρηγορίου, ο ιστορικός έχει μία σημαντική πυξίδα στην έρευνά του.

Και αυτό το βιβλιαράκι το βρήκα στο παλαιοβιβλιοπωλείο των Χρήστου και Νέστωρα Καββαδά, αν ενδιαφέρεται κανείς έχουν μερικά αντίτυπα ακόμη.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under ΓΛΑΒΙΝΑΣ, Απόστολος, Συγγραφείς

One response to “Οι πρώτοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης μετά την Άλωση του 1430.

  1. Παράθεμα: Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κατά τον 17ο αιώνα – Διαφθορά, δολοπλοκίες και παρακμή | Vivlioniki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s